AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

B İ L İ Ş İ M
Gizlenen gerçek bu mu?

  • Türkiye'nin internet altyapısını sağlıklı bir şekilde yürütmekle yükümlü olan Türk Telekom sorunun giderilmesi konusunda gözle görülür bir işlem yapmıyor.

  • Türk Telekom internet servis sağlayıcılarına bile bilgi vermiyor. Türk Telekom, kapasitesinin yarısından fazlasını sorunlu bir Amerikan firması olan Sprint'e ihale etmiş durumda...

  • Türkiye'nin internet altyapısını yürütmekle yükümlü olan Türk Telekom'un, yurtdışı internet çıkışlarında bir haftaya yakın bir zamandır süren kaosla ilgili olarak herhangi bir işlem yapmadığı, hatta müşterisi durumundaki internet servis sağlayıcılarına bilgi bile vermediği ortaya çıktı. Üstelik Türkiye'nin tüm ağını kontrol eden Türk Telekom Amerika'da iflas etmiş bir firmadan hizmet alıyor.

    Cezayir depremiyle birlikte başgösteren internetteki kısıtlı iletişim sorunu Türkiye'nin dünya ile bağlantısını kesti. Birçok kişi ve kurum dünya ile irtibat kuramazken, bağlantı kuranlar uydu kanalıyla hizmet üreten servis sağlayıcılara üye olanlar. En önemli sorun da Türk Telekom'un kamuoyunu, İSS'leri ve kullanıcıları bilgilendirmiyor olması.

    İhlas.Net Genel Müdürü Ömer Demir, bugün internet altyapısında bir tekel olan Türk Telekom'un verdiği hizmetlerin sağlıklı yürümesi için gereken önlemleri almadığını söyledi. Bu alanda tekel olan kurumun tekeline karşı çıkmak bir yana tekel olmanın bile belli şartları bulunduğunu belirten Demir "Bu tekele karşı olmak bir yana, bu tekeli kabul etsek bile, tekel olan bir firmanın doğru düzgün hizmet vermesini beklemek hakkımız. Hizmeti veren firma altyapının herhangi bir nedenle hasar görmesine hazırlıklı olmalıdır. Türk Telekom, bu konuda hazırlıklıksızdır" diye konuştu.

    Kapasite artırılmıyor

    Türk Telekom'un Cezayir depremin sonrasında ortaya çıkan bağlantı sorunlarının yaşanma ihtimaline karşı hazırlıklı olmak zorunda olduğunu söyleyen Demir, "İnternet ağını örümcek ağına benzetiyoruz. İnternet bağlantısı bir yerden gidemezse aynı örümcek ağı gibi başka bir ağdan giderek aynı hizmeti verecek şekilde yapılandırılmalıdır. Asıl sorun Türk Telekom'un kapasite artırmaması ve yaşanan sorunlar karşısında alternatif çoklu çıkış yolları sağlama konusunda hazırlıksız olmasıdır" diye konuştu.

    1 Gbit'İN 622 Mbit'İ SORUNLU ŞİRKET SPRINT'E EMANET

    Türkiye'nin 1 Gigabitlik yurtdışı internet çıkışının tamamı Türk Telekom'un kontrolünde. Bu hacim bile Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke için çok yetersiz. Ama esas garip olanı Türk Telekom'un Amerika'da sorunlu bir firmadan hizmet alıyor olması. Sprint isimli bu Amerikan şirketi şu an iflasın eşiğinde. 1 Gigabitlik hacmin 600 megabiti sorunlu hizmet veren bu firmadan alınıyor. Firmanın verdiği hizmette zaman zaman aksamalar olduğundan çoğu zaman erişim hızı 400 megabite kadar düşebiliyor. İnternet servis sağlayıcıların (İSS) bir kısmı ise Türk Telekom'un kontrolü dışında uydudan küresel internet ağına bağlanıyorlar. Ancak ekonomik kriz nedeniyle uydu kullanımını azaltan İSS'ler ekonomik açıdan kendilerine pahalı geldiği için mecbur olmadıkça uydu ile yurtdışına bağlanmamaya çalışıyorlar. Dolayısıyla bugün internet servis sağlayıcıları Türk Telekom'a bel bağlamış durumda. Türk Telekom'un kendisinden ya da hizmet aldığı yurtdışında firmalardan kaynaklanan sorunlar yaşandığında Türkiye'den yurtdışına internet çıkışı yapabilmek ciddi bir kaosa dönüyor. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için, Türk Telekom'un altyapısını güçlendirmesi gerekiyor.

    UYDUYA YÖNELDİLER

    Superonline Cezayir depremi sonucu yurtdışı bağlantılarında yaşanan sorun karşısında toplamda 235 Mbps' lık yurtdışı kapasitesi ile müşterilerine internet erişimi sağlamaya devam ediyor. Şirketten yapılan açıklamada "Avrupa'ya 25Mb'lik ve Amerika'ya 108Mb' lik internet uydu çıkışı ile, toplam 235 Mbps kapasiteyle en etkin hızla ve güvenle İnternet'e bağlanılabilmektedir" denildi.

    TÜRKİYE'NİN GÜNLÜK ZARARI 60 M$ MI?

    Cezayir'deki deprem nedeniyle İtalya-Fas arasında koptuğu belirtilen kablo, 30'a yakın ülkenin erişim hatlarını taşıyordu ama etkilerini en fazla Türkiye yaşıyor. Turk.Internet.com yazarı Serdar Güçlü, bu hatta yaşanan sorun nedeniyel Türkiye'nin günlük 60 milyon dolar zarara uğradığını iddia etti. Yaşanan sorun nedeniyle Türkiye'de internet kullanım kapasitesinin bir anda yüzde 17'ye düşdüğünü belirten Güçlü, şunları yazdı:

    "Kapasite eskisine nazaran %17 seviyesine düştü. Dolayısıyla internet üzerinden işlem yapan firmalar, işlerini % 17 verimlilik ile gercekleştirebildiler. Bunu % 20 olarak kabul edelim. Türkiye'de iş hayatında internet kullanan toplam 4 milyon internet kullanıcısı var kabulünü yapalım ve İnternet kullanan kişiler için saat başına alınan ortalama maaş (yapılan üretim bu rakamdan yüksektir) 5 $ kabul edelim. Günde 4 saat internet kullanılsa kayıp şöyle hesaplanabilir: 4.000.000 x 5 x 4 = 80.000.000 $ yerine, verim hesabı ile baksak.. 80.000.00 $ x 20% verimlilik = 16.000.000 $ üretilecek yani kayip 80-16 = 64 milyon $/gün oluyor."

     
    WEB GEZGİNİ
    Bizi dünyaya bağlayan şirket
    Türkiye'de iletişim alanında hizmet vermek için kurulan ve özellikle de internet altyapısı konusunda hizmet vermeya çalışan Türk Telekom'un web sitesi. Cezayir depremi sonrasında kurumun yaptığı açıklamaları incelemek için ziyaret edebilirsiniz.
    telekom

    Yurtdışına bağlantı kapasitesi ne kadar?
    Bir haftadır Türkiye'nin yurtdışı internet çıkışında yaşanan sorunu konuşuyoruz. Türk Telekom'un yurtdışı internet çıkışlarına yakından bakmak, internet hatlarından hangisinin çalışıp, hangisinin çalışmadığını kontrol etmek için ziyaret etmeniz gereken bir adres.
    ttnet


    NET KİTAP
    Linux Ağ Servisleri
    Geniş ağ yetenekleri, verimli kaynak yönetimi ve çoklu grafik arayüzü nedeniyle tercih edilen Linux işletim sisteminin Ağ Servisleri'ni inceleyen bu kitap, birçok saygın bilgisayar dergisinde uzun süredir yazılar yayınlayan Mustafa Başer tarafından kaleme alındı. Kitapta Linux temel ağ yapısından başlanarak Apache, Samba ve diğer tüm Linux ağ servisleri uygulamalı olarak ele alınıyor.
    pusula
    27 Mayıs 2003
    Salı
     

    Melih B. Dede


    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED