|
2019 yılında enerjide neler oldu?
2
019 yılı enerji açısından hareketli bir yıl oldu. Enerji meselesi, hem ülke açısından hem de uluslararası ilişkiler açısından stratejik bir konu.
Çünkü yanı başımızdaki birçok ülke, zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahipken Türkiye’nin bu kaynaklara sahip olmaması nedeniyle enerji kaynaklarına ödediği enerji faturasının miktarının sürekli artması ve yüksek oranlarda enerji bağımlılığı Türkiye için önemli bir sorun teşkil ediyor.
Peki 2019 yılında enerji alanında öne çıkan meseleler ne oldu?
ENERJİ BAĞIMLILIĞINI AZALTMA ÇABALARI DEVAM EDİYOR
Türkiye’nin enerji talebi ve küresel enerji fiyatlarının artmasıyla birlikte enerji faturası da artmaktadır.
Ayrıca
ekonomik büyüme artarken enerji için ödenen ithalat faturasının da
sürekli artış halinde olduğu görülüyor. Bu kapsamda yükselen enerji faturası nedeniyle oluşan dış açıkların ve cari açıkların ekonomi için tehdit haline gelmemesi için ekonomik büyümeden vazgeçmenin zorunlu bir fedakârlık haline geldiği görülmektedir.
Kronik hale gelen enerji bağımlılığı meselesini çözmek için bir taraftan enerji arz güvenliğinde
yerli kaynakların başta da yenilenebilir enerji kaynaklarının
toplam enerji tüketimi içindeki payı arttırılırken diğer taraftan da
doğal gaz konusunda ülke çeşitliliğine gidilmektedir.
DOĞU AKDENİZ’DE YENİ
DENKLEM OLUŞUYOR
Doğu Akdeniz bu yıl en çok gündem olan konuların başında geldi. Özellikle bölgede yeni bir enerji denklemi oluşurken yapılan hamleler, bu yıl olduğu gibi gelecek yıllarda da uzun süre konuşulacağa benziyor.
Doğu Akdeniz’de yalnız bu bölgeye kıyısı olan ülkeler ve enerji şirketleri bulunmuyor. Dolayısıyla dünyanın birçok ülkesinin burada bulunması bu bölgeyi daha stratejik hale getiriyor.
Bugün Türkiye Doğu Akdeniz’de, gönderdiği
Yavuz ve Fatih sondaj gemileriyle beraber araştırmalarına devam ediyor.

Tabii bu konuda yaşanan gelişmelerden en önemlisini de Türkiye’nin Libya ile imzaladığı deniz sınırı anlaşması oluşturuyor. Türkiye bu anlaşmayla bir yandan Doğu Akdeniz’de sınırlarını belirlerken diğer yandan bölgede tarafların stratejilerini yeniden gözden geçirmelerine neden olacak bir hamlede bulunmuştur.

Ayrıca Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşmanın, bölgede diğer aktörlerin Türkiye ile ilişkilerini, ABD-Türkiye, Türkiye-AB ve Türkiye-Rusya ilişkilerini belirleyen önemli bir adım olduğunu da belirtmekte fayda var.
TANAP’IN AB BAĞLANTISI
GERÇEKLEŞTİ
2018 yılında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) bitmesiyle, TANAP üzerinden Türkiye’ye gaz akışı başlamıştı. Bu yıl ise
TANAP’ın devamı niteliğindeki Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) ile bağlantısı gerçekleşmiş oldu.
Daha önce Güney Gaz Koridoru’nun başlangıç hattı olan Güney Kafkasya Doğal Gaz Boru Hattı, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden
Türkiye’de TANAP ile birleştirilmişti.
Bu yıl TANAP’ın TAP bağlantısının gerçekleşmesiyle beraber, TAP’ın da yakın zamanda tamamlanması ve Azerbaycan gazının Türkiye üzerinde Avrupa’nın birçok ülkesine ulaştırılması bekleniyor.
Yani Hazar Havzası ve Avrupa, Güney Gaz Koridoru ile tek bir hat haline gelmiş olacaktır.
TÜRKAKIM PROJESİ TAMAMLANIYOR
TürkAkım projesi tamamlanmak üzere. Türkiye ve Avrupa’ya doğal gaz taşıyacak TürkAkım’ın açılışı 8 Ocak 2020’de yapılacak
. Bu proje ile ilk başta Türkiye’ye yılda 15.75 milyar metreküp doğal gaz taşınması sonra da bu doğal gazın AB ülkelerine ulaştırılması planlanıyor.

Özetle, 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da özellikle yenilenebilir alanında çabalar artmaya devam ederken bir yandan da Doğu Akdeniz meselesinin en sıcak konu olmaya devam edeceği gözüküyor.


#TürkAkım
#Türkiye
#Enerji
#Avrupa
#AB
4 yıl önce
2019 yılında enerjide neler oldu?
Fetih bitmez!
Çankı’nın Büyük Felsefe Lûgatı
Bağ üstünden bostan bağışlamak
“Almanlar et başında”
Varsıllar vergi ödemesin!