İngiltere Hükümeti, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'deki eylemlerine karşı son yılların en sert yaptırım paketini açıkladı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Ed Miliband, İngiltere'nin resmi duruşunu güncelleyerek İsrail'in Batı Şeria'daki işgalinin "hukuka aykırı" olduğunu ve bölgede soykırım yapıldığını hükümet olarak kabul ettiklerini ilan etti.
Yasa dışı yerleşim ürünlerine tam ithalat yasağı
Miliband tarafından açıklanan kararlar kapsamında, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinden İngiltere'ye yapılan tüm malların ithalatı yasaklandı. Ayrıca yasa dışı yerleşimlerin reklamının İngiltere genelinde yapılması men edilirken, inşaat ve finans gibi sektörlerde yerleşimlerin genişlemesine katkı sağlayan şirket ve kişilerin tam kapsamlı İngiliz yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacağı vurgulandı.
Silah satışlarına ambargo
Gazze'deki operasyonlarda kullanılan 30'dan fazla silah lisansını halihazırda askıda tutan Londra yönetimi, askeri kısıtlamaları bir adım daha ileri taşıdı. İngiltere'nin, İsrail'in işgaline somut olarak katkıda bulunan tüm silah ve ihracat lisans başvurularını reddedeceğini belirten Miliband, bu durumu "çifte kilit" olarak tanımladı. Açıklanan silah ambargosunun işgal sona erene kadar yürürlükte kalacağı kaydedildi.
Konuşmasında Gazze'deki insani drama da değinen Miliband, bölgede 20 bini çocuk olmak üzere 70 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, altyapının yüzde 60'ının yıkıldığını hatırlattı.