Kuzey Kore'den tansiyonu artıracak adım: Füzeler peş peşe ateşlendi

Dünya aylardır Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı korku içinde izliyor. Binlerce hayata mal olan savaş son sürat devam ederken Kuzey Kore'den tansiyonu artıran bir adım geldi. Güney Kore, Kuzey Kore'nin ülkenin batı kıyısındaki Onchon kentinden 2 füze ateşlediğini açıkladı

Haber Merkezi Diğer
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un

ABD ve Güney Kore, nükleer çatışma tehdidini arttıran Kuzey Kore’ye karşı önümüzdeki hafta son yılların en büyük askeri tatbikatını gerçekleştirmek için geri sayıma geçti.

Washington ve Seul tatbikatı 'savunma' olarak nitelendirirken, bunu 'işgal provası' olarak tanımlayan ve nükleer silah ile füze denemelerini meşru kılmaya çalışan Kuzey Kore'den beklenen adım geldi.

AFP'de yer alan son dakika gelişmesine göre, Kuzey Kore sabahın erken saatlerinde batı kıyısı açıklarında denize doğru iki seyir füzesi ateşledi. Haber Güney Koreli askeri yetkililere dayandırılırken bu gelişme sonrası bölgedeki tansiyon yeniden zirve yaptı.

'FÜZE DENEMELERİ MEŞRU'

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bir düşünce kuruluşu olan Silahsızlanma ve Barış Enstitüsü Genel Müdür Yardımcısı Choe Jin, 22 Temmuz'da yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti; "ABD ve müttefikleri bizimle askeri bir çatışmaya girmeyi seçerlerse güvenlik açısından benzeri görülmemiş bir istikrarsızlıkla karşı karşıya kalacaklar."

  • 22 Ağustos-1 Eylül arasında Güney Kore'de “Ulchi Özgürlük Kalkanı” adı altında düzenlenecek olan yaz tatbikatında uçak, savaş gemileri, tanklar ve on binlerce askerin yer alacağı belirtiliyor. Choe, Kuzey Kore'nin füze testlerinin ülkeyi savunmak için meşru olduğunu ifade ederek ABD ve Güney Kore'nin füze testlerini 'çifte standart' olarak nitelendirmişti.

KİM'DEN ABD VE G. KORE'YE NÜKLEER TEHDİT

Ülkeyi demir yumruk ile yöneten Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da geçtiğimiz haftalarda dünyaya meydan okumuştu. Kim, Güney Kore ve ABD kaynaklı bir tehdit karşısında ülkesinin Nükleer savaş caydırıcılığını harekete geçirmeye ve askeri saldırılara karşı koymaya hazır olduğunu vurgulamıştı.

ABD ve Güney Kore'nin başlatacak olduğu ortak tatbikat son zamanların en büyüğü olacak