AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
ÖFK'lar petrol ithalatına hazır

Özel finans kuruluşlarının yılda 4-5 milyar dolarlık ham petrol ithal eden TÜPRAŞ'a düşük faiz ve uygun vadeyle bol miktarda kredi verebilecekleri ortaya çıktı. TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesi yerine özerkleştirilmesi durumunda ekonomiye canlılık gelecek.

İstanbul-Özel Finans Kuruluşlarının yılda 4-5 milyar dolarlık ham petrol ithal eden Türkiye'nin en büyük kuruluşu TÜPRAŞ'A düşük faiz ve uygun vadelerle kredi verebilecekleri belirtiliyor. Mayıs ayı sonunda özelleştirilmesi öngörülen TÜPRAŞ'ın özerkleştirilmesi halinde Türk ekonomisine büyük katkı sağlayacağı ifade ediliyor.

TÜPRAŞ'ın ham petrol aldığı ülkelerdeki ve Avrupa'daki finans kuruluşları TÜPRAŞ'a iki yıllık alımlar için düşük faizle 10 milyar dolar kredi vermeye hazır oldukları doğrulandı. TÜPRAŞ'ın özel finans kuruluşlarıyla iş yapabilmesi için kanun değişikliği gerektiğini ifade eden kaynaklar, "Bu gerçekleşirse, TÜPRAŞ gibi dev bir kuruluşun, kapasitesine ve potansiyeline uygun bir verimliliği ve karlılığı sağlaması işten değil" dediler. Öte yandan Körfez ülkelerinin ABD ve Batı ülkelerinden kaçan 300 milyar dolarlık fonu olduğuna dikkat çeken Özel Finans Kurumları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, "Bu fon yeni yatırım alanları arıyor. Fon bu iş içinde kullanılabilir" dedi.

IMF'ye mecbur değiliz

1 ay vade ile yılda 4-5 milyar dolarlık ham petrol alımı yapan TÜPRAŞ'ın, KİT olmayan diğer anonim şirketler gibi çalıştığı takdirde büyük imkanlar sağlayacağı ifade ediliyor. TÜPRAŞ, kamu bankaları yerine özel finans kuruluşları ile çalıştığında 1 aylık vadenin 2 yıla kadar yayılabileceği gibi faiz oranının kamu bankalarına göre daha düşük olabileceği kaydediliyor. Türkiye'nin IMF'den ve Dünya Bankası'ndan kredi alabilmek için halkın refahını ve yaşam standartlarını tehlikeye attığına dikkat çekilirken, Türkiye'nin farklı ve daha avantajlı seçeneklere sahip olduğu belirtiliyor.

Özel Finans Kurumları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, TÜPRAŞ'ın yıllık ham petrol alımları için uygun krediler bulunabileceğini dikkat çekti. Akyüz daha önce de Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO), Dallah Al Baraka Grubu tarafından 200 milyon dolar civarında finans sağlandığını hatırlatarak, "TÜPRAŞ'ın yapacağı ham petrol ithali için yerli ve yabancı özel finans kuruluşları kaynak temin edebilir. Yeter ki Hazine garanti versin" dedi.

11 Eylül sonrasında petrol zengini Körfez ülkeleri sermayesinin ABD ve Batı ülkelerinden kaçtığını söyleyen Akyüz, "Bu şekilde kaçan 300 milyar dolarlık bir fon var ve yeni yatırım alanları arıyor. Bu fonlar bu şekilde de değerlendirilebilir. Kredilerin vadesi ve faiz oranları finans kurumları ve iş yapacak şirketler arasında yapılacak görüşmelere ve karşılıklı anlaşmalara bağlı" şeklinde konuştu.

  • Yılmaz YILDIZ - ABDULLAH MURADOĞLU

  •  
    JİTEM'e yeni yasa tasarısı
    PKK'yla mücadele konsepti çerçevesinde oluşturulan JİTEM'in yasallaştırılmasına yönelik ilk resmi adım atıldı. Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Yasası'na iki madde eklenmesini öngören tasarı, Meclis İçişleri Komisyonu'nda ele alınacak.
    5 milyar $'lık Neşter
    Neşter Davası iddianamesinde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Sağlık Bakanlığı dahil çeşitli bakanlıklara yapılan alımların biraraya getirilmesi sonucu, devletin 5 milyar dolar (yaklaşık 7,5 katrilyon lira) zarara uğratıldığı belirtiliyor.
    Mevlevihaneyi kim kurtaracak?
    Yenikapı Mevlevihanesi'nin onarımı için pek çok kuruluş sponsor olmak isterken, Vakıflar bu kuruluşların restorasyon maliyetinin altından kalkamayacağını düşünerek tahsisi yapmıyor.
    Padişah hikâyeleri
    Yöneticiliklerindeki başarılarıyla dünya tarihine isimlerini kazıyan Osmanlı padişahları aynı zamanda sanat, spor ve zanaatla da yakından ilgilenmişler.
    ÇANAKKALE'ye 'Duygusal Yolculuk'
    KADEK, Kuzey Irak'taki kamplarına füze yerleştirdi
    'Avukatlar cezaevlerinde başıboşluk istemezler'
    İNTERNET SUÇLARINDA TESPİT SORUNU VAR
    17 Mayıs 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED