AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Buzdolabınız ne kadar elektrik tüketiyor?

Devir hesap devri. Tüketici, ekonomik kriz ile birlikte aylık kazancını yettirmek için hesap yapmak zorunda kaldı. Öyle ki, telefonla daha az konuştu, su tüketimini düşürdü, elektrikten tasarruf etti. Özellikle TEDAŞ'ın geçmişte 150 Kwh/ saat uygulaması sonucunda birçok tüketicinin elektrik sayaçlarını günlük kontrol eder hale geldiğine şahidim. Öte yandan bu uygulamanın iptaliyle akıllı sayaç olarak adlandırılan ve daha az tüketimi sağlayan sayaçların pabucu da dama atıldı. Televizyon, ütü, kombi, buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi. Elektrik tüketimi oldukça fazla olan bu eşyalar sayesinde ay sonlarında kabarık faturalarla karşı karşıya kalıyoruz. O halde hangi ürünün ne kadar elektrik tükettiğinden haberdarız mıyız?

Kılavuzda enerji tüketimi yok

Okurumuz İlyas Bahadır Akalın; ARISTON TDF marka No Frost buzdolabını satın almadan evvel aylık ortalama 30 milyon elektrik faturası ödediğini, satın aldıktan sonra bu rakamın 60 milyona kadar yükseldiğini söylüyor. Servis yetkililerinden buzdolabının günde 3,18 Kwh elektrik tükettiğini öğrenen İlyas Bey ìSatın aldığım firma bu konuda beni bilgilendirmedi, kullanma kılavuzunda da günlük elektrik tüketimi hakkında bilgi yok, Aristone yetkilileri Sanayi Bakanlığıínın böyle bir şartı olmadığı için kullanma kılavuzlarına bilgi notu düşmediklerini beyan ediyor, bugüne kadar dolabın fiyatından fazla elektrik parası ödedimî diyerek mağduriyetini ifade etmiş. Tüketici Günlüğü Köşesi olarak firmaların tüketiciye ürünlerin elektrik tüketimleri hakkında nasıl bilgi verdiklerini merak ettik.

ARISTON

Ürün broşürlerinde tüm soğutucuların enerji tüketim değeri Kwh/ 24 saat olarak verilmekte. Kullanma kılavuzlarında ise; No-Frost özelliğindeki tüm dolaplar için tek bir kılavuz çıkarıldığı ve her ürünün enerji tüketim seviyesi farklı olduğu için tüketim değerleri yer almamakta.

BOSCH

Özellikle bu marka soğutucuların kullanma kılavuzlarında 24 saatteki elektrik tüketimi belirtilmekte. Ayrıca ürün bilgi föylerinde ve ürün tanıtım etiketlerinde elektrik tüketimi ile ilgili bilgiler yer almakta.

PROFİLO

Bu markanı buzdolaplarında da elektrik tüketimi hakkında ürün bilgi föylerinde ve üzerindeki ürün tanıtım etiketlerinde bilgi verilmekte. Kullanma kılavuzlarında ise enerji tasarrufu sağlanması konusunda tüketicilere öneriler ve püf noktaları sunulmakta.

Değerli okurlar yaptığımız araştırma sonucunda firmaların kullanma kılavuzlarında olmasa da farklı yöntemlerle bu bilgiyi tüketicinin dikkatine sunduğunu görüyoruz. Fakat bizler bu tür ürünleri satın almadan evvel ihtiyacımız olup olmadığını, ihtiyacımız ise ebatlarının evimize uygun olup olmadığını, iç hacminin ihtiyacımıza karşılık verip vermeyeceğini, enerji tüketimini, garanti sürelerini, servis ağını, bazen göz zevkimiz için rengini ve en önemlisi aynı marka ürünlerin çeşitli semtlerdeki fiyatlarını bilinçli tüketici olma adına sorgulamak zorundayız. Tabi ki firmalarda bu süreci kolaylaştırmalı.


26 Mayıs 2003
Pazartesi
 
ÖMER KESER


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED