AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Dede Efendi canlanacak!

Türk Müziği'nin temel taşlarından Dede Efendi'nin tüm parçalarını 29 albümde toplama fikri ile ortaya çıkan sanatçı Mehmet Akça, "Onun eserlerine bugünün sazları ile hareket katacağız" diyor.

  • ÖMER ÇAKKAL
    Hammamizade İsmail Dede Efendi, hiç kuşkusuz Türk müziğinin dönüm noktalarından biri. Eğitimini müziğimizin doruk noktasında alan Dede Efendi, Üçüncü Selim döneminde yaşadı. O dönemde bile hem geleneği, hem de yeniliği bünyesinde barındıran bir müziğe yönelen Dede Efendi, temsil ettiği akım yolunda 283 esere imza attı.

    Padişah Abdülmecit'ten itibaren Türk müziğine Batı tınılarının girmesine "Sizin bu yenilik dediğiniz zaten bizim içimizde olan birşey" diyerek tepki veren Dede Efendi, ölümünün ardından geçen zaman içinde unutulmaya yüz tuttu ve bugüne sadece küçük bir çevre tarafından tanınan ve sevilen bir bestekar olarak geldi. Moral Prodüksiyon'dan içinde Dede Efendi'nin ve kendi bestelerinin yer aldığı "Bestegül" adında bir albüm çıkaran Mehmet Akça ise, Dede Efendi'yi geniş kitlelere tanıtmak ve sevdirmek için farklı bir proje üzerinde çalıştığını söylüyor. Akça'nın niyeti, Dede Efendi'nin eserlerini içeren bir dizi albüm çıkarmak.

    Projelendirdik ama...

    Mehmet Akça, 1967 Bilecik doğumlu bir Türk Müziği ses sanatçısı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda Türk Müziği eğitimi alan Akça, Elazığ ve Bursa Devlet Konservatuarları'nda ses sanatçısı olarak görev yaptı. Türk Müziği'nin üstatlarından Hammamizade İsmail Dede Efendi'nin 150. vefat yıldönümü olan 1995'ten itibaren Dede Efendi üzerine çalışmaya başlayan Akça, Mevlevi ayinlerden köçeklere, semailerden ilahilere kadar Dede Efendi'nin birçok türde verdiği eserleri incelemeye başladı. Şu an üzerine eğildiği proje, Dede Efendi'nin tüm bestelerini 29 albüm halinde yayınlamaya yönelik.

    Geleneksel müziğimizin ille de üretildiği dönemin sazları ile icra edilmesi gerekmediğini, günümüze uyarlanabileceğini söyleyen Akça, çalışmayla ilgili süreci, "1995'ten itibaren böyle önemli bir üstadın eserlerini yeni nesille buluşturabilmek amacıyla uzun vadeli bir projeye giriştik. Kültür Bakanlığı'na, Dede Efendi'nin tüm eserlerinin 29 albüm halinde çıkarılması için bir proje sundum. O zamanki Kültür Bakanımız Hüseyin Çelik projeyi olumlu karşıladı ve beni görevlendirdi. Ancak bakanlık el değiştirince bu çalışma da sekteye uğradı." diyerek anlatıyor.

    Klasik eserleri herkes okuyabilir!

    Geleneksel müziğin klasik sazlarla yorumlanması fikrine katılmayan Mehmet Akça, Dede Efendi'nin daha fazla kişi tarafından dinlenmesi uğruna Nez tarafından bile okunmasından yana. Akça bu konuda "Şimdiye kadar Dede Efendi, papyonlu bir koro tarafından okundu ve müziği insanı uyutuyor gibi anlaşıldı. Gençler de Dede Efendi'den bihaber kaldılar. Biz onun eserlerinin günümüz sazları ve tarzıyla yorumlanabileceğini göstereceğiz. Parçalarını hareketlendireceğiz. Bu anlamda Dede Efendi eserlerinin Nez tarafından okunmasının ne zararı olabilir" diyor.

  •  
    "Kamusal alan kavramı artık yerine oturuyor"
    Lütfi Kırdar'da musıkî gecesi
    6. Uluslararası Hat Yarışması başladı
    Anadolu kokulu Yolcu şiirleri
    Yıllardır televizyon programı ile Anadolu yollarında gidilmedik köy ulaşmadık dağ, tepe bırakmayan Yolcu programının sunucusu Kemal Ayyıldız, şimdi de Anadolu şiirleri albümü ile karşımızda. İzleyiciye Anadolu kokusunu getiren Ayyıldız, aynı kokuyu Yolcu adlı albümüyle de taşımayı deniyor. Ayyıldız'ın Faruk Nafiz Çamlıbel'den, Yunus Emre'den, Eyüb Kılıç'tan, Niyazi Mısri'den ve Fatih Derin'den şiirler seslendirdiği albümde, şiirlerin Anadolu kokması için her şiir güzel bir müzik parçasıyla eşleştiriliyor. Bilgi tel: 0 212 522 16 55
    'Meydan-Mekan' 'tiyatro'ya gelin
    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nca düzenlenen İstanbul Mekan-Tiyatro Festivali, tiyatro şarkıları ve şiirlerle İstanbul etkinliğiyle başladı. Tarihî Galata Köprüsü üzerinde gerçekleştirilen etkinlikte, Şehir Tiyatroları Orkestrası eşliğinde, İstanbul şarkıları, şiirler ve müzikallerden bölümler seslendirildi. Galata Köprüsü'nün yanısıra Sultanahmet Meydanı ve Rumelihisarı'nda 13 Haziran'a kadar devam edecek festival süresince, Şehir Tiyatroları'nın repertuvarından oyunlar sahnelenecek. Bu akşam saat 21:00'de Galata Köprüsü, ücretsiz sahnelenecek Bir Adam Yaratmak'ı ağırlayacak.
    27 Mayıs 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED