'Çılgın Proje' ihalesi 'etüt'ü bekliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan 100 Günlük İcraat Programı'ndaki Türkiye'nin gurur projeleri için çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti.

Haber Merkezi Yeni Şafak
Türkiye'nin gurur projeleri için çalışmaları hızlandırıldı

Türkiye'nin prestij projesi Kanal İstanbul'da etüt proje işinin tamamlanması ve yapım ihale ilanına çıkılması için hem Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) hem de Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün (AYGM) çalışmalarına tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayan Turhan, çalışmaların tamamlanmasının ardından 3 aylık süre içinde ihale ilanına çıkılmasının planlandığını söyledi.

Turhan, yaklaşık 45 kilometrelik Kanal İstanbul Projesi'nin, bölgesinin ekonomik, sosyal, kentsel yapısını etkileyecek büyüklükte olacağını belirterek, etüt proje ve danışmanlık hizmeti kapsamında kanalın güzergahının, Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru olarak belirlendiğini söyledi.

EKONOMİK ÖMRÜ YÜZ YIL

Projenin, inşaat safhasının yaklaşık 5 yıl, asgari ekonomik ömrünün de 100 yıl olmasının planlandığına işaret eden Turhan, "Programın en önemli projeleri arasında yer alan Türkiye'nin prestij projesi Kanal İstanbul etüt proje işinin tamamlanması ve yapım ihale ilanına çıkılması için hem KGM hem de AYGM'nin çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor" diye konuştu.

EKONOMİYE BÜYÜK KATKI

Turhan, bir diğer önemli proje olan İstanbul Yeni Havalimanı projesine ilişkin olarak ise; "Havalimanımızın ilk fazı, 29 Ekim'de hizmete girecek" dedi. Turhan, dev projenin yaklaşık 10,2 milyar avroluk yatırım ve KDV dahil 22,2 milyar avro kira bedeliyle yapıldığına işaret ederek, havalimanında günlük 3 bin 500 uçağın iniş-kalkış yapacağını aktardı. Ekonomiye 73 milyar liralık katkı sağlayacak havalimanında 225 bin kişinin istihdam edileceğine dikkati çeken Turhan, yolcu kapasitesinin 200 milyona kadar çıkabileceğini dile getirdi.

Uzay ajansı için geri sayım

11 şirket 46 bin personelle taşınacak

Türkiye'ye sermaye girişi sürer