Elektronik kitapla ders daha güzel

Milil Eğitim Bakanlığı'nın üç ilköğretim okulunda başlattığı pilot uygulamaya göre öğrenciler, ders kitaplarına elektronik kitap üzerinden ulaşıyor, müzik dinleyip oyun oynayabiliyor. Öğretmenler de kurulan bağlantıyla öğrencilerin ne yaptığını görebiliyor.

Aa
Elektronik kitapla ders daha güzel

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Başkentteki 3 ilköğretim okulunda, öğrencilerin daha fazla üretmesini ve teknolojinin yaygınlaşmasını sağlayacak aktif bir sanal eğitimin gelişebilmesi için "elektronik kitap" uygulaması başlattı.

MEB Eğitim Teknolojileri (EĞİTEK) Genel Müdürü Nizami Aktürk, elektronik kitap ile ilgili çalışmaların yaklaşık 2 yıl önce, daha az ağacın kesilerek çevreye yararlı olmak amacıyla başlatıldığını söyledi. Elektronik kitap uygulamasının çeşitli ülkelerde olduğunu belirten Aktürk, İngiltere, ABD ve Dubai'de bunun değişik örneklerinin uygulandığını söyledi.

NORMAL KİTAP GİBİ

Böyle bir uygulamanın Türkiye'de de başlatılması için çeşitli yazılım şirketleriyle görüştüklerini bildiren Aktürk, ardından başkentteki 3 ilköğretim okulunda pilot uygulamaya geçtiklerini söyledi. Pilot uygulamanın ilköğretim 4 ve 5. sınıflarda yapıldığını anlatan Aktürk, çocukların bundan çok zevk aldığını söyledi. Pilot uygulamanın 1 yıl süreceğini belirten Aktürk, uygulamalardan alınan raporlara göre uzatılabileceğini kaydetti. Aktürk, "Arada aldığım raporlar çok pozitif. Öğrencilerin bilgi seviyelerinde ciddi manada ilerleme var deniyor" diye konuştu. Öğretmenlere konuyla ilgili hizmet içi eğitim verildiğine de değinen Aktürk, öğretmenlerden gelen tepkilerin çok pozitif olduğunu belirtti.

HEM DERS HEM MÜZİK

Elektronik kitap uygulamalarından biri, Sincan Korkut Ata İlköğretim Okulu'nun 5. sınıfındaki 60 öğrenciye pilot olarak uygulanıyor. Ajandaya benzer kılıflar içinde korunan dijital makinede, Milli Eğitim Bakanlığı ders kitaplarının tamamı yüklenmiş olarak bulunuyor. Makine, öğrenciler tarafından eve götürülebiliyor. Öğrencilerin dersleri kulaklıkla sesli olarak da dinleyebildiği elektronik kitapta, ders kitabının yanı sıra öğrenci çalışma kitabı ve dersin anlaşılmasını kolaylaştıracak görsel sunular yer alıyor. İçindeki animasyonlarla öğrencilerin ders konusunu daha iyi anlaması amaçlanırken, ayrıca not alabilecekleri de bir sayfa bulunuyor. Kitap, dokunmatik ekran kalemiyle kullanılıyor. Öğrencilere Türkçe sözlük, müzik dinleme imkanı da sunan kitapta ayrıca öğrencilerin beğenisi dikkate alınarak yüklenen Ceza'nın, Barış Manço'nun ve Eurovision şarkılarının videoları da yer alıyor.

Kitap taşımaktan kurtulduk

Eğitimciler elektronik kitap sayesinde öğrencilerin derslere ilgisinin arttığını söylüyor. Öğrenciler ise e-kitaba yüklü olan ders kitaplarını artık taşımak zorunda olmadıklarını bu derslerii sesli olarak dinleyebildiklerini dile getirdi. Ayrıca derse gelemeyen öğrenci e-kitap üzerinden evde dersi takip edebiliyor.