AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Gül: Milli irade ortada

Kamuoyunda "genç subayların rahatsızlığı" olarak bilinen haberleri Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök'ün yalanladığını belirten Dışişleri Bakanı Gül, AK Parti'yi halkın iktidara getirdiğini hatırlattı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "genç subayların iktidardan rahatsız olduğu" yönündeki haberleri değerlendirirken, "Cumhuriyeti korumak halkın görevidir. Halk AK Parti'yi iktidara taşımıştır. Bizim tek amacımız Türkiye'yi AB'ye sokmaktır. Bu Türkiye'yi geriye götürmez, muasır medeniyet seviyesine çıkarır" dedi.

Gül, Yunanistan'ın Girit adasında yapılan Avrupa-Akdeniz Dışişleri Bakanları toplantısı çerçevesinde biraraya geldiği Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile yaptığı görüşmenin ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Hükümet-asker gerginliği yok

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün basın toplantısını değerlendirmesi istenen Gül, Özkök'ün açıklamalarının, basında birkaç gündür yeralan haberlerin hiçbirisinin doğru olmadığını ortaya koyduğunu belirtti. AB ile en yakın olunan dönemde, TBMM'de AB konusunda genel görüşme başlatıldığı günlerde, Türkiye'de böyle bulanık bir hava yaratılmasından üzüntü duyduğunu ifade eden Gül, 3 Kasım seçimlerinde halkın açıkça iradesini ortaya koyduğunu kaydetti. Ülkede olağanüstü bir durum varmış gibi hava yaratmanın anormal olduğunu söyleyen Gül, hükümetle Ordu arasında bir sorun olmadığını vurguladı.

Başarıyı gölgelemeyin

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'nin her alanda adım adım Avrupa'ya yaklaştığını söyledi. Özellikle kültür alanında, Türkiye'nin Avrupa'nın önüne geçtiğini, bunun da en güzel göstergesinin Eurovision Şarkı Yarışması ve Cannes Film Festivali olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye'nin yakaladığı bu başarının tesadüfi olmadığını, arkasında siyasi irade bulunduğunu ifade etti. Gül, başarının suni gündemlerle gölgelenmemesi gerektiğini söyledi.

Yunanistan'la askeri anlaşma

Avrupa-Akdeniz ülkeleri Dışişleri Bakanları toplantısı sonrasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül başkanlığındaki Türk Heyeti bir ilke daha imza attı. Türkiye ile Yunanistan arasında, bugüne kadar sözkonusu bile olmayan, askeri ilişkiler konusunda üç önemli imza atıldı. Gül ve Papendreu'nun ikili görüşmesinde Yunan ve Türk heyetleri arasında kara, deniz, hava kurmay subayları arasında düzenli ziyaretler, harp akademileri arasında öğrenci değişimi ve iki ülkenin askeri hastaneleri arasında uzaktan teşhis konularında işbirliği anlaşmaları imzalandı. Dışişleri Bakanı Gül, Yeni Şafak'ın sorusu üzerine, Kıbrıs'ta yeni açılımlar olacağını; ancak, Kıbrıs konusunda Türkiye'nin atacağı adımlara karşılık, Yunanistan'da da beklentilerinin olduğunu vurguladı.

Atina'dan adımlar bekliyoruz

Türkiye'nin KKTC'ye karşı ambargonun kaldırılmasını istediğini kaydeden Gül, "Biz de çözüm yolunda adım adım üstümüze düşenleri yapacağız" dedi. Rum ticaret gemilerine Türk limanlarının açılmasının da dahil olduğu bir paketin hazırlanmakta olduğunu bildiren Gül, "AB Türkiye'nin çabalarını görmektedir ve yol haritalarını desteklemektedir" ifadesini kullandı.

Uluslararası teröre karşı ortak mücadele

Dışişleri Bakanı Gül ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Papendreu'nun görüşmesinde iki ülkenin uluslararası teröre karşı daha fazla işbirliği yapması kararı alındı. Papandreu , Gül'ü, Türkiye'nin Eurovision ve Cannes film festivalindeki başarılarından ötürü kutladı; Gül'ün Eurovision'da Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye'ye oy verdiğini hatırlatması üzerine de '' Bu, bizim yapmaya çalıştığımız şeylerin ne kadar doğru olduğunun göstergesidir'' dedi.

Sırada 7. ve 8. paketler var

AK Parti Hükümeti'nin önemle üzerinde durduğu 6. Uyum Paketi'nin ardından, yeni uyum paketleri yolda. Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, toplam 10 ayrı yasada değişiklikler öngören paketin, Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra Meclis'e sevkedileceğini anlatarak, 6. AB Uyum Paketi'nin, RTÜK Kanunu'nun seçimlerle ilgili 32. maddesi dışında hiçbir değişiklik yapılmadan Başbakanlık'a gönderildiğini söyledi. Taslağın MGK'da ele alınıp alınmayacağına ilişkin bir soruya Çiçek, "Onu bilemiyorum, taslaklar Başbakanlık'a gider, orada Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'nce incelenir. Son hali verilir. Ondan sonra da Meclis'e gönderilir. Adalet Bakanlığı açısından şu anda herhangi bir şey yok" cevabını verdi. Çiçek, Başbakan veya Genelkurmay Başkanı'nın önerisiyle konunun Cumhurbaşkanı tarafından MGK'nın gündemine alınabileceğini ifade etti. Türkiye'nin şartları yerine getirmesi halinde 2004 yılının Aralık ayında müzakere sürecinin başlayabileceğini belirten Çiçek, şunları söyledi: "AB hedefi, Türk milletinin de hedefidir. Her türlü gecikme Türkiye'nin geleceği açısından fevkalade sakıncalıdır ve Türkiye'nin menfaatlerine zarar verir. Bu nedenle hükümet olarak 2004 Aralık ayına kadar kendimize düşeni layıkıyla yapmanın çabası içerisinde olacağız."



27 Mayıs 2003
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED