AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Uzanlar'a büyük darbe

ÇEAŞ ve Kepez'ten sonra Uzan Grubu'na bir darbe de İmar Bankası'ndan geldi. BBDK, dün İmar Bankası yönetimine el koydu. Artık Uzan Grubu, bankadan kredi kullanamayacak.

ÇEAŞ ve KEPEZ Elektrik'ten sonra Uzan Grubu'na bir darbe de İmar Bankası'ndan geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bir süredir Ankara kulislerinde konuşulan, İmar Bankası operasyonunu dün gerçekleştirdi. BDDK, Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin 1. fıkrasına göre bankanın yönetimine el koydu. Böylece, yönetim devlete geçti.

BDDK'dan yapılan açıklamada, İmar Bankası T.A.Ş'nin Cumhur Doğan'ın dışındaki yönetim kurulu üyelerinin istifa etmesi nedeniyle oluşan yönetim zaafiyetinin giderilmesine teminen, kurulun 02.07.2003 ve 1078 sayılı kararı ile sözkonusu banka yönetim kurulu başkanlığına Çelik Göz'ün getirilmesine karar verildiği bildirildi. Cumhur Doğan, daha önce banka yönetiminde BDDK'yı temsil ediyordu. Yönetim Kurulu üyeliklerine ise "İsmet Tuğul, Kaya Zatitürk ve Ahmet Özer''in atanmasına ve halen yönetim kurulu üyeliği görevini yürüten Cumhur Doğan'ın aynı zamanda genel müdürlük görevini yürütmesine, Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin bir numaralı fıkrası uyarınca karar verildiği kaydedildi.

BDDK'nın kararıyla birlikte, İmarbank'ın yönetimi devlete geçmiş oldu. Son iki yılda yaklaşık 20 bankaya el koyan BDDK, İmar Bankası'nda değişik bir yöntem izledi. Bankaya değil, yönetime el koymuş oldu. İmar Bankası'nın istifa eden yönetim kurulu üyeleri ise şu isimlerden oluşuyordu:

"Kemal Uzan Yönetim Kurulu Başkanı-Murahhas Üye, Yavuz Uzan Yönetim Kurulu BaşkanYardımcısı-Murahhas Üye, Erol Hürbaş Yönetim Kurulu Üyesi, Hilmi Başaran Yönetim Kurulu Üyesi-Genel Müdür, Yaşar Avni Güral Yönetim Kurulu Üyesi, Gürol Demirkol Yönetim Kurulu Üyesi, Birol Çilingir Yönetim Kurulu Üyesi"

BDDK'nın, İmar Bankası yönetimine yaptığı atamalara gerekçe oluşturan Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin 1. fıkrası, bankanın çok yüklü miktarda grup kredisi kullandırması ve mevduatların tehlikeye düşmesini kapsıyor. Ve bankacılıkta, örtülü el koyma olarak nitelendiriliyor.

Uzanlar kredi kullanamayacak

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun kararıyla birlikte, İmarbank'ın yönetimi devlete geçti. Yıllardır, "Dolara ve marka yüksek faiz" sloganıyla mevduat toplayan banka, Uzan Grubu'nun finansman kaynağını oluşturuyor. Banka, sadece grup şirketlerine kredi kullandırıyor. Grubun dışındaki şirketlere ya da müşterilere yönelik hizmeti yok denecek kadar az. Banka yönetiminin değişmesiyle birlikte, İmarbank artık grup şirketlerine kredi kullandıramayacak. Grup şirketlerine açılan krediler de geri istenecek. Böylece, Uzan Grubu'na yönelik nakit akışı durdurulmuş oldu.

169 şubesi bulunuyor...

Yönetimine BDDK tarafından atamalar yapılan İmar Bankası, Uzan ailesine ait bulunuyor. 1928 yılında kurulan ve "dövize yüksek faiz" reklamlarıyla tanınan İmar Bankası'nın 169 şubesi bulunuyor. Yurt dışında şubesi olmayan bankanın genel merkezi İstanbul Mecidiyeköy'de yer alıyor. Merkez Bankası verilerine göre, Kasım 2002 itibariyle İmar Bankası'nın 140 trilyon lira ödenmiş sermayesi bulunuyor.

