|
2020 yılı 2. çeyrek ekonomik büyüme rakamı bugün açıklanıyor

2020 yılı dünya ekonomisi için çok kötü bir yıl oldu. Covid-19 salgını nedeniyle dünyada üretim durdu, ülkeler kapılarını kapattığı için dünya ticareti daraldı, seyahat kısıtlamaları nedeniyle turizm adeta çöktü. Bu nedenle, dünyada tüm makroekonomik beklentiler aşağı doğru revize edildi.

Hatta karşı karşıya bulunduğumuz ve halen yaşadığımız bu salgın sürecinde yaşanan büyük ekonomik bunalımdan ağır tablolar çıktı. Bu ağır tablodan yüksek işsizlik oranları, gelir kayıpları ve salgının neden olduğu yeni normalleşmenin zorladığı yeni ekonomik beklentiler ortaya çıktı.

Covid-19 salgınının etkili olduğu 2020 yılı 1. çeyrek ve salgının tüm dünyada en fazla arttığı dönem olan 2. çeyrek döneminde dünya ekonomisi ve bağımsız olarak da ülke ekonomileri derinden etkilendi.

DÜNYADA EKONOMİK BÜYÜME RAKAMLARI NE OLDU?

Dünyanın birçok ülkesinde tarihi görülmemiş ekonomik daralmalar yaşandı. 2020 yılı 2. çeyrek döneminde dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD ekonomisi yüzde 31.7 oranında daralırken Çin ekonomisi yüzde 9.7 daraldı. AB ülkelerinden, Almanya ekonomisi yüzde 10.1 küçülürken AB ülkelerinin tümünde ekonomik büyüme yüzde 11.9 oranında daraldı.

Kısacası ekonomik büyümede daralma tüm ekonomilerde yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.

PEKİ TÜRKİYE EKONOMİSİ İLE İLGİLİ EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİLERİ NEDİR?

2020 yılı 2. çeyrek büyüme rakamları bugün açıklanıyor.

Türkiye ekonomisi 2020 yılı 1. çeyreğinde yüzde 4.5 oranında büyümüştü. Covid-19 salgınının zirvesini yaşadığımız 2020 yılı 2. çeyreğinde ise Türkiye ekonomisi GSYH büyüme beklentisi ile ilgili tahminler ekonominin daralacağı yönünde.

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi’ne göre Türkiye ekonomisinin 2020 yılı 2. çeyreğimde yüzde 11 oranında daralacağı öngörülürken, 2020 yılının tamamı için de ekonomik büyümenin yüzde 1.8 oranında küçüleceği beklentisi var.

Diğer yandan, bir başka büyüme beklenti anketi yapan Forex’e göre de GSYH’nin 2. çeyrek döneminde yüzde 10.9 oranında daralacağı yılın tamamında ise yüzde 1.3 oranında daralacağı öngörülmektedir.

Ekonomik büyüme beklentileri birbirine yakın.

Covid-19 salgınının en zirve döneminin yaşandığı, yılın 2. çeyreğinin aylarından olan Nisan ayında ekonomik büyümenin öncü göstergeleri olan sanayi üretimi yüzde 31.4 oranında daralmıştı. Yine 2. çeyreğin ikinci ayı olan mayıs ayında sanayi üretimi yüzde 19.9 azalırken haziranda da sanayi üretimi yüzde 0.1 oranında arttı.

Bu veriler de ekonomik büyümenin 2. çeyrek döneminde daralacağını gösteriyor.

2020 YILININ TAMAMI İÇİN EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİLERİ

2020 yılı için ekonomik büyüme tahmini yapmak zor. Çünkü içinde bulunduğumuz 3. çeyrek dönemi ekonomik göstergelerde meydana gelen iyileşmeler ile beraber bu yılın 4. çeyrek döneminde ekonomik büyümede belirleyici olacak faktör, kuşkusuz salgın süreci olacak.

Salgının yavaşlayacak olma ihtimali yani ikinci dalganın gerçekleşmemesi ve en önemlisi de Covid-19 aşılarının kullanıma geçmesi durumunda ekonomik belirsizlikler azalacağı gibi ülkeler arasındaki ticaretin artacağı, turizmin hızlanacağı, tüketimin artacağı ve yatırımların ivme kazanacağı beklentisi ekonomik büyüme beklentilerinin yukarı doğru revize edilmesini sağlayacaktır.

Yani ekonomide yeni bir “W” sürecinin yaşanmasının önüne geçilecektir.

Dolayısıyla salgın süreci, makroekonomik göstergelerin gidişatını belirleyeceği gibi tüm alanlarda normalleşmenin de temel belirleyicisi olacaktır.

#Ekonomi
#Rakam
#Büyüme
#Covid-19
4 yıl önce
2020 yılı 2. çeyrek ekonomik büyüme rakamı bugün açıklanıyor
Evet sokağa çıkamayacak hale geleceksiniz!
Batı’da İsrail spiritüel bir tutkuya dönüştürüldü...
Din savaşı
13 şehit
İstanbul’da bir Yemenli âlim: Abdülmecid el-Zindanî