İşgal sürsün planı

Kunduz’da hastane katliamının hesabını veremeyen ABD ve NATO güçlerinin komutanı General John Campbell, Afganistan’daki çekilme takviminin gözden geçirilmesi ve bu ülkedeki askeri varlığın artırılması gerektiğini savundu.

Yeni Şafak

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütüne ait bölgenin tek hastanesine bomba yağdıran ABD, “sivil katliam”dan ders çıkarmak yerine işgal topraklarındaki varlığını artırma niyetine girdi. Kunduz'daki saldırı sonrası ABD Senatosu'nda izahatta bulunan Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanı General John Campbell, bu ülkeden çekilmeyle ilgili planların gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. ABD'nin planladığı 2016'da Afganistan'dan çekilmesi halinde Irak'ta yaşananların burada da yaşanacağını iddia eden Campblell, DAEŞ'in Afganistan'da da güçlendiğini öne sürerek burada örgütün 2 bin ila 3 bin arasında mensubu olduğunun bilgisini aldıklarını kaydetti.

DURUM 'KIRILGAN'

ABD Başkanı Barack Obama, 2016 sonuna kadar Afganistan'daki tüm ABD askerlerini geri çekme sözü vermiş, daha sonra da ülkedeki ABD'li asker sayısını 2017'ye kadar bine düşürmeyi hedeflediklerini açıklamıştı. Ancak Campbell, ülkedeki “kırılgan güvenlik durumu”na dikkat çekerek, “Sahadaki duruma ve bahsettiğim geçiş süreçlerine bakılırsa, şu anda uygulanandan daha farklı bir planla yöneticilere gitmemiz lazım” dedi. Campbell, Washington'ın Taliban'la mücadelesini sürdürme niyeti varsa ülkedeki askeri varlığını 2016'da artırması gerektiğini söyledi.

HATAYDI AMA...

Kunduz'daki hastane bombardımanının “hata” olduğunu itiraf eden Campbell, “Biz asla kasti olarak tıbbi bir tesisi hedef almayız” dedi. Ancak katliam öncesinde MSF yetkilileri, hastanelerinin vurulmaması için koordinatları hem ABD hem de Afganistan makamlarını ilettiklerini vurgulamıştı.

Yanılgı yok, kasten vurdular

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2015/10/07/resized_82b93-b2216f3dkunduz.jpg

ABD'li general Campbell, Senato'daki savunmasında “kasıtlı olarak hastane vurmadıklarını” öne sürse de olayın arka planı bunun aksini gösteriyor. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), ABD güçlerinin Kunduz'daki hastaneye düzenlediği ve 22 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısının “Cenevre Bildirisi” kapsamında bağımsız bir araştırma komisyonu tarafından soruşturulması çağrısında bulundu. BM Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen MSF Uluslararası Başkanı Joanne Liu, “Bugün biz yeter artık diyoruz. Savaşın bile kuralları var” dedi.

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2015/10/07/resized_9daeb-09596f09kunduzz.jpg

MSF İsviçre Genel Direktörü Bruno Jochum ise, “Hastanenin kasıtlı olarak hedef alındığından şüphemiz yok. Bir yanılma yok. Bir saat içinde hastane 4-5 defa vuruldu ve etrafındaki binalar ise hasar görmedi” şeklinde konuştu. MSF'nin Kunduz'daki çatışmalarda yaralananları tedavi ettiği hastane, ABD uçaklarından atılan bombalarla vurulmuş, 10'u hasta ve 12'si çalışan toplam 22 kişi hayatını kaybederken 37 kişi de yaralanmıştı.