AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
60 bin kişilik Avrupa Ordusu göreve hazır

Avrupa Birliği (AB) Savunma Bakanlarının gelecek hafta yapacakları toplantıda, AB'nin 60 bin kişilik acil müdahale gücünün göreve hazır olduğunu açıklayacakları bildirildi. AB diplomatları, Pazartesi günü yapılacak toplantıda 4 yıl önce alınan AB'nin askeri bir kanadının olması kararının sonucu olan acil müdahale gücünün her türlü göreve hazır olduğunu ilan edeceklerini söylediler. Bakanların bu açıklamayı, Irak savaşı öncesi çıkan derin anlaşmazlık ve Fransa ile Almanya'nın NATO dışında ayrı bir Avrupa askeri karargahı kurulması planlarına rağmen, Avrupa'nın savunma işbirliğinin gelişmeye devam ettiğinin bir göstergesi olarak yapacağı kaydedildi. Ancak açıklamada, askeri gücün hızla görev yerine ulaşması ve çatışmanın yoğunlaşması durumunda kendini savunabilmesi ve aynı anda birden fazla görevi üstlenebilmesi için daha fazla ekipmana gerek olduğu koşulu da ortaya koyulacak.

Irak'ta kadınlar sokağa döküldü

Irak' ta yaşanan otorite boşluğu kadınları da çileden çıkardı. Saddam rejimi zamanında evden dışarı çıkamayan kadınlar, dün sabah saatlerinde elektrik, su ve temiz bir çevre talebiyle sokağa döküldü. Ellerinde pankartlarla Firdevs meydanına gelen yaklaşık 200 kadın, kadın haklarının uygulanması, elektrik ve suların verilmesi ve belediye hizmetlerinin yapılması için protesto gösterisi yaptı. Bazı erkeklerin de kendilerine destek verdiği Iraklı Kadınlar Birliği Derneği üyeleri, bir kadın partisi kurmak istediklerdini belirterek, "Iraklı kadınlar bir çatı altında toplanmalı. Yuvayı yapan dişi kuştur. Artık ülke yönetiminde kadınların da sözü geçmeli. Yıllardır yaşadığımız sıkıntılı ortam sona erdi ancak halen kadınlarla ilgili bir çalışma yok" dediler. Eylem sırasında bazı erkeklerin de kadınlara yardımcı olmaları dikkat çekti.

Mekke'de yangın: 14 ölü, 27 yaralı

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde önceki gün akşam çıkan yangında 14 kişi öldü, 27 kişi yaralandı. Ukaz gazetesinin haberine göre, hac ve umre amacıyla bölgeye gidenlerin konaklaması için yapılan binanın alt katında çıkan yangın, kısa sürede üst katlara yayıldı. Ölen ve yaralananların çoğunun Pakistanlı olduğu bildirildi. Yangının neden çıktığı belirtilmedi.

Afgan komutan vurularak öldürüldü

Afganistan'ın doğusunda bulunan Nangarhar'da, Afganlı bir komutanın vurularak öldürüldüğü bildirildi. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Khogyani bölgesinin komutanı Abdullah, eyalet başkenti Jalalabad'ın 30 kilometre güneyinde şoförüyle birlikte öldürüldü. Eyalet güvenlik şefi Ajab Shah yaptığı açıklamada, öldürülme nedeninin daha tam olarak açıklık kazanmadığını fakat kişisel intikam ihtimalinin politik suikast ihtimalinden fazla olduğunu kaydetti.

Bush yeniden başkanlığa aday

ABD Başkanı George Bush'un, ikinci dönem başkanlık için resmen başvurduğu bildirildi. Adlarının açıklanmasını istemeyen üst düzey Beyaz Saray yetkilileri, bir Beyaz Saray görevlisinin geçen hafta başkanın emirleri üzerine, Bush'un gelecek seçimlere katılma isteğini Federal Seçim Komisyonu'na ilettiğini söylediler. Başvuruyla birlikte, Bush kampanyası için para toplamaya başlayabilecek, kampanya merkezi açabilecek ve burada çalıştıracağı kişileri işe başlatabilecek. Bu, Bush'un seçim kampanyasını Beyaz Saray'dan yürütecek olan Karl Rove'un kampanya planındaki ilk adımı oluşturuyor. Son anketlerde Bush'a olan desteğin arttığı da belirtiliyor.

30 bin Baas üyesine görev verilmeyecek

Irak'ta Devrik Baas Partisi'nin 15 ila 30 bin yetkilisinin bundan sonraki herhangi bir Irak hükümetinde yer alamayacağı bildirildi. Yeniden Yapılanma ve İnsani Yardım Bürosu'ndan (ORHA) adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı üst düzey yetkili, Baas partililerin yeni hükümette yer almamasının, ülkenin Saddam Hüseyin rejiminin kalıntılarından kurtulmasına yardımcı olacağını söyledi. Baas Partisi'nin lağvedildiğini anımsatan yetkili, bu süreçle de bunu tamamen sağlayacaklarını belirtti. Irak'ta 20 Mart'ta başlayan harekatla Saddam Hüseyin yönetimini deviren Amerikan ordusu, geçen Pazar günü, "koalisyon" radyosundan yayınladığı kararnameyle Irak'ı 35 yıl yöneten Baas (Yeniden Doğuş) Partisi'nin lağvedildiğini duyurmuştu.

Irak'a ek Amerikan birlikleri sevkediliyor

ABD kamu güvenliğinin sağlanabilmesi için Irak'a 15 bin asker ile bin askeri polis daha sevkedecek. Irak'taki Amerikan sivil yönetiminin başkanı Paul Bremer, en büyük sorunun asayişi yeniden sağlamak olduğunu ve Bağdat'taki anarşiden, geçen yıl af ilan ederek suçluları salıveren eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in sorumlu olduğunu söyledi. Bremer, müttefiklerin bu kişileri tutuklanmasına çalıştığını belirtti. Eski Irak ordusu kurmaylarından Ahmed el Sattar Muhammed ile Baas Partisi yerel teşkilat başkanlarından Fadıl Mahmud Garib'in tutuklandıkları haberi, Amerikan tarafından doğrulandı.



17 Mayıs 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED