Elektrikli araçlara yönelik yatırımlar hızla artıyor: 11 bin şarj istasyonu sayısına ulaşıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı Şubat ayı sonu itibarıyla elektrikli araç şarj soket sayısının 28 bin 159'a, istasyon sayısının ise 11 bin 37'ye yükseldiğini açıkladı.

Bakan Uraloğlu, 2024 yılı Şubat ayında Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısının 93 bin 973 olduğunu belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektrikli araç kullanımının Türkiye'de hızla yaygınlaştığını, bu gelişmeye paralel olarak şarj altyapısının da önemli ölçüde güçlendirildiğini belirtti. Hem araç üretiminde hem de satışlarında görülen ciddi artışın, enerji ve ulaşım alanında yeni bir döneme işaret ettiğini belirten Bakan Uraloğlu, bu dönüşümün çevresel etkilerine de dikkat çekerek, "Elektrikli araçlar karbon salınımını azaltıyor, enerji verimliliğini artırıyor. Dolayısıyla hem bireysel ulaşımda hem de çevresel sürdürülebilirlikte çok önemli bir adım atılmış durumda. Bakanlık olarak bu dönüşüme biz de destek veriyoruz" dedi.

Bir yılda yüzde 121 artış

Bakan Uraloğlu, 2024 yılı Şubat ayında Türkiye genelinde trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısının 93 bin 973 olduğunu belirterek, "2025 Şubat ayında bu sayı yüzde 121'lik bir artışla 208 bin 6'ya ulaştı. 2025 yılı Şubat ayında satılan elektrikli araç sayısı 10 bin 324'e ulaştı. Geçen yılın aynı ayında 4 bin 713 adet satış gerçekleşmişti. Yüzde 119'luk bir artışla satış 2 katından fazla arttı. Bu rakamlar gösteriyor ki Türkiye pazarı artık elektrikli araçları güçlü şekilde benimsiyor. Toplam otomobil satışlarındaki elektrikli araç payı da yüzde 5,7'den yüzde 13,6'ya çıktı" ifadelerini kullandı.

'Şarj soketi 28 bin 159'

Elektrikli araçların artışıyla birlikte şarj soketi ihtiyacının da arttığını belirten Bakan Uraloğlu, diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, 2 bin 784 şarj istasyonu ile iller bazında en fazla şarj istasyonunun İstanbul'da bulunduğunu belirterek, "Ankara'da 1213, Antalya'da 732, Bursa'da 532, İzmir'de 504, Konya'da ise 281 istasyon bulunuyor" dedi.