Uzanların yönetiminden istifa ettiği İmar Bankasının, bu yıl mart ayı sonu itibariyle birikmiş zararlarının toplamının 108 trilyon lira olduğu bildirildi. Bankanın nakit kredilerinin yüzde 85.7'sini, gayri nakdi kredilerinin ise yüzde 67.9'unu grup şirketlerine kullandırdığı belirlendi.

Uzanlar'ın bankaları sorunlu

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Prof. Dr. Targan Ünal, İmar Bankası ve Adabank'ın yıllardır bilançolarında sorun olan bankalar olduğunu belirterek şunları söyledi: "Aslında sorulması gereken soru yıllardır neden bu bankalara müdahale edilmediğidir. Özellikle Adabank'ın bilançosu yıllardır problemli.

Bir bankaya el konulabilmesi için o bankanın Bankalar Kanunu'ndaki yükümlülüklerinin bir ya da birkaçını yerine getirmemiş olması lazım. İmarbank için bu durumun oluşup oluşmadığına son 6 aylık bilançosuna bakılarak anlaşılabilir. Banka yönetiminin kendiliğinden istifa etmesi ise mal varlıklarını koruma endişesi olarak yorumlanabilir. Hiçbir batık bankanın yöneticisi malvarlığında önemli ölçüde kayıp yaşamamıştır. Bir şekilde bunu koruma yolunu bulmuşlardır. Belki İmar Bankası yöneticileri de böyle bir yolu malvarlıklarını korumak için seçmiş olabilirler."

 
İmar Bankası'nın zararı 108 trilyon liraya çıktı
RTÜK, UZAN'IN TV'LERİNİ 1 AY KAPATTI
Uzanlar'a Petkim için 30 gün süre
Baba Uzan da zor durumda
Şener: Kararın siyasi boyutu yok
Boğaz yalıları için yabancılar sırada
İstanbul Boğazı'nda yaklaşık 500 yalı var. Fiyatları 2 ila 60 milyon dolar arasında değişen yalılara birçok yabancı talip. Yalıları satın almak isteyenler arasında ünlü sanatçılar da var.
Öğretmenlerin hizmeti askerlikten sayılacak
Öğretmenler, askerlik yaptıkları süreyi zorunlu çalışma bölgelerindeki görev sürelerine ekletebilecek.
20 öğrenciye bir öğretmen
'Depo öğretmen'ler dağıtılıyor
Bu rapor çok can yakacak
TBMM Başkanlığı'na bu geceyarısı sunulacak Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu raporunda eski Başbakan Yılmaz ile eski bakanlar Özkan, Ersümer, Taner ve Gürel hakkında soruşturma istenecek.
KUM OCAĞI VURGUNUNA SUÇ DUYURUSU
TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, İstanbul eski Valisi Erol Çakır hakkında kum ocakları vurgunu ile ilgili suç duyurusunda bulunulmasını isteyecek.
Saçan'ın sponsoru belediye çıktı
Başbağlar unutulmadı
Yarın, Sivas olaylarına misilleme olarak yapıldığı ileri sürülen Başbağlar Katliamı'nın yıldönümü. Sivas olayları nedeniyle anma törenleri düzenleyenler Başbağlar'ı yine görmezden gelse de Başbağlar Köyü Derneği olayı unutturmamaya kararlı.
Dülger: Türk'le Kürt sütlü kahve gibidir
Türk-Fransız Komitesi'nin düzenlediği konferansta konuşan AK Parti Milletvekili Mehmet Dülger, "Orta Asya'dan bu yana biz birlikteyiz, kahveyi sütten ayırabilirseniz Kürt'ü de Türk'ten ayırırsınız" dedi.
İlk celsede beraat
Bakü ile işbirliği programına imza
Action Man'in sporcu ailesi
Yollar yine kan gölüne döndü
5 yeni fakülte kurulma kararı Resmi Gazete'de
Telefon alırken 'suç' da almayın
Kısa kısa...
4 Temmuz 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED