Polonya, Litvanya ve Estonya'dan AB'nin Rusya kararına destek

Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanması kararının yankıları sürüyor. Moskova'dan sert açıklamalar gelirken Polonya, Litvanya ve Estonya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanları kararı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Haber Merkezi AA
Arşiv

Rusya'nın "Petrolümüze tavan fiyat uygulayan ülke ve şirketlere petrol satmayız" restine rağmen Avrupa Birliği ülkeleri, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasında anlaşma sağladı.

Polonya, Litvanya ve Estonya'nın bakanlıklarından yapılan ortak açıklamada, söz konusu kararın uzun müzakereler sonucu alındığı belirtildi.

"Her iki ayda bir gözden geçirilecek"

Kararla Rus petrolüne uygulanan yaptırımların etkinlik kazanacağına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

  • "Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanması kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Teklifimiz üzerine getirilen tavan fiyat, her iki ayda bir gözden geçirilecek. Rusya'nın petrol satışlarından elde ettiği karı tamamen durdurmak için daha fazla çalışacağımızın altını çiziyoruz."

Açıklamada, tavan fiyat uygulamasının Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına karşı atılmış adımlardan yalnızca biri olduğu vurgulanarak, Moskova'nın dondurulan varlıklarını kullanmak da dahil diğer seçeneklerin değerlendirilerek Kiev'e desteğin sürmesi gerektiğinin altı çizildi.

AB ülkeleri, 2 Aralık'ta Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmaya varmıştı.

FOTOĞRAF 15
Rusya-Ukrayna savaşında bir ilk: Zelenski'nin sağ kolu 'devlet sırrı'nı açıkladı
Rusya ile Ukrayna arasında süren savaş sahada son sürat devam ederken, Ukrayna tarafından savaşın başından bu yana 'devlet sırrı' olarak nitelendirilerek paylaşılmayan ölen asker sayısı ilk defa açıklandı.

FOTOĞRAF 51
Eksi 50 derecede çalışacaklar: Rusya'nın en büyük bakır madeni faaliyete geçiyor
Rusya'nın en büyük bakır madeni Udokan'ın, sıfırın altında 50 dereceye varan soğuklarda devam eden zorlu çalışmalara rağmen gelecek yıl faaliyete geçmesi planlanıyor. İlk aşamada yıllık 135 bin ton üretim hedeflenen Udokan'da tam kapasiteye ulaşıldığında yılda 400 bin ton bakırın üretilmesi ve ihraç edilmesi planlanıyor.