|
Batı Şeria’daki Amerikalı yerleşimciler..
İşgal altındaki Filistin topraklarında “
Siyonist yerleşimler
” ABD ve Batı Dünyası tarafından da uluslararası hukuka aykırı olarak görülüyor. “İki Devletli çözüm” konusunda olduğu gibi bu konuda da ABD ve Batı’nın izlediği tutum, müeyyidesi olmayan söylemlerden ibaret kalıyor.
Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 700 bin yasa dışı yerleşimci var. İki yıl öncesine kadar yerleşimci sayısı yaklaşık 200 bin imiş. Yerleşimlere karşı mücadele eden Yahudiler tarafından 1978’de kurulan, Tel Aviv merkezli “
Peace Now
(Şimdi
Barış
)” isimli sivil toplum kuruluşunun sitesinde Doğu Kudüs’te yeni bir yerleşim yeri inşa etme planının onaylandığı, Batı Şeria’da ise yeni yollar ve karakolların açıldığı belirtiliyordu. İsrail’de yayınlanan “
Haaretz
” gazetesinde de yerleşimcilerin Gazze’deki savaşı fırsat bilerek Filistinlileri topraklarından çıkarma, saldırma ve Batı Şeria’da yeni alanlar ele geçirme çabası içerisinde olduklarına dair haberler çıkıyor.
7 Ekim öncesi dahil olmak üzere, sadece son bir yıl içinde Batı Şeria’da İsrail güçleri ve silahlı yerleşimciler tarafından katledilen Filistinlilerin sayısı 500’e yaklaştı. Biden 18 Kasım’da “Washington Post” gazetesinde yayınlanan yazısında
“Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik aşırılık yanlısı şiddetin sona erdirilmesi ve bu şiddeti uygulayanların sorumlu tutulması gerektiğini İsrail liderlerine vurguladım. ABD olarak Batı Şeria’da sivillere saldıran aşırılık yanlılarına vize yasağı getirilmesi de dâhil, kendi adımlarımızı atmaya hazırız”
demişti.
Keza 18 Kasım’da “
Politico
” gazetesinde
Alexander Ward
imzalı haberdeyse Biden’ın “Dış İşleri” ve “
Hazine
” bakanlıklarına gönderdiği notta Batı Şeria’da Filistinlilere saldıran ve onları yerlerinden eden yerleşimcilere yönelik vize yasakları ve yaptırımlar hazırlamalarını istediği belirtiliyordu. Notta insan hakları ihlali veya suiistimali teşkil eden hareketlerde bulunan ve iki devletli bir çözüme ulaşma çabalarını önemli ölçüde engelleyen, bozan veya önleyen eylemlerde bulunan kişi veya kuruluşların yaptırımlara tabi tutulacakları ifade ediliyor imiş.
“Avrupa Birliği”
ile İngiltere, Kanada, Avustralya, Norveç, İsviçre gibi ülkelerden de İsrail’e yerleşimlerle ilgili uyarılar yapılıyor. AB ve diğer ülkelerce yapılan bir ortak açıklamada ise İsrail’in Filistinliler’i korumada ve aşırılık yanlısı yerleşimcileri yargılamada gösterdiği başarısızlığın tahmin edilemez seviyeye ulaşan yerleşimci şiddetinin neredeyse cezasız kaldığı bir ortama yol açtığı belirtiliyordu. Tabii ki Netanyahu bu uyarıları da kulak arkası yapıyor.
Söz konusu açıklamalarda İsrail Hükümeti’nin yasa dışı yerleşimleri teşvik ettiği, yerleşimcileri silahlandırdığı, koruduğu göz ardı ediliyor. Ulusal Güvenlik Bakanı
Itamar Ben Gvir
İsrail’in en aşırı ilhakçılarından biri. “
Washington Pos
t”ta 15 Şubat 2023’te
Shira Rubin
imzalı,
“Itamar Ben Gvir: Aşırılıkçı bir yerleşimci nasıl güçlü bir İsrailli bakan oldu?”
başlıklı yazıda Gvir’in İşgal altındaki El Halil kenti yakınlarındaki bir yasa dışı yerleşimde yaşadığı belirtiliyordu. Ekim ayı sonlarında Gvir yerleşimcilere Amerikan menşeli saldırı tüfekleri dağıtırken görülmüştü.

Biden Yönetimi’nin ifade etmediği bir diğer gerçek ise Siyonist yerleşimcilerin önemli bir kısmının ABD ve diğer Batı’lı ülkelerin vatandaşları olduğuydu. ABD’nin yanı sıra Avrupa ve dünyanın birçok bölgesinden İsrail’e Yahudi göçünü finanse eden kişi ve kuruluşlar var. Çoğu ABD’de olan bu kişi ve kuruluşlar yasa dışı Siyonist yerleşimlerin genişletilmesi için bağış kampanyaları yapıyorlar ve ABD yönetimi tarafından hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmuyorlar.

Kudüs merkezli “
Times
of
İsrael” gazetesinde 24 Mayıs 2017’de
Amanda Borschel-Dan
imzalı yazıda İsrail’de tahminen 200 bin ABD vatandaşının bulunduğu, bunların 60 binden fazlasının ise Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşimlerde yaşadıkları belirtiliyordu. Yazıda yer alan bilgilere göre Amerikalı yerleşimciler tüm Siyonist yerleşimcilerin yüzde 15 kadarını teşkil ediyordu.
On binlerce ABD vatandaşı, ABD’nin”
yasa dışı
” olarak kabul ettiği yerleşimlerde yaşıyor. Resmen işgalci durumundalar ama Biden Yönetimi’nden bu konuda nasıl bir önlem alacaklarına dair bir şey duymadık. Amerikalılar, Avrupalılar sadece konuşuyorlar, işgalcilerin sayısı ise hızla artıyor. Bu çelişki devam ettikçe, dökülen her kandaki payları da artacaktır.
#Politika
#Ortadoğu
#İsrail
#Abdullah Muradoğlu
5 ay önce
Batı Şeria’daki Amerikalı yerleşimciler..
Yeni Anayasa
"Beni bırakın arkadaşımı kurtarın, onun karısı hâmile"
Rabbine hasım kesilen insan!
Sosyal çürüme yazıları 8: Sıkıntı yok cumhuriyeti
Belirsizlik ‘algılamayı’ öldürür