AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
2003 Yılı Harcırahları


Sağlık Bakanlığında Uzman Doktor olarak çalışmaktayım. 2003 yılı içerisinde naklen İstanbul'a tayin olmama rağmen harcırah alamadım. Bu konuya ilişkin olarak nasıl bir prosedür takip etmeliyim?

Geçen haftaki yazımızda değindiğimiz 2002 yılı harcıhlarının nasıl alınacağına ilişkin açıklamalar üzerine bu hafta bir çok okurumuz tarafından 2003 yılında da benzer bir sorun yaşadıklarını ve harcırahlarını alamadıklarını belirtmişlerdir.

Bilindiği üzere harcıhların kimlere ve hangi hallerde ödeneceği 6245 sayılı Harcırah Kanunu ile tespit edilmiştir. Ne miktarda harcırah verileceği ise her yıl Bütçe Kanunu ile belirlenmektedir.(Yevmiye Tutarı) 2003 Mali Yılı Bütçe Kanunu ile de bu yılki harcırah miktarları belirlenmiştir. (Bakınız K cetveli)

Ancak, Bütçe Kanununa bütçe ile ilgili olmayan hükümlerin konulamayacağı Anayasanın 161'inci maddesi ile belirtilmiş olması rağmen, bu yılki Bütçe Kanununa da çok sayıda ilgisiz hüküm konulmuştur.

Bu düzenlemelerden birisi de, 2003 yılı içerisinde harcırah verilmemesine ilişkindir. Buna göre; 2003 Mali Yılı Bütçe Kanununun 51/f maddesi gereğince,

1- İlk defa veya yeniden bir göreve atanacaklar ile (Bu yıl toplam 35 bin kişinin ilk kez veya daha önce memuriyeti var ise istifa sonrası dönüş prosedürü çerçevesinde yeniden kamuya alınması Bütçe Kanunu ile öngörülmüştür.)

2- Yazılı talep üzerine naklen ataması yapılanlar ve sürekli veya geçici olarak görevlendirilenlere, (Bu yıl 30 bini öğretmen olmak üzere 50 bine yakın kamu personelinin naklen atamasının yapılacağı belirtilmektedir)

Bu yıl içerisinde harcırah verilmeyecektir.

Bu düzenleme Anayasa'ya açıkça aykırı bir düzenlemedir. 2003 Mali Yılı Bütçe Kanununun 51'inci maddesinin (f) bendinde yer alan bu düzenlemenin aynısı geçen yılki Bütçe Kanununda yer almış, ancak bu düzenlemeler Anayasa Mahkemsince iptal edilmiştir. Dolaysıyla konunun yeniden Anayasa Mahkemesine götürülmesi halinde bu hükümler bir kez daha iptal edilecektir. Diğer taraftan, Anayasa Mahkemesinin kararları geriye yürümemektedir. Ancak, kendisine ödenmesi gereken harcırahın ödenmemesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek idare mahkemelerinde dava açan kamu personeli Anayasa Mahkemesinin vereceği iptal kararından yararlanabilecektir. Bu nedenle, bu yıl ilk defa veya yeniden veyahut naklen ataması yapılanların harcırahlarını alabilmesi için idare mahkemelerinde dava açmaları gerekmektedir.

Devlet memurların ortokul veya lise öğrenimlerinin normal öğrenim süresinden fazla olması halinde bir kademe alacakları doğru mudur?

İmam Hatip, Anadolu, Fen ve Endüstri Meslek Liseleri gibi ortaöğrenim kurumlarının öğrenim süresi normal okullardan bir yıl fazladır. 657 sayılı Kanunun 36/A/6-b maddesinde ise "Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir" hükmü yer almaktadır. Madde hükmü gereğince İmam Hatip, Anadolu ve Fen Lisesi mezunlarına başarılı olarak bitirdikleri her fazla yıl için bir kademe, Endüsti Meslek Lisesi gibi teknik öğretim okulları mezunlarının meslekleri ile ilgili bir devlet kadrosuna atanması halinde (Örneğin EML Elektrik bölümü mezunu bir kişinin Teknisyen kadrosuna atanması) ise iki kademe verilmektedir.

10.10.2002 tarihinde SSK İnegöl Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalışırken istifa ederek Hatay Tıp Fakültesinde Yardımcı Doçent olarak çalışmaya başladım. Ancak, şimdi üniversiteden ayrılıp tekrar SSK'ya dönmek istiyorum. Takip etmem gereken yol nedir?

Devlet memurları 657 sayılı Kanunun 94'üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarına uygun olarak istifa etmiş iseler 6 ay, bu fıkralarda belirtilen usule uyulmamış ise 1 yıl sonra (ancak iki defadan fazla istifa edenler memuriyete dönemezler) yeniden devlet memurluğuna (sadece SSK değil, adaylık süresi tamamlanarak istifa edilmiş ise herhangi bir kamu kurumu da olabilir) dönmek için başvurabililer. Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun 92'nci maddesi gereğince istifa eden memurun yeniden atanmasında idarenin takdir hakkı bulunmaktadır. Ancak, idarenin takdir hakkını kullanmasında Kanunda genel bir çerçeve belirtilmediğinden uygulamada genel olarak kayırmacılık yaşanabilmektedir. Diğer taraftan, SSK'nın teşkilat Kanunu Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. Yeni teşkilat Kanunu ise TBMM'de görüşülecektir. Bu nedenle teşkilat kanunu çıkıncaya kadar bu kuruma her hangi bir atama yapılması mümkün değildir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

24 Mayıs 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED