AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Ukrayna uçağı düştü: 74 ölü

Afganistan'da görevli İspanyol askerlerini ülkelerine götüren Ukrayna Havayolları'na ait uçak Trabzon'da düştü. Kazada 12'si mürettebat, 62'si yolcu, toplam 74 kişi hayatını kaybetti.

Ukrayna uçağının Trabzon'da düşmesi sonucu 74 kişi hayatını kaybetti. Kırgızistan'ın Bişkek kentinden, İspanya'nın Zaragoza şehrine gitmek üzere havalanan "Sredizemnomorskie" adlı Ukraynalı bir havayolu şirketine ait YK-42 tipi uçak, Trabzon'da yakıt ikmali yapmak için alçalırken, dün saat 04.45'de, Esenboğa FIC radarından kayboldu. İniş için 2 kez alçaldığı öğrenilen uçak, pisti göremediği için 3. denemeyi yapmak istedi ancak başarılı olamadı. Konaklar köyüne düşen, İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan uçak 2 parçaya ayrıldı.

KAZANIN NEDENİ SİS VE TÜRBÜLANS

Uçağın düşmesine yoğun sis ve şiddetli türbülansın neden olduğunu açıklayan İspanya Savunma Bakanlığı, uçakta 62 İspanyol askeri bulunduğunu doğruladı ve kazada ölen askerlerin 41'inin kara kuvvetlerine, 21'inin hava kuvvetlerine mensup olduğunu belirtti. Kazanın ardından Vali Yardımcısı Nihat Nalbant başkanlığında bir kriz masası oluşturuldu. Trabzon Valisi Aslan Yıldırım ise uçağın saat 04.15'te Trabzon'da görüldüğünü belirtti.

UKRAYNA: SORUŞTURMA AÇILSIN

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden kara kutunun bulunması ve deşifresi için eleman gönderildiğini ifade eden Vali Yıldırım, uçağın düşüş nedeniyle ilgili en sağlıklı ve detaylı bilginin, kara kutunun deşifresinden sonra söylenebileceğini söyledi. İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Manuel de le Camara ile Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Shor Dolhov beraberlerindeki heyetlerle, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Leonid Kuçma, uçak kazasının nedenleriyle ilgili hükümetin soruşturma açmasını istedi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Sözcüsü Olena Hromnitska, Kuçma'nın ayrıca, Ukraynalı mürettebatın aileleri ve yakınları ile İspanyol Kralı Juan Carlos'a başsağlığı dilediğini belirtti.

Görgü tanıkları kazayı anlattı

Görgü tanıklarından Adil Yılmaz, Ergin köyünde, saat 04.30 civarında sabah namazı için camiye giderken bir ses duyduğunu ve bu sesin bir helikoptere ait olduğunu düşündüğünü belirtti. Söz konusu saatlerde yoğun sis olduğunu belirten Yılmaz, "Gökyüzüne baktığımda yanan bir uçak gördüm. Yaklaşık 2 dakika sonra 2 büyük patlama sesi duydum. Daha sonra birkaç patlama sesi daha duyuldu" dedi. Şahinkaya Beldesi Belediye Başkanı Mehmet Akkaya ise, uçak düştükten sonra hemen olay yerine ulaştıklarını ve herhangi bir yaralı görmediklerini söyledi.

HAVA DURUMU UÇAK DÜŞÜRECEK SERTLİKTE Mİ?

Havacılık uzmanları, uçağın düşmesine yakıtın tehlike sınırında bulunması ihtimalinin neden olabileceğini söylediler. Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Kaptan Pilot Tuna Gürel, kazanın meydana geldiği sırada, hava durumunun çok değişken olduğunu öğrendiğini belirterek, "Ancak meteorolojiden aldığım bilgiye göre, hava durumu kazaya neden olabilecek sertlikte değildi" dedi. Gürel, "Hava durumunda çok ani ve geçici bir olumsuzluk olursa pilot, tur atarak bekleme noktasında belirli bir süre, bu olumsuzluğun sona ermesini bekler. Ancak, düşen uçağın yakıt durumu konusunda henüz bilgim yok" dedi. Birçok uzman ise, kazanın üçüncü pas geçişi sırasında meydana geldiğine dikkat çekerek, yakıtın tehlike sınırına geldiği görüşünde birleşti.

RÜZGAR UÇAĞIN İNİŞ YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRMİŞ

Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Şahinkaya beldesi yakınlarında düşen Ukrayna'ya ait uçağın, Trabzon Havaalanı pistine rüzgar nedeniyle doğu istikametinden yaklaştığı, ancak yüksekten geldiği için pisti karşılayamadığı bildirildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) yetkilileri yaptıkları açıklamada, Kırgızistan'ın Bişkek kentinden havalanan uçağın, yakıt ikmali için Trabzon Havaalanı'na inmek istediğini, rüzgar nedeniyle piste doğu istikametinden (Rize tarafından) yaklaştığını kaydettiler. Uçağın, yüksek irtifadan geldiği için pisti karşılayamadığını belirten yetkililer, uçağın alçalmak üzere pisti pas geçtiğini kaydettiler. Alçalma işleminin pilotun elindeki haritada belirtildiği şekilde, kuzeyde deniz üzerinden yapılması gerektiğine dikkati çeken yetkililer, buna rağmen pilotun yaklaşık 35 kilometre güneye, dağlık alana yöneldiğini ifade ettiler.

74 CESET ÇIKARILDI

İspanyol askerlerini taşıyan uçağın parçaları, yaklaşık 1 kilometrelik alana yayıldı. Uçakta, 62 yolcu ve 12 mürettebatın bulunduğu ve bunların hayatını kaybettiği ifade edildi. Jandarma ile Trabzon, Rize ve Gümüşhane'den gelen sivil savunma ekiplerinin, çalışmaları sonucu uçağın enkazından 74 ceset çıkarıldı. Cesetler bir kenara ayrılarak kimlik tespiti yapıldı. Eşyalar da bir noktada toplandı.



27 Mayıs 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED