|
Meclis Başkanını Trump mı devirdi?
2024’teki seçimlerde ABD Başkanlığına aday olduğunu açıklayan
Donald Trump
ezici bir farkla diğer Cumhuriyetçi rakiplerinin önünde yer alıyor. Cumhuriyetçi adaylar arasında Trump’tan sonra ikinci sıradaysa Florida Valisi
Ron DeSantis
geliyordu. Cumhuriyetçi Parti’nin yükselen yıldızı olarak görülen DeSantis’in onay oranlarında bir süredir düşüş gözleniyor.
Başkan adaylığını ilân edenlerden birisi de Trump döneminde ABD’nin “BM Temsilcisi” olarak görev yapan
Nikki Haley
idi. Trump’ın aday olması halinde yarışmayacağını söyleyen Haley daha sonra bu tutumunu değiştirmişti. En güçlü rakibi Ron Desantis’i “
sahte sofu
” olarak niteleyen Trump, Haley içinse “
Nikki
Kuşbeyinli
Haley
” lakabını uygun gördü. “
X”
te yaptığı paylaşımla Trump’ın kendisine yönelik sözlerine cevap veren Haley, “
Buna bayıldım. Bu, 2. sırada olduğumuz ve hızla yükseldiğimiz anlamına geliyor. Hadi bakalım!”
diyordu.

Başından beri Trump Cumhuriyetçi Parti’de kendisine rakip tanımıyor. Bu yüzden şimdiye kadar rakipleriyle ekranlara çıkmadı, tartışmalara da katılmadı. Aleyhinde açılan davalar, soruşturmalar ve devam eden yargılamalar ise Trump’ın parti tabanı üzerindeki etkisini daha da artırıyor. Anketlerde Trump’ın onay oranı yükselirken rakiplerinin oranları düşüyor.

“Merkezci Cumhuriyetçiler”
Trump’ın ön seçimlerde kaybetmesi için yoğun çaba içindeler. Birçok Cumhuriyetçi milyarderse DeSantis’e yatırım yapmıştı. Desantis’in kendisinden beklenen performansı gösteremediği gerekçesiyle bu destekler giderek azalmaya başladı.
Gelinen noktada, Trump karşıtı Cumhuriyetçiler neredeyse havlu atmak üzereler. Trump’ın “
2020 seçimlerini çaldılar
” iddiasını reddeden birçok Cumhuriyetçi bile Trump’ın adaylığını kabullenmiş görünüyorlar. Bu isimlerden
Georgia Valisi Brian Kemp
yaptığı bir açıklamada Trump’ın ön seçimleri kazanması halinde destekleyeceğini söyledi. Trump aleyhtarı birçok kampanya grubuysa etkili olmadığı gerekçesiyle ön seçimler için para harcamayı durdurdular.
Bu arada Trump’ı yakından ilgilendiren ilginç bir gelişme daha yaşandı. Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Başkanı
Kevin McCarthy
görevinden azledildi. Meclis’teki sıkı Trumpçılar’ın hazzetmediği McCarthy, bu yılın başlarında 15 kez tekrarlanan oylamalar sonucunda güç-bela Başkan seçilebilmişti. McCarthy, Trump ile Merkezci Cumhuriyetçiler arasında bir köprü işlevi görüyordu. Meclis’teki Cumhuriyetçiler’in daha Sağ’daki kanadıysa McCarthy’yi
Biden Yönetimi
’ne ve
Demokratlar’a
karşı yeterince sert olmamakla itham ediyordu. Geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi’nde Hükümetin kepenk indirmesini engelleyen bir harcama tasarısının Demokratlarla uzlaşarak onaylanması bardağı taşıran son damla oldu.
Öteden beri McCarthy’ye muhalefetin başını sıkı Trumpçı vekillerden
Matt Gaetz
çekiyordu. Gaetz’in verdiği önerge üzerine gerçekleşen azil oylaması sonucunda McCarthy yeterli oyu alamadı. Cumhuriyetçiler sadece iki elin parmakları kadar bir farkla Meclis’te çoğunluktalar. Sekiz Cumhuriyetçi vekilin yanı sıra 208 Demokrat Partili vekil, McCarthy aleyhinde oy kullandı. Başkan seçilebilmesi için asgari “218” oy alması gereken McCarthy’nin oyu ise 210’da kaldı. Böylece McCarthy, görevdeyken azledilen ilk Meclis Başkanı oldu.
Bu oylama Cumhuriyetçiler arasındaki bölünmeyi daha da derinleştiriyor. Cumhuriyetçi vekiller arasında çoğunluğu oluşturan “
Merkezciler
”, azil yanlısı Sağ kanat Cumhuriyetçileri hainlikle suçluyorlar. Daha önce McCarthy’nin Meclis Başkanlığına destek veren Trump’ın bu kez sessiz kalmasıysa çok dikkat çekici bulunuyordu. Trump ise yayınladığı mesajda daha açık ifadeler kullanmak yerine “
Cumhuriyetçiler neden hep kendi aralarında kavga ediyorlar, neden ülkemizi yok eden Radikal Sol Demokratlarla mücadele etmiyorlar?
” diyordu.
Oylamadan sonra yaptığı açıklamada Matt Gaetz ise Trump’ın “azil olayı”na destek verdiğini ima ederek,
” Eski başkanla yaptığım konuşmalar doğru şeyi yaptığım konusunda bana büyük bir güven veriyor
” dedi. Trump’ın yakın çevresiyse böyle bir desteği reddediyor.
Önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı için yeni bir süreç başlayacak. Meclis Başkanlığı için Cumhuriyetçi Parti’den
Meclis Yargı Komitesi Başkanı Jim Jordan ile Meclis Çoğunluk Lideri Steve Scalise
öne çıkıyor. Trump ise desteğini açıkça Jim Jordan’dan yana koydu. Jordan bu yılın başlarında Trump’ın 2024 seçimleri için Başkan adaylığını destekleyen isimlerden biriydi.
#politika
#ABD
#Abdullah Muradoğlu
7 ay önce
Meclis Başkanını Trump mı devirdi?
Kafayı çizen adam
Milyarderlerin WhatsApp grubundan sızan bilgiler
Milli Görüş ruhundan selâm var
Son raund: Ev sahibi vs kiracı
UCM kararına tepkinin Amerika’ya maliyeti