ABD-İran görüşmelerinde tarafların savaşı önlemekte 'hala çok uzak' olduğu öne sürüldü

Wall Street Journal tarafından yayımlanan analize göre, ABD ve İran arasında nükleer çalışmaları durdurmaya yönelik yürütülen görüşmelerde taraflar, olası bir savaşı önleyecek bir barış zemininden oldukça uzak görünüyor. Cenevre'deki müzakereler öncesi paylaşılan detaylar, tarafların geri adım atmadığını ortaya koydu.

İran nükleer çalışmaları

ABD ile İran arasında, Tahran'ın nükleer çalışmalarının engellenmesi amacıyla yürütülen görüşmelerde, tarafların savaşı önleyecek bir müzakere ortamından oldukları iddia edildi.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin, ABD ile İran arasında Cenevre'de başlayan nükleer müzakerelerden önce yayımlanan haberinde, tarafların, mevcut açıklamaları ışığında, bir barışa ne kadar yakın olup olmadıkları değerlendirildi.

Haberde, ABD'deki İran'ın uranyum zenginleştirme konusunda hiç taviz vermemekte ısrar ettiği ancak ABD'li yetkililere göre müzakere ekibinin İran'ın bir nükleer reaktörü Tahran'da yeniden çalıştırmasına izin vermeye açık olabileceği değerlendirmesi yapıldı.

"Yoğun baskı" görüldüğüne işaret edildi

Bu düzeydeki bir tavizin bile ABD yönetimindeki İran karşıtı şahinlerden ve Cumhuriyetçi Kongre üyelerinden gördüğüne işaret edilen haberde, savaşı önleyecek bir müzakereden olunduğuna vurgu yapıldı.

Tennessee Üniversitesi'nde görevli, İran üzerine çalışmalar yürüten Saeid Golkar, gazeteye verdiği demeçte, ifadesini kullandı.

Haberde, ABD'li üst düzey yetkililerin, İran'ın daha uzun menzilli balistik füze yetenekleri geliştirmesinden endişe duyduğu kaydedildi.

"Balistik füzeleri görüşmemesi büyük sorun"

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham dün yaptığı açıklamada, ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da, dünkü açıklamasında, demişti.

İran, uluslararası anlaşmaları gerekçe göstererek, uranyum zenginleştirmesinden tamamen vazgeçmeyi kabul etmiyor ancak bu konuda azaltmaya gidebileceği teklifinde bulunuyor. İran, balistik füzelerin geliştirilmesi konusunu ise ABD ile yürüttüğü nükleer pazarlıkların dışında tutuyor.