3 bin kişiyle son test

Açılışına sayılı günler kala, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olan İstanbul Yeni Havalimanı’nda 3 bin yolcu, 3 uçak ve 150 ekipmanla yapılan son test başarıyla gerçekleştirildi.

Yasin Yılmaz Yeni Şafak
Açılış öncesi son test 3 bin yolcu, 3 uçak ve 150 ekipmanla yapıldı.

Yeni İstanbul Havalimanı 29 Ekim'de resmen açılıyor. Hazırlıklar da tüm hızıyla devam ediyor. Açılış öncesi son test 3 bin yolcu, 3 uçak ve 150 ekipmanla yapıldı. Atatürk Havalimanı'ndan İstanbul'un yeni havalimanına yönlendirilen uçaklar, körüğe yanaştırılarak bir sorun yaşayıp yaşamayacağı test edildi. Park yerine gelen uçaklar için bagaj yükleme araçları da apronda hazır bekletildi. Yetkililer uçakların boşaltılması ve ikmallerin yapıldığı süreyi de hesaplayarak en verimli hizmet için yoğun çaba gösterdi.

3 BİN KİŞİ YOLCU ROLÜ YAPTI

“Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Taşınması” (ORAT) süreci, İstanbul Yeni Havalimanı’nda tüm hızıyla devam ediyor. Mart 2018’den başlayarak 7 ay devam eden ve Eylül sonunda tamamlanan eğitimler sonrasında ORAT’ın geniş kapsamlı deneme operasyonuna geçildi. İlk denemede 1000 kişi, ikinci denemede ise 3 bin kişi, İstanbul’a inen ya da İstanbul dışına gidecek yolcu rolü yaptı ve havalimanının operasyon akışı denendi. Tüm bu denemeler de başarılı bir şekilde sonuçlandı.

A -330 UÇAĞI YENİ HAVALİMANI'NA İNDİ

Üç bin kişinin katıldığı testte Türk Havayolları’na ait bir geniş gövdeli (A330) ve 2 adet 738 olmak üzere toplam 3 adet uçak İstanbul Yeni Havalimanı’na iniş yaptı. Deneme, havalimanındaki operasyon sürecinde yer alacak paydaşlar ve kamu kurumlarına ait yaklaşık 2 bine yakın personelin katılımı ve 9 bin bagajla başarı ile gerçekleştirildi.