Finansal yatırım araçlarının yanı sıra alternatif yatırımlara yönelen yatırımcıların yüzünü en çok, nitelikli antika güldürüyor. Yatırımcılar son yıllarda özellikle, yatırımlarını, getirisi nedeniyle antika ve gayrimenkule yönlendirirken, antikayı tercih edenler 2 yıl gibi bir sürenin ardından hatırı sayılır bir kazanç elde edebiliyor. Antik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam'a göre, antika satın alanların yüzde 45'i antika eserleri yatırım amaçlı ediniyor. 25 yıldır, nitelikli antikanın değerinin hiç aşağı inmediğini ifade eden Artam, aksine sürekli yukarı çıkan bir trend izlediğini anlattı. Müzayedelerin bir bakıma antikanın borsası niteliğinde olduğunu, bir eserin yüksek fiyata satılması halinde ertesi gün piyasada fiyatların yukarı doğru çıktığını belirten Artam, şu bilgileri verdi: "25 yıl içinde faizler yüzde 85'lere çıktı, savaşlar yaşandı. Bunların hiçbirinden antika ve sanat piyasası etkilenmedi. Trend hep yukarı doğru gitti. Antika ve sanat eserlerine yatırım yapmanın şöyle bir avantajı da var. Örneğin hisse senetleriniz olsa, bir bankada veya bir aracı kurumda saklayacaksınız. Oysa antikalarınızı evinizde veya işyerinizde sergiliyorsunuz. Hem kendiniz hem de misafirleriniz bundan haz duyuyor."
ŞİRKETLER YATIRIM İÇİN TABLO SATIN ALIYOR
Özellikle sigorta şirketleri ve bankaların antika satın almalarının, müşterilerde güven yarattığını dile getiren Artam, "30 milyon dolara bir tablo satılıyor. Bir bakıyorsunuz , Japonya'da bir sigorta şirketi almış. Onu yatırım amacıyla gördüğü için alıyor" diye konuştu.
Antika yatırımın olumlu yanlarının yanı sıra, olumsuz bir özelliğine de dikkati çeken Artam, (bugün al, yarın sat) gibi bir durumun olmadığını anlattı. Artam, "En az iki yıl gibi bekletme süresi var. Ondan sonra yüzde 400 ila yüzde 600 gibi çok yüksek bir getirisi var" dedi.