|

Hainler cezasız kalmadı

251 kişiyi şehit eden, binlerce vatandaşı yaralayan hainler cezasız kalmadı. 289 fiili darbe davasından 275’i karara bağlandı. Darbenin beyin takımı sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de aralarında bulunduğu 4 bin 130 darbe sanığı cezalandırıldı. Bunlardan bin 315’i ağırlaştırılmış müebbet, bin 217’si müebbet hapse çarptırıldı.

Osman Özgan
04:00 - 15/07/2020 Çarşamba
Güncelleme: 23:24 - 16/07/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Kuruluş yıllarından itibaren toplumun dini duygularını suistimal ederek elde ettiği güçle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm Anayasal kurumlarını (yasama, yürütme, yargı erklerini) ele geçirmeyi amaçlayan FETÖ’nün, devlete çökmeye çalıştığı işgal girişiminin üzerinden tam dört yıl geçti.


***


FETÖ, “mahrem yapı” olarak adlandırdığı TSK’ya yıllarca yerleştirdiği mensuplarını 15 Temmuz 2016 günü harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etkisiz hale getirmek için Marmaris’e suikast timi gönderen örgüt, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Çankaya Köşkü ve Boğaziçi Köprüsü gibi kritik yerleri hedef aldı. Devletin tank, uçak ve helikopterlerini gasp eden üniformalı teröristler, sivil insanları ezdi, sokağa dökülen vatandaşların üzerine kurşun ve bomba yağdırdı. Vatan hainleri, darbenin yönetim merkezi Akıncı Üssü’nden kaldırdığı F-16 savaş uçaklarıyla da TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Özel Harekat Daire Başkanlığı, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ve TÜRKSAT’ı bombaladı.

MİLLET GEÇİT VERMEDİ

Ülkeyi bir gecede ele geçirebileceklerini sanan Fetullahçı hainler ve arkalarındaki emperyalist güçler, karşılarında milleti buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısının ardından sokağa dökülen milyonlar, darbecilere geçit vermedi. Milletin ölümüne direnişi karşısında hainler ve Türkiye düşmanları hüsrana uğradı.

289 DARBE DAVASI

Darbe başarılı olsaydı birçok kişiyi sözde sıkıyönetim mahkemelerinde yargılamayı planlayan FETÖ’cü hainlerin bir kısmı yargı karşısında hesap verirken, bir kısmı da vermeye devam ediyor. 15 Temmuz sonrası Türkiye genelinde 289 fiili darbe davası açılırken, bunlardan 56’sı kalkışmanın en fazla hissedildiği Ankara’da, 53’ü ise İstanbul’da başladı. 289 darbe davasında da toplam 9 bin 690 sanık bulunuyordu.

275’İNDE KARAR ÇIKTI

Şu ana kadar 289 darbe davasından 275’inde karar çıkarken, FETÖ’cü hainler de cezasız kalmadı. 14 darbe davasının görülmesine ise devam ediliyor. Bu davaların da bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. En son 15 Temmuz gecesi en yoğun çatışmaların yaşandığı Jandarma Genel Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 245 sanığın yargılandığı davada karar çıktı. Eski TEM Daire Başkanı Turgut Aslan’ı başından vuran darbeci Erkan Öktem’in de arasında bulunduğu 86 sanık darbe suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 35 sanığa yine aynı suçtan müebbet, 17 sanığa ise darbeye yardım suçundan 12 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişen miktarlarda hapis cezası verildi. Yine bugüne kadar karara bağlanan kritik davaların arasında kalkışmayı Akıncı Üssü’nden yöneten sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yargılandığı Genelkurmay Çatı Davası, Cumhurbaşkanına suikast, Kara Havacılık Komutanlığı, 15 Temmuz kahramanı Şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in şehit edilmesine iliştin Özel Kuvvetler Komutanlığı, Kara Harp Okulu, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü davaları da yer aldı.

CEZA YAĞDI

Karara bağlanan darbe davalarında Fetullahçı hainlere ceza yağdı. Buna göre, 275 darbe davasında yargılanan 4 bin 130 sanık çeşitli oranlarda hapse çarptırıldı. Bunlardan bin 315’i ağırlaştırılmış müebbet, bin 217’sine müebbet, bin 598’sine 20 yıla kadar hapis cezası verildi. Yine aynı davalarda, 2 bin 692 sanığa beraat kararı verildi. Söz konusu mahkumiyet kararlarının bir kısmı kesinleşirken, bazı davalar yönünden ise Yargıtay ve istinaf süreçleri devam ediyor.

14 YARGILAMA DEVAM EDİYOR

Yargılamasına devam edilen hâlâ 14 darbe davası bulunuyor. Sona gelinen davaların arasında, darbe girişiminin yönetildiği ve FETÖ’nün mahrem imamlarının da yargılandığı Akıncı Üssü Davası da bulunuyor. Ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ile Balıkesir’deki darbe girişimi davaları da devam ediyor. 521 sanığın yargılandığı davada geçtiğimiz günlerde savcı esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı. Savcı, TRT binasını işgal edip sözde darbe bildirisinin okunmasını sağlayan eski albay Tanju Poshor ile eski yarbay Ümit Gençer’in de aralarında bulunduğu 90 sanığın darbe suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi. Ayrıca 134 sanık hakkında darbe yardım suçundan 20 yıla kadar, 9 sanık hakkında FETÖ üyeliğinden 15 yıla kadar hapis cezası isteyen savcı, 264 sanığın ise beraatını istedi.

275 DARBE DAVASINDA KARAR ÇIKTI

Türkiye, dört yıl önce bugün insanlık tarihinin en alçak ihanet girişimine tanık oldu. Devletine, milletine, bayrağına değil de FETÖ’ye bağlı olan asker üniformasına saklanmış teröristler, meşru iktidarı devirmek için TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Emniyet gibi kritik noktaları bombaladı, halkın üzerine ölüm yağdırdı.


Şüpheli ve sanık sayısı 192 bin

  • Darbe davalarının yanı sıra FETÖ soruşturma ve yargılamaları da hızla devam ediyor. Adliyelerde şu anda toplam 108 bin 991 FETÖ dosyası bulunuyor. Bunlardan 66 bin 636 soruşturma, 42 bin 355’i ise kovuşturma aşamasında. Söz konusu dosyalardaki toplam şüpheli ve sanık sayısı da 192 bin 304. Öte yandan, Adalet Bakanlığı verilerine göre, FETÖ’den tutuklu ve hükümlü sayısı ise 25 bin 896 olduğu öğrenildi.
#FETÖ
#Akın Öztürk
#Kemal Batmaz
#TBMM
4 yıl önce