Lübnanlılar Macron'un ülkelerine ziyaretini değerlendirdi: İşimize karışmaktır

Lübnanlı gazeteci, yazar ve akademisyenler Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un ülkelerine ziyaretini değerlendirdi. Gazeteci Hasan el-Layık yaptığı açıklamada hükümetin doğrudan Fransız yönetimi altında kurulduğunu vurgularken, Profesör Esad Ebu Halil de hükümetin kurulmasına Fransa'nın müdahale etmesiyle geçmişte Suriye rejiminin müdahalesi arasında bir fark olmadığına işaret etti.

Emmanuel Macron

Lübnanlı gazeteci, yazar ve akademisyenler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, ziyaretini Lübnan'ın işlerine müdahale şeklinde yorumladı.

Gazeteci Hasan el-Layık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın doğrudan olduğunu savundu.

"Başbakan'ı Fransa seçti"

"Bu Fransa-İran anlaşmasının sonucu"

Yazar Cercis Hayik de "Fransa-İran anlaşmasının sonucu işte bu: Zaman harcamak için Edib hükümete başkanlık ediyor, halk ise Nevvaf Selam'ın başbakan olmasını istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Milletvekilleriyle Mişel Avn mı görüşür yoksa Macron mu?"

"Suriye rejiminin müdahalesiyle aynı"

Profesör Esad Ebu Halil de hükümetin kurulmasına Fransa'nın müdahale etmesiyle geçmişte Suriye rejiminin müdahalesi arasında bir fark olmadığına işaret etti.

Ebu Halil, şöyle devam etti:

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, bugünnın yaşandığı bölgeyi ziyaretinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelmişti.

DÜNYA
Lübnan'da protestolar: Yeni hükümet kuruluna kadar Hariri'nin görevde kalması istendi

Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından Lübnan'a ikinci ziyaretini gerçekleştiren Macron, bu sabah Lübnan Devleti'nin 100. kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katılmış ve bu kapsamda Beyrut'un kuzeyinde Lübnan sediri dikmişti.

Beyrut Limanı'ndaki patlama ve hükümetin istifası

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm kenti sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti.

Patlamaya ilişkin soru işaretleri ve ihmal iddialarının artması üzerine Lübnan sokaklarında sorumluların cezalandırılması talebiyle gösteriler düzenlenmişti. Başbakan Hassan Diyab da protestoların üçüncü günü 10 Ağustos'ta istifasını açıklamıştı.