Çarklar hızlandı

Türkiye, üretimde güçlü konumunu sürdürürken dev tesis açılış ve projeleri art arda geldi. Ultra hızlı şarj bataryaları, hızlı hafif uçaklar ve vücuda bağlanabilen cihazlarda kullanılan grafenin ilk fabrikası Ankara’da açıldı. SASA Polyester de kurulacak yeni tesislerle çalışan sayısını 4 bin 250'den 6 bine çıkartacak.

Fotoğraf: Arşiv

Çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat iletken, esnek ve hafif bir malzeme olan grafenin Türkiye’de ilk seri üretim tesisi Ankara’da açıldı. Nanografi firmasının, İvedik OSB’de açılan tesisiyle birlikte Türkiye, grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri konumuna yükseldi. Tek atom kalınlığında 2 boyutlu bir nano malzeme olan ve nanoteknolojinin en kritik bileşenlerinden biri kabul edilen grafen sayesinde, daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek. Korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına da çözümler getirilebilecek. KOSGEB teknoyatırım programı kapsamında projelendirilen tesise 4,5 milyon lira destek sağlandı. Böylelikle kamu-özel işbirliği örneklerinden biri oldu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/31/05/43/resized_30891-039f0226mehmetseker.jpg

İYON BATARYALAR

KAPASİTE 367.5 BİN TON

Dünyanın sayılı polyester üreticilerinden SASA Polyester, Saflaştırılmış Tereftalik Asit (PTA) ve elyaf yatırımlarıyla üretim üssü olacak. SASA Polyester Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker, 2015'te Sabancı Holding’den devraldıkları tesiste günlük 1050 ton üretim kapasitesine ulaştıklarını açıkladı.

Polyester hammaddesini de 2030’da 12 milyar dolarlık yatırımla üretmek istediklerini açıklayan Şeker, Afrika’dan Amerika kıtasına kadar polyester ihtiyacını karşılamak istediklerini sözlerine ekledi.