|
Terörist devlet İsrail’i “barışa zorlayan’’ Hamas’ın elindeki çok önemli koz?

İsrail’in, Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi’nin çökmesi ile yenilgiye uğradığını 17 Mayıs 2021 tarihli yazımızda öncelikle belirtmiştik. Yazımızda ‘Demir Kubbe’nin her an çökme ihtimalinin İsrail’i yeni füze saldırılarına karşı dayanmayacağını belirterek İsrail’in güç durumda olduğuna da işaret etmiştik. Ancak çöken yalnız ‘Demir Kubbe’ değildi. İsrail’in dünyaca meşhur ‘İstihbaratı’ da’ çökmüştü. Dünya’nın en iyi istihbarat örgütü olduğuna yönelik uzmanlarca yapılan yorumlar yerini şimdi MOSSAD’ın burnunun dibinden gelip geçen binlerce rokete karşı neden karşı bir hamle yapamadığını sorguluyorlar. Binlerce roket dünyanın en iyi istihbarat örgütünün gözleri önünden Gazze’ye nasıl sokulmuştu. Daha başka bir söylemle HAMAS’ın geçmişe oranla çok yüksek ve isabetli vuruş gücü ve stratejisine kavuştuğu nasıl tespit edilememişti. Zira HAMAS’ın tüm faaliyetleri İsrail iç istihbarat servisi Şiin Beet ve dış istihbarat servisi MOSSAD tarafından 24 saat aralıksız takip ediliyordu. Uluslararası uzmanlar, Hamas’ın bir devlet olmamasına karşın dünyanın en güçlü askeri cephaneliklerinden birine sahip, nükleer silahları bulunan ve diğer ülkelere silah ihraç eden üstelik terörist bir devlet olarak anılan İsrail ile başa baş mücadele etmesinin Filistin direniş güçlerinin bir zaferi olduğu konusunda hemfikirler. Gerçekten Gazze’yi yıkıp yok edeceğini her fırsatta dile getiren çocuk katiline ne olmuştu da ABD Başkanı Biden’i devreye sokarak HAMAS’la barış istemi bulunarak ısrar etmişti.

İSRAİL MUHALEFETİ NETANYAHU’NUN BARIŞ İSTEMESİ KARŞISINDA ÇILGINA DÖNDÜ

Netanyahu’nun partisi Likud’dan ayrılarak Yeni Umut Partisi’ni kuran Gideon Saar, ateşkes nedeniyle İsrail Başbakanı’na yüklendi. Milletvekili Saar, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasını “utanç verici” şeklinde niteleyerek, “Dünyanın en iyi istihbarat servisi ve hava kuvvetleriyle Netanyahu, Hamas’tan koşulsuz ateşkes çıkarmayı başardı” ifadesini kullandı.Aşırı sağ bir partinin lideri Şaked ise barış görüşmelerinin arka planını bildiğinden “Zafer çocuklarımızın getirilmesiyle olur.” diyerek HAMAS’’ın elindeki İsrailli askerler kozuna işaret etti. İsrail Gazze’yi havadan, karadan ve denizden ağır bir bombardımana tutmasının yeterli olmadığını görüyor şüphesiz. Harp literatüründe hava saldırılarının kara desteği olmaksızın başarılı olmaları neredeyse imkansız olduğundan İsrail’in zoraki olarak başlattığı kara saldırısında İsrailli çok sayıda askerin HAMAS tarafından harp esiri olarak göz altına alındığı anlaşılıyor. İç siyasette yolsuzluk nedeniyle zor anlar yaşayan Netanyahu’nun korktuğu başına gelmiş diye düşünüyorum. Bu nedenle Netanyahu bizzat Biden’i devreye sokarak İsrailli çok sayıda askerin HAMAS’ın elinde esir olduğunu dünyaya duyurmadan yapılacak bir barış anlaşmasıyla askerleri kurtarmayı planlarken olayı sessiz sedasız halletmenin yollarını arıyor. Ancak Netanyahunun bu çabalarının yetersiz olduğunu kendisine cezaevi yolunun açılmasının çok yakın olduğunu düşünüyorum. Düşünün siyasi kariyeri Filistinlileri ve çocukları öldürmek olan bu katilin ipi duyumlarım doğruysa Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın elinde.

İddialara göre Hamas’ın roket teknolojisinin kaynağına temel olarak İran’ın sağladığı imkanlara dayanması gösteriliyor. Temel özelliği karadan karaya olan füzelerin görünümleri yeni olmasa da gerek menzili gerekse taşıdığı patlayıcı başlıklar tahribat gücünü ve hedefe ulaşma noktasında gelişim gösterdiklerini kanıtlıyor. Hamas, bunu açıklamada bir sakınca görmüyor. Roketlerin üretimi ise büyük ölçüde Gazze’de gerçekleştiriliyor. Söz konusu envanter dikkate alındığında Hamas İsrail’i sadece Gazze’ye sınır olan bölgelerde değil İsrail derinliklerinde birçok noktada hedef alabilecek füzelere sahip. Bu füzeler İsrail için çok önemli güvenlik risklerini barındırıyor. Bu tarihten sonra İsrail için yüzyılın anlaşması başta olmak üzere hiçbir şey ABD’nin desteğine rağmen kolay olmayacak. Bölgede İsrail’in imajı güvenlik ve istihbarat açısından derin bir yara almış durumda. İsarail ile normalleşme imzalayan bazı Arap Ülkelerinin bu anlaşmalardan çekileceğini düşünüyorum. Filistinlilerin 11 günlük direnişi, İsrailin ateşkes iltimas ve talebi ile sona erdi. Filistinlilerin mülteci olduğu ve evlerinin yıkıldığı dönem artık sona erdi. Filistin’in asıl toprak sahipleri ülkelerine dönene ve işgalciler konuşana dek direniş devam edecek. İşgalci İsrail ile Filistin (Hamas) tarafı arasında sağlanan anlaşma neticesinde Gazze Şeridi’nde ateşkes saat 02:00’da başladı. Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas’ın Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı açıklamada “Bu savaş, Filistin direnişinin İsrail’e karşı zafere ulaştığını ispat etmiştir.” dedi.

#israil
#Terörist
#Hamas
#Filistin
٪d سنوات قبل
Terörist devlet İsrail’i “barışa zorlayan’’ Hamas’ın elindeki çok önemli koz?
Siyasette yumuşama: Mümkün mü?
Genç kimdir?
Başkan Erdoğan soykırım davasının müdahili olarak ABD’ye gidecek mi?
Özgürlüğün otoriterliği karşısında Filistin taraftarı öğrenciler
Gazze ışığında üniversitenin misyonu