AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Irak'ta ABD işkencesi

ABD'nin yasadışı şekilde alıkoyduğu 3 bin Iraklı zor durumda. İngiliz Observer gazetesi, esir Iraklılar'ın, Amerikan kamplarında ağızlarının tıkandığını, gözlerinin ve ellerinin bağlandığını ve dövüldüklerini yazdı.

İngiltere'de yayınlanan Observer gazetesi, sayıları üç bine varan Iraklı'nın Amerikalılar tarafından yasadışı şekilde alıkonduğunu ve Kızılhaç'ın bu kişilere ulaşmasına izin verilmediğini yazdı.

Gazete aralarında sivillerin de olduğunu söylediği bu kişilerin, Bağdat Havaalanı yanınındaki Amerikan kamplarında ağızlarının tıkandığını, gözlerinin, ellerinin bağlandığını ve dövüldüklerini ileri sürdü. Gazete içinde bulundukları şartlar nedeniyle bir kamptaki mahkumların ayaklandığını ve Amerikalı bir askeri kaynağın ayaklanmanın 'icabına bakıldığını' söylediğini aktarıyor.

Gazete Küba'daki Guantanamo üssünde tutulanların aksine, Irak'taki kamplarda tutulan kişilerin statüsünde belirsizlik olmadığı ve konuya ilişkin uluslararası savaş hukuku çerçevesinde hakları olduğunu yazıyor.

Bağdat'ta çetelerin sözü geçiyor

Observer gazetesi, diğer bir haberinde ise, Amerikan askerleri kontrolü kaybederken, Bağdat sokaklarında silahlı çetelerin sözünün geçtiğini bildiriyor. Gazeteye göre, Amerikalılar'ın denetim altına almayı başaramadığı silahlarla dolu bir ortamda, av ve avcılardan ibaret bir toplum ortaya çıktı. Hille kasabası sokaklarındaki Amerikan tanklarına çocukların el sallayarak, Arapça bir şeyler söylediğini, Amerikalı askerlerin de, ne söylendiğini anlamadan onlara el salladığını yazan gazete, 'gencecik yüzlerinde hınzır bir gülümsemeyle' Iraklılar'ın Amerikalılar'a ağır ve aşağılayıcı sözler söylediklerini yazdı.

Batı'nın da ölüm tarlaları

Observer, diğer bir haberinde ise, 'Saddam'ın ölüm tarlalarının acı sırları ortaya çıkıyor' ifadesini kullandı. Gazete Bağdat'ın güneybatısında bulunan bir toplu mezardaki cesetlerin toplandığı spor salonunda, Iraklılar'ın yakınlarını aradıklarını bildirdi. Independent on Sunday'in Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Irak'ın orta kesiminden haberinde, gezdiği toplu mezarları anlattı. Fisk, çıkarılan cesetlerin birçoğunun elleri arkalarından bağlı, kafataslarında kurşun delikleriyle bulunduğunu aktardı. Fisk, toplu mezar müfettişlerinden birinin şu sözlerini de nakletti: "Bu kişiler Saddam'ın olduğu kadar, onunla işbirliği yapan Arap rejimleri ve onu destekleyen Batı'nın da kurbanlarıdır". n LONDRA

IRAK'IN KİTLE İMHA SİLAHLARI NEREDE?

Gazete başmakalesinde ise, 'Irak'ın kitle imha silahları nerde?' diye sordu. İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Irak savaşı için destek isterken, bu ülkenin kitle imha silahları olduğunu ve bu yüzden savaşa gidilmesi gerektiğini büyük bir inançla dile getirdiğini hatırlatan gazete, şimdi bu silahlar bulunmazsa, başbakanın başka konularda da sözüne inanılamayacağını yazdı.

CIA, Irak'ta yeni bir araştırma başlattı

International Herald Tribüne Amerikan istihbarat örgütü CIA'in Irak hakkında yeni bir araştırma başlattığını bildirdi. Gazeteye göre, CIA, savaş öncesinde sık sık dile getirilen toplu imha silahları ve El Kaide bağlantısının abartılmış olabileceği iddialarını araştıracak. Ancak bunun için biraz geç kalındığını söyleyen gazete, şimdi dikkatlerin İran'a çevrildiğini yazdı. Ve, Washington'daki şahinlerin Ortadoğu'da demokrasi yoluyla idealizmi geliştirmek istediklerini ancak, yaptıkları hataları ya da abartılı davranışları kabullenmeye yanaşmadıklarını iddia etti.

 
Chirac ABD'ye yüklendi
ABD'nin Irak işgaline yönelik muhalefetin öncüsü olan Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, "Meşruiyeti olmayan bir savaş, sırf kazanıldı diye meşruiyet kazanmaz" dedi.
Ortadoğu'da zirve hazırlığı
İsrail'in 'yol haritası'nı şartlı kabulünün ardından George Bush, Ariel Şaron ve Mahmut Abbas'ı biraraya getirecek olan zirvenin üç hafta içinde Ürdün'ün Akabe kentinde yapılacağı bildirildi.
Saddam'a kim
ihanet etti?

Saddam'ın ihanete uğradığı, kuzenleri ve komutanlarının, ABD askerlerinin Bağdat'a girdiği gün askerlerine "Savaşmayın" emri verdiği bildirildi.
Suudi iktidarı sarsılıyor mu?
Kısa kısa..
Kerimov, muhaliflere baskıyı artırdı
İngiltere'de yayımlanan Guardian gazetesi, Özbekistan'da Devlet Başkanı İslam Kerimov'un muhaliflerine yönelik baskıyı şiddetlendirdiğini bildirdi. Hükümetin "ülkedeki İslamcı hareketi işkenceden geçirirken Amerika'nın başını başka tarafa çevirdiğini" belirtti. İnsan hakları gruplarının tahminine göre ülkede her yıl 600 kişinin siyasi nedenle tutuklandığı ve siyasi mahkumların toplam sayısının 6 bin 500 olduğu kaydedildi. Gazete, bazılarının işkence gördüğünü, hatta bir iddiaya göre, iki kişinin kaynatılarak öldürüldüğünü belirtti. Ülkedeki Batılı bir diplomat gazeteye, "İşin ironisi, Amerikan Cumhuriyetçi Partisi'nin İslami radikalizm ile savaşırken Brejnevci politikaları desteklemesi" dedi. Kerimov, Fergana Vadisi'ni üs olarak kullanan Özbekistan İslami Hareketi'nin el-Kaide ile bağlantılı olduğunu ileri sürüyor.
27 Mayıs 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED