Gramaj hilesi 'aldatıcı ticari uygulama' kapsamına alındı: 114 bin liraya kadar cezası var

Gramaj hilesini, "aldatıcı ticari uygulama" kapsamına alan karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Gramaj hilesi yapanlara 11 bin ilâ 114 bin TL arasında ceza verilecek.

Haber Merkezi Diğer
Foto: Arşiv.

Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Buna göre, 'Aldatıcı Ticari Uygulamalar' başlıklı bölüme, "Tüketicilere sunulan bir malda birim fiyatını farklılaştıracak şekilde adet, uzunluk, ağırlık, alan, hacim ölçüleri ve benzeri unsurlarından birinde değişiklik yapılmasına rağmen, değişiklik yapılmadığı izlenimi uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamaları” bendi eklendi.

Böylece, gramaj hilesi yapanlara 11 bin ilâ 114 bin TL arasında ceza verilebilecek.

Et ve tavuk dönerde tadarak anlaşılamayan hileler: Fiyatı düşükse mutlaka hile vardır

FOTOĞRAF 14
Et dönerde büyük hile: Lohusa şerbeti ile harmanlıyorlar
Türk mutfağının önde gelen lezzetlerinden et dönerin maliyetini ve satış fiyatını düşürmek isteyen bazı işletmeciler, hileye başvurup, dönerin içine tavuk ve hindi gibi kanatlı hayvan eti ya da soya kıyması kattığı belirtildi. Yapılan bu işlemin ardından rengi koyulaşması lohