|
Pentagon Hamas’ın elindeki rehineleri kurtarmak için mi özel savaş birimini Gazze’de görevlendirdi?

ABD’nin terör devleti İsrail’e askeri ve siyasi koşulsuz desteği kesintisiz devam ederken, Beyaz Saray, paylaştığı Biden fotoğrafında kimliği gizli tutulan elit askerleri deşifre etti. Washington’ın 2 bin civarında özel eğitimli ve donanımlı askeri İsrail’e konuşlandırmayı planladığı biliniyordu. İsrail’e geçtiğimiz günlerde destek ziyaretinde bulunan Joe Biden, ülkede konuşlu ABD Özel Kuvvetleri Delta Force askerleriyle de bir araya geldi. Beyaz Saray, ziyarette askerlerin Biden’la çekilen bir fotoğrafını paylaşınca adeta kıyamet koptu. ABD’li özel askerlerin yüzünün göründüğü fotoğraf, Beyaz Saray’ın Instagram sayfasında saatlerce kaldı, binlerce beğeni ve yorum aldı. Tepkilerin ardından Beyaz Saray fotoğrafı sildi ve özür diledi. Fotoğrafın, ABD Savunma Bakanlığı kurallarını ihlal ettiği, normalde bu tür fotoğraflarda askerlerin yüzlerinin gizlendiği bilinirken özellikle psikolojik harp olarak bu özel savaş birimi askerlerinin Biden ile resimlerinin medyaya servis edildiğini düşünüyorum. ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Delta Force olarak bilinen 2 bin kişilik özel savaş grubunu, özellikle ABD’li rehinelerin kurtarılmasına yardımcı olmaktan çok İsrail’in Gazze’ye yapacağı kritik kara savaşında görevlendireceğini sanıyorum.


ABD VE AVRUPA’DAN İSRAİL’E KARA OPERASYONU BASKISI REHİNE PAZARLIKLARINI SEKTEYE UĞRATABİLİR?

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın dün gece Katar arabuluculuğuyla 2 ABD vatandaşını serbest bırakmasına değinen yetkili, ABD ve Avrupa’dan bazı ülkelerin, İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatmayı ertelemesi konusunda sessizce baskı yaptığını ve bu saldırının öngörülebilir gelecekte ilave rehinelerin serbest bırakılması çabalarını sekteye uğratacağından korktuğunu söyledi. Times of Israel gazetesi adı açıklanmayan iki yetkiliye dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray’ın Gazze’de sınırlı savaştan yana olduğu, savaşın abluka altındaki Gazze Şeridi’nin dışına çıkmaması için çaba gösterdiğini belirtti. Gazeteye konuşan yetkililer, özellikle ABD Başkanı Biden’in ABD’nin İsrail’in kuzey cephesinde savaş açmamaları konusunda Hizbullah ile İran’ı özel ve açıktan uyardığını söyledi? Yetkililere göre ABD, İsrail’i Hizbullah’tan gelen saldırılara karşılık verirken dikkatli olması konusunda da uyardı ve İsrail ordusunun Lübnan’daki bir hatasının çok daha büyük bir savaşa yol açabileceğine dikkati çekti. ABD Başkanı Biden’in İran ve Hizbullah konusundaki bazı enteresan ve ılımlı açıklamaları Ortadoğu’da kimin eli kimin cebinde sorusunu dillendirmemize yol açtı.


İSRAİL’İN GAZZE’YE YÖNELİK OLASI KARA SALDIRISINDA NELER BEKLENİYOR, KAZANAN KİM OLACAK?

İsrail Ordusu’nun istemese de muhtemel bir kara operasyonunu zoraki yapacağı artık anlaşıldı sanırım. İsrail, Gazze’yi karadan işgale hazırlanıyor gibi görünüyor. İsrail ordusunun Gazze’nin etrafına da on binlerce asker, tank ve top yığmasına rağmen Gazze gibi yoğun nüfuslu kent alanlarına karşı bir saldırı, tehlikelerle dolu. Potansiyel kara saldırısının boyutu da net değil. İşgal nereye kadar gidecek ve ne kadar sürecek? Veya ne zaman başlayacak, başlayacak mı? Daha önce İsrail Ordusu ile Gazze saldırılarına katılan tecrübeli Tümgeneral Amos Gilead, İsrail’in ilk işinin bir birlik hükümeti kurup, daha sonra atılacak adımlar için kamuoyu desteği almak olduğunu söylüyor. İsrail silah altındaki 160 bin kişiye ilaveten 300 bin yedek askeri aktif göreve çağırdı. Hamas’ın ise 30 bin kişilik bir ordusu var. Bu da tahmin edilen bir sayı. Gazze’yi işgal planlarını çok gizli tutan İsrail yıllardır bu savaşa hazırlanıyor. İsrail Ordusu, ülkenin güneyindeki, mini Gazze diye adlandırılan bir kent savaşı merkezinde birliklerini eğitiyor.

Burada askerlere, sıkışık binaların oluşturduğu bir labirentte ve tünellerde savaşma eğitimi veriliyor.

Jerusalem Post gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni ve İsrail Ordusu üzerine kitaplar yazmış bir isim olan Yaakov Katz, ordunun sırf bu amaç için özel tugaylar oluşturduğunu ve bu tugaylarda, istihkam birlikleri ve zırhlı buldozerlerin tanklar ve piyade birlikleriyle birlikte çalıştığını söylüyor.

Eski bir İsrail Ordusu komutanı ve güvenlik danışmanı olan Tümgeneral Yaakov Amidror ise, Hamas ile savaşın zorlu olacağını kabul ediyor. Hamas’ın giriş noktalarına ve dar sokaklara bubi tuzakları ve el yapımı bombalar koymuş olacağını belirtiyor. Hamas’ın sahip oldukları silahlar arasında, otomatik tüfekler, roketatarlar, Rus menşeili Kornet ve Fagotlar gibi anti-tank füzeleri var.

Hamas ayrıca İsrail’e fırlattıkları büyük bir roket stokuna da sahip. Yaakov Katz, Hamas’ın aralarında kamikazelerin de bulunduğu kendi küçük insansız hava araçları ürettiğini de söylüyor. Hamas’ın ayrıca, çok kısıtlı sayıda omuzdan atılan karadan havaya füzeleri olduğunu da vurguluyor. İsrail birliklerinin gerekmedikçe tünellere girmekten kaçınacağını ve tünellerin yukarıdan konulacak patlayıcılarla yok edileceğini söylüyor. İsrail Ordusu’nun Gazze’ye yapması muhtemel kara harekatına karşı Hamas’tan terörist İsrail Ordusu’na büyük rest!: Kara harekatında ordunuzu ezeriz nokta.

TERÖRİST İSRAİL ORDUSU’NU VE ULUSLARASI SAVAŞ SUÇLARINI DURDURABİLECEK İŞLEYEN TEK MEKANİZMA BAĞIMSIZ ULUSLARARASI AĞIR CEZA MAHKEMESİ Mİ? (UCM)

Aslında bu konuda iki mekanizma var BMGK ve Bağımsız Uluslararası Ceza Mahkemesi. 5 üyeli BMGK üyesi Amerika İngiltere ve Fransa’nın terörist İsrail ile beraber hareket ettikleri aşikar. UCM savcılarının savaş suçlarını soruşturabilmek için toplumsal birlikteliğe ihtiyaç var. Bu konuda uzman analistlere göre Türkiye Başkanı Erdoğan Filistin konusunda uluslararası sistem itibarıyla istisnai bir lider konumunda. Başkan Erdoğan Filistin halkının acılarına duyarlı ama uluslararası sahnede etki yaratabilecek, aynı zamanda İsrail’e karşı çok taraflı mekanizmaları harekete geçirebilecek yegane lider konumunda.

“Dünya 5’ten büyük” sözü katil ve soykırımcı liderlerin de sonunun geldiğine işaret ediyor. İnşallah!

#Politika
#Hamas
#İsrail
#Pentagon
#Bülent Orakoğlu
7 ay önce
Pentagon Hamas’ın elindeki rehineleri kurtarmak için mi özel savaş birimini Gazze’de görevlendirdi?
Yolunuz Eşme"ye düşmeli
Rabbine hasım kesilen insan!
Sosyal çürüme yazıları 8: Sıkıntı yok cumhuriyeti
Belirsizlik ‘algılamayı’ öldürür
Reisi’nin manidar ölümü