AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Şirin: Yeniden yargılanma hakkı bana da tanınmalı

7 yıl önce Kudüs Gecesi'nde yaptığı konuşmadan dolayı gözaltına alınan ve Ankara 2 No'lu DGM tarafından 17 yıl 6 ay ağır hapis cezasına çarptırılan gazeteci Nurettin Şirin, yeniden yargılama istedi.

Avrupa Birliği'ne uyum için düşünce özgürlüğünü de kapsayan yasa çalışmaları sürerken, "yasadışı örgüte üye olmak" iddiasıyla mahkum edilen gazeteci Nurettin Şirin 7 yıldır cezaevinde bulunuyor. 17 yıl 6 ay ağır hapse mahkum olan Nureettin Şirin, yeniden yargılanma istiyor.

1997'de Sincan'da, Kudüs Günü programında yaptığı konuşmanın ardından tutuklanarak cezaevine koyulan Selam Gazetesi'nin Haber Müdürü ve yazarı Şirin hala cezaevinde. Ankara 2 Nolu DGM tarafından TCK'nın 168. maddesi kapsamında "Yasadışı örgüt üyeliği" suçlamasıyla yargılanan Şirin, 17 yıl 6 ay ağır hapse mahkum oldu. Cezası Yargıtay tarafından da kesinleşen Şirin'in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açtığı dava ise sürüyor.

Yeniden yargılanma talebi

Kandıra F Tipi Cezaevi'nde bulunan Şirin, yargılanmanın yenilenmesi talebiyle dilekçe hazırladı. Şirin, yeniden yargılanma talebini, hakkındaki suçlamalara karşılık yeni vaka ve deliller ile yeni yasal düzenlemelere dayandırdı. AİHM'in, DGM'lerdeki asker üyelerin adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine ilişkin kararlarının ardından, DGM'lerdeki asker hakimlerin çekildiğini ve Ankara 1 Nolu DGM'nin, DEP'li milletvekillerinin bu gerekçeyle yeniden yargılanma talebini kabul ettiğini hatırlatan Şirin, Anayasa'da yeralan "kanunlar önünde herkes eşittir" ilkesiyle kendisinin de yeniden yargılanma hakkından yararlandırılmasını istedi.

Serbest bırakılsın çağrıları

Şirin dilekçesinde, AB Türkiye İlerleme Raporu'nda Kopenhag Siyasi Kriterlerinin, gazetecilerin, düşünce suçlularının ve parlamenterlerin serbest bırakılmasını veya adil yargılanma ölçütlerinde yeniden yargılanmasını öngürdüğünü hatırlattı. Şirin, "Ulusal ve uluslararası basın kuruluşları yayınladıkları raporlarda benim de aralarında bulunduğum gazeteciler hakkında yaptıkları incelemeler sonucunda gazetecilerin serbest bırakılması veya yeniden yargılanmaları yönünde talepte bulunmuşlardır" dedi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü 2002 raporunda, aralarında Nurettin Şirin'in de bulunduğu altı gazeteci hakkında, "Yetkililerce kamu düzeni ya da devletin bütünlüğü için tehdit olarak kabul edilen haberlerin yayılmasından ve yayımlanmasından sorumlu oldukları için mahkum edilmişlerdir. Ancak bu fiilleri, demokratik standartlar uyarınca tümüyle haber özgürlüğü ve haber çoğulculuğunun sınırları içinde yeralmaktadır" denildi.

Basın Konseyi: Şirin'in durumuyla ilgiliyiz

Örgüt üyeliği suçlamasıyla cezaevinde bulunan gazeteci Nurettin Şirin'in adı, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Basın Konseyi tarafından da cezaevindeki gazeteciler arasında sayılıyor. Basın Konseyi, 2000 Yılı Hapiste Bulunan Gazeteciler Raporu'nda Nurettin Şirin ile ilgili şu ifadelere yer veriyor:

"Şirin hakkındaki hüküm, kendisinin Hizbullah örgütünün üyesi olduğu gerekçesiyle verilmiştir. Ancak dosyada Şirin'in bu örgütle bağını gösteren hiçbir delil yoktur. Şirin'in 17 yıl 6 ay ağır hapse mahkum edilmesine ilişkin yargılamanın adil olduğu çok kuşkuludur. O nedenle Nurettin Şirin'in durumu Basın Konseyi'nin ilgi alanı içindedir."



27 Mayıs 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED