|
AYM Başkanı Zühtü Arslan: ‘Işıklar yanıyor’ tweeti’nden haberim yok!

Hatırlanacak olursa 19 Ekim 2020 tarihli köşe yazımızda , ‘’AYM üyesi Engin Yıldırım’ın Türkiye’yi karıştıran darbe iması ve tartışmalarına yol açan ‘Işıklar yanıyor tweeti’nden AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın da haberdar olabileceğinden” bahsetmiştik. Aynı gün öğle sonrasında AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın danışmanı tarafından arandım. Danışman şahsıma AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın AYM üyesi Engin Yıldırım tarafından atılan ve paylaşılan ‘Işıklar yanıyor’ tweet’inden haberdar olmadığını belirtti. Tweet atıldıktan sonra kamuoyu ile birlikte Başkan’ın da haberdar olması üzerine AYM üyesi Engin Yıldırım’ı makama çağırdıklarını sonraki gelişmeleri bilmediğini özellikle belirtti. Danışmana sorduğum ve Başkan’a iletilmesini istediğim ilk soru “AYM Başkanı ve diğer üyelerin bu konuda haberi olmadıklarını düşünürsek ‘ışıklar yanıyor’ tweeti’nden sonra AYM’de yapılan toplantıda tartışmaların olduğu, Engin Yıldırım’ın bu paylaşımının AYM kararını uygulamayan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu kararı sonrasında yapılmasının darbe çığırtkanlığı olabileceği yönünde bir araştırma ve soruşturma kararı neden alınmadı” sorusuydu. Diğer üzerinde durduğum önemli bir konu ise AYM’de yapılan toplantıda Başkan Zühtü Arslan’ın bu üye hakkında ön inceleme isteyip istemediği konusuydu. Zira AYM konu ile ilgili yaptığı açıklamada kurumunu ve AYM üyesi Engin Yıldırım’ı koruma içgüdüsü ile hareket ettiği izlenimini veren şu açıklamayı yapıyordu: ‘’Işıklar yanıyor paylaşımı Yıldırım’ın şahsi görüşüdür bizi bağlamaz. AYM her türlü demokrasi dışı girişimi reddeder.” Ancak bazı çevrelerin iddialarına göre ‘Işıklar yanıyor’ tweet’i bir yargı darbesi hazırlıklarına işaret ediyordu. Zira 28 Şubat Post Darbesi’nden başlayarak 27 Nisan E muhtırası, 17/25 Aralık polis ve yargı darbesi ve 15 Temmuz Türkiye’yi işgal ve ülkede iç savaş çıkarma girişimlerinde orduya sızmış FETÖ’cülerin Genelkurmay Başkanlığı’nda sabahlara kadar yanan ışıklar sonucunda darbe planlarını uygulama kararı almış olmaları en azından AYM üyesi Engin Yıldırım hakkında ön inceleme başlatılmasını haklı kılıyor. Zira FETÖ tarafından Türkiye’de gerçekleştirilmek istenen başarısız darbe girişimleri sonrasında yapılan tahkikatlarda yargıya sızan 4 bin civarında FETÖ’cü savcı ve hakim meslekten men edildi. Halen de kriptolar deşifre edilmeye devam ediyor. FETÖ devletin diğer kritik kurumlarına sızdığı gibi Anayasa Mahkemesi’ne de sızmıştı. Nitekim ByLock kullanan iki üye kurumdan ihraç edildi. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nde çalışmakta olan raportörlerden neredeyse yarısı (33 kişi) hakkında FETÖ’den işlem yapıldı. Bu şartlar içinde doğrusunu isterseniz Engin Yıldırım konusunda AYM Başkanı’nın neden bir ön araştırma yaptırmadığı enteresan bir gelişme doğrusu! Bu konuyu AYM Başkanı’nın yetki ve sorumluluklarını bir uzman isme Hacı Bayram Veli Üniversitesi Dr Levent Ersin Orallı’ya sorduk. İşte aldığımız cevap:

‘’Hakimlik mesleğinin vakar ve şerefine uygun hareket etme yükümlülüğü tüm yargı organlarında olduğu gibi Anayasa Mahkemesi üyeleri açından da bir zorunluluktur ve Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu’nun 15. maddesi bunu açık bir şekilde düzenlemiştir. Aynı kanunun İkinci Bölümü ise bu yükümlülüklere uymama halini ve ‘Disiplin İşleri’ni düzenlemektedir. Mahkeme Başkanı, üyeler hakkında işledikleri iddia edilen suçlarla ilgili olarak ön inceleme yaptırabileceği gibi soruşturma sürecini Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun gündemine alma yetkisi ve sorumluluğu ile donatılmıştır. Bu noktadan sonra takdir genel kurulundur. Üyenin soruşturulması ile ilgili kararın çıkması halinde Anayasa Mahkemesi üyelerinden oluşan üç kişilik bir Soruşturma Kurulu oluşturulmalıdır ki, bu kurul CMK’nın Cumhuriyet Savcısı’na tanıdığı tüm yetkilere sahiptir. Soruşturma kurulu soruşturmayı tamamladıktan sonra görev suçuyla ilintili bir kamu davası açılması gerekliliğine hükmederse düzenlediği iddianameyi Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapması amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne sunmak durumundadır. ‘’

Görüldüğü gibi AYM Başkanı Zühtü Arslan AYM üyesi Engin Yıldırım hakkında bırakın soruşturma sürecini Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun gündemine almasını ön inceleme bile yaptırmayarak kendi yetkisini milletin lehine kullanmamaktadır. Herhalde AYM üyesi Engin Yıldırım’ın ‘Işıklar yanıyor’ paylaşımı ile ilgili olarak ’’demokrasi dışı bir oluşumu ima etmediğini, yanlış anlaşıldığını ifade ederek özür dilemesini’’ yeterli görmüş olacak. Bu durum AYM Başkanı’nın kendi yetkisi ve görüşü şüphesiz. Ama bu karar benim gibi darbe süreçlerini bire bir yaşamış milletimizin büyük bir çoğunluğunu da tatmin etmeyecek. Anayasa Mahkemesi’nin demokrasi karnesine veya siciline kırık bir not daha eklenecek.

#AYM
#FETÖ
#Zühtü Arslan
3 yıl önce
default-profile-img
AYM Başkanı Zühtü Arslan: ‘Işıklar yanıyor’ tweeti’nden haberim yok!
‘Beşikten mezara kadar ilim’
Sarhoştum, hatırlamıyorum
Suçlu kim?
Vergi artışı yerine yapılacaklar
Gazze’deki soykırıma ‘istisnaî’ kılıflar..