|

2018 Kurban Bayramı ne zaman?

"2018 Kurban bayramı ne zaman, hangi gün, bayram tatili kaç gün, bayram namazı kaç rekat nasıl kılınır?" İşte tüm bu soruların yanıtlarını haberimizde sizler için derledik. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan resmi ve dini günler takvimine göre Kurban bayramının 1.günü 21 Ağustos 2018 Salı günüdür. İşte Kurban bayramına dair tüm merak edilenler...

09:35 - 25/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 17:13 - 1/06/2022 Çarşamba
Diğer
2018 Kurban bayramı ne zaman? sorusunun yanıtı haberimizde.
2018 Kurban bayramı ne zaman? sorusunun yanıtı haberimizde.

"2018 Kurban bayramı ne zaman, hangi gün, bayram tatili kaç gün, bayram namazı kaç rekat nasıl kılınır?" İşte tüm bu soruların yanıtlarını haberimizde sizler için derledik. Ramazan bayramının sonra ermesiyle Kurban bayramının ne zaman olduğu merak konusu oluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan dini günler takvimine göre 2018 Kurban Bayramı takvimi açıklandı. Peki, Kurban bayramı ne zaman? İşte ayrıntılar...

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde yer alan dini günler takvimine göre Kurban Bayramı’nın;

-1. günü 21 Ağustos Salı 2018,

-2. günü 22 Ağustos Çarşamba 2018,

-3. günü 23 Ağustos Perşembe 2018,

-4. günü 24 Ağustos Cuma 2018, olarak belirlenmiştir.

KURBAN BAYRAM TATİLİ NE KADAR?

2017 yılındaki Kurban Bayramı 30 Ağustos ile birleştiği için 11 gün tatil yapma şansı bulan çalışan kesim, 2018'de de Kurban Bayramı'nda uzun bir tatil yapma şansına sahip olabilecek. Kurban Bayramı'nın arefesi 20 Ağustos Pazartesi gününe denk geliyor. Takip eden Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma ise resmi tatil. Dolayısıyla bu sene Kurban Bayramı'nda yine 9 günlük bir tatil gözüküyor.

2018 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?

22 Mart 2018 Perşembe günü Regaib Gecesi.

13 Nisan 2018 Cuma günü Miraç Gecesi.

30 Nisan 2018 Pazartesi günü Berat Gecesi.

19 Kasım 2018 Pazartesi Mevlid Gecesi.

19 Mart 2018 Pazartesi günü Üç Aylar başlangıcıdır.

2018 HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN?

11 Eylül 2018 Salı günü Hicri yılbaşıdır.

2018 YILI RESMİ TATİL GÜNLERİ

1 Ocak Yılbaşı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi

15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün

16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün

17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün

20 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi

21 Ağustos Kurban Bayramı 1.gün

22 Ağustos Kurban Bayramı 2.gün

23 Ağustos Kurban Bayramı 3.gün

24 Ağustos Kurban Bayramı 4.gün

30 Ağustos Zafer Bayramı

28 Ekim Cumhuriyet Bayramı Arifesi

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

31 Aralık Yılbaşı gecesi

Not: Arifeler öğleden sonra tatildir.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerini iftarda ağırlayan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurtulmuş, bayram tatilinin 9 gün olup olmayacağı ile ilgili soruya da yanıt verdi.

Bakan Numan Kurtulmuş, bayram tatilinin 9 güne uzatılması konusunda “Ben Kültür ve Turizm Bakanı’yım şu anda, bana sorarsanız; insanların turizm faaliyetleri. Ama bir de bunun bir ekonomik şeyi var, bu biraz kolay değil” dedi.

KURBAN NEDİR?

Sözlükte “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen kurban, dinî bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir. Arapça’da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir.

İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur’an’da Hz. Âdem’in iki oğlunun Allah’a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır. Hıristiyanlık’ta İsâ’nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun aslî günahına karşı Baba’nın oğlu İsâ’yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır.

İslâm’da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur’an’da, Hz. Peygamber’in sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir.

Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil’in Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR?

1. Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

2. Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.

3. Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

4. Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

KURBAN BAYRAMI NAMAZI KAÇ REKAT NASIL KILINIR?
Bayram Namazının Kılınışı Birinci Rek'at:
1) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan yada Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.2) imam "Allahu Ekber" deyip ellerini yukarıya kaldırınca. Cemaat de "Allahu Ekber"diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.3) Hem imam, hem de cemaat gizlice "Sübhaneke"yi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:Birinci Tekbir: imam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice "Allahu Ekber"diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.ikinci Tekbir: ikinci defa "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide oldugu kadar durulur.Üçüncü Tekbir: Sonra yine "Allahu Ekber" denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.4) Bundan sonra imam, gizlice "Euzü Besmele", açıktan Fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)5) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.Bayram Namazının Kılınışı
Bayram Namazının Kılınışı İkinci Rek'at:
6) imam gizlice Besmele, açıktan da Fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden(birinci rek'atta oldugu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.7) Oturuşta. İmam ve cemaat, Ettehiyyatü. Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena atina... duasını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur. Kurban bayramı namazının kılınışı da bunun gibidir. Sadece niyeti değişiktir.
BAYRAMIN ÖNEMİ

Bayram; Allah'ı bir, Peygamberi bir, Kitabı bir, aynı kıbleye yönelen, aynı heyecanı taşıyan Müslümanların sevinçlerini paylaştığı mukaddes bir gündür.Mü'minler; Allah'ın emrini yerine getirmek maksadıyla, bir ay boyunca imsak vaktinden aksama kadar en tabii hakları olan yemeyi, içmeyi terk ederek insani adeta melekleştiren oruç ibadetinin manevi zevkini duyarlar."Düşmanla savaşın küçük cihat, nefisle savasın büyük cihat" olarak kabul edildiği bu mücadelede mü'minler büyük bir zafer kazanarak kulluk imtihanında gösterdikleri basarının sevincini taşırlar.Çok mübarek bir gün olan bayramda, kutsal mekânlar olan camilerde topluca ibadet etmenin suruna eren Müslümanların arsa yükselen tekbir sesleri, kalbilerimizdeki imanın açık bir delili, yan yana gelerek. Omuz omuza vererek cemaat halinde kılınan bayram namazları Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin en güzel göstergesidir.

KADINLAR BAYRAM NAMAZINA GİDEBİLİR Mİ?

Hz. Peygamber döneminde kadınların sabah namazına gittiklerine dair rivayetler yanında, Hz. Peygamber'in kadınları bayram namazına katılmaya teşvik ettiğine dair rivayetler de bulunmaktadır (Tecrîd-i Sarîh Tercümesi, I, 98-99; II, 222-223, 311, 510-511, 891). Bu hadislerden birinde Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: "Henüz kocaya gitmemiş genç kızlar, perde arkasında yaşayan kadınlar (zevâtü hudûr) ve hayızlı kadınlar evlerinden çıksınlar; hayır ve müminlerin duasına (davet) şahit olsunlar. Hayızlı kadınlar, namaz kılınan yerden uzak dursunlar" (Tecrîd-i Sarîh Tercümesi, I, 234-235).

Kurbanın gözü neden bağlanır?

GAZETE YAZARI: Rasim Özdenören

Kurban hayvanının kurban edilmeden önce gözünün bağlanması Peygamber Efendimiz'in tavsiyelerindendir. Madem ki Efendimiz'in tavsiyesidir, öyleyse sünnettir. Uyulmasında bilebileceğimiz veya bilemeyeceğimiz faydalar meknuzdur.Ancak kimileri bu tavsiyeye bakarak ondan farklı anlamlar çıkarmaya teşebbüs ediyor. Şöyle ki, madem kurbanın gözleri bağlanıyor, öyleyse bu durum, hayvanın kesilme olayını görmesini önlemeye ve onu görmenin sakıncalarından uzak tutmaya matuf bir tedbir işlemidir...Fakat acaba?Acaba hayvanın gözü onu kurban eylemini görmekten sakındırmak için midir, yoksa bu işte farklı bir maksat mı gizli?Olayın daha vazıh anlaşılabilmesini sağlamak üzere farklı bir Hadis-i Şerif'e atıfta bulunmamız gerekecek. Bir defasında, bir cenaze defni esnasında Efendimiz, kabrin kenarındaki bir çıkıntıyı eliyle düzeltir. Bunu farkeden sahabelerden biri merak eder: “Ya Resulullah, o çıkıntının ölüye bir zararı mı dokunurdu, onu düzeltme ihtiyacı hissettiniz?” Resulullah (mealen) “Hayır, onun ölüye zararı da faydası da yok; o çıkıntı göze hoş görünmüyordu” der.Olay, tümüyle bir estetik meselesi... Dolayısıyla ölenle ilgili değil; buradakilerle, bizimle, yaşayanlarla ilgili bir mesele... En hurda ayrıntıda bile estetiğe dikkat edilmesine ilişkin bir ders gizli bu davranışta...Kurbanlık hayvanın gözünün bağlanması da işte tam bu bağlamda dikkatimize mazhar olmalı. Hayvan kesilinceye kadar kesileceğini bilmez, kesildikten sonra da hiçbir şey bilmez...Hayvanın bıçağı gördüğüne, kesileceğini bildiğine ilişkin telakkiler yanlış bir antropomorfizmdir (insanbiçimcilik)... Hayvan bıçağı bıçak olarak bilirse kaşığın da kaşık olduğunu bilir; yani insanın bildiği eşyayı o da bilmiş olur: bu telakki yanlıştır, hayvana insan niteliği izafe etmek olur, yani insanbiçimcilik...Kurban günleri merhametin, şefkatin, rikkatin doruk noktaya ulaştığı günlerin remzidir... Diğer günlerde yenilen etler de şimdiki gibi bir hayvanın etidir. Ama ne zaman aklımıza geliyor bu? Her et yediğimizde bu etin kesilen bir hayvandan geldiğini kaç defa aklımıza getiriyoruz? Ama Kurban Bayramı'nda bu etin de bir hayvandan geldiğinin bilincine vardığımızda, ondan sonra her defasında bu işin bilincinde olmanın yükümlülüğünü, vebalini üslenme durumunda kalırız. Bu da bizim şefkat, merhamet, rikkat duygumuzun uyanık kalmasını sağlar.Hayvanın gözünün bağlanması hayvan açısından anlam taşımaz. Kurbanı kesen, kesmeye tanıklık edenler için anlam taşır. Bu tablo, kurban kesenin ve ona tanıklık edenin rikkatini uyanık bulundurmaya matuf bir davranış olarak anlamlıdır...Şu da var: Hz. İbrahim, kurban esnasında Hz. İsmail'in gözünü bağlamıştı. Bu vakaya işaret olarak Hz. İbrahim'in sünnetini ihya sadedinde bir anlam da içkindir bu halin yaşanmasında...

#Kurban
#Kurban bayramı
#Kurban bayramı ne zaman
#2018 kurban bayramı
#2018 kurban bayramı ne zaman
#Kurban kesimi
#Bayram namazı
6 yıl önce