İsrail'e 'savaş' jesti: 'Azerbaycan' hava üssü

Azeri yönetimi, İran'ın tepkilerine rağmen İsrail'le yaptığı milyar dolarlık askeri anlaşmalara bir yenisini ekledi. Foreign Policy'nin haberine göre, İran'ın kuzeyinde İsrail'e bir hava üssü tahsis edildi ve üsse “Azerbaycan” ismi verildi

Haber Merkezi Yeni Şafak
İsrail'e 'savaş' jesti: 'Azerbaycan' hava üssü

İran'a müdahale tartışmalarını gündemden düşürmeyen İsrail, son dönemde yakın müttefiki Azerbaycan'da hava üssü kurarak bu “dostluğu” daha da pekiştirdi. Geçtiğimiz Şubat ayında Azerbaycan'la 1,6 milyar dolar değerinde bir askeri anlaşma yaparak, Bakü'ye heronların yanı sıra uçaksavar füze savunma sistemi satma kararı alan İsrail hedef büyüttü. Foreign Policy dergisinin internet sitesinde, “İran'la savaş Kafkaslar'dan mı başlayacak?” başlıklı makalede, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in İran'ın kuzey sınırına yakın bir bölgede İsrail'e bir hava üssü verdiği ifade edildi.

Bakü tarafından İsrail'e tahsis edilen hava üssüne “Azerbaycan” ismi verildiğini kaydeden ABD'li bir diplomat, üssün varlığının duyulmasından sonra Tahran'la Tel Aviv ve Bakü arasındaki tansiyonun daha da yükseleceğinden endişe duyduklarını belirtti.

BUZDAĞININ 10'DA BiRi

Uzmanlar, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurması durumunda savaşın sadece İran Körfezi'yle sınırlı kalmayacağını, Kafkaslara yayılma olasılığının bulunduğunu iddia ederken, Azerbaycan'ın İsrail'e hava üssü vermesinin Türk-Azeri ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekiyor. WikiLeaks tarafından yayımlanan ABD'nin Bakü Büyükelçiliği çıkışlı 2009 yılına ait bir yazıda, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “İsrail'le ilişkilerimiz buz dağının su üzerinde görünen kısmına benziyor. İlişkilerimizin 10'da 9'u suyun altında” diyordu.

ALiYEV: ÜS, TÜRKİYE VE iRAN'A KARŞI DEĞiL

Öte yandan haber üzerine bir açıklama yapan Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı idari yetkililerinden Ali Hasanov, Azerbaycan'ın “İsrail'e hava üssü vereceği” yönündeki Batı basını kaynaklı haberlerin, spekülasyon olduğunu savundu. Hasanov, “Azerbaycan kendi topraklarından Türkiye, İran, Rusya ve Gürcistan'a karşı hiçbir eyleme izin vermedi, vermeyecek” dedi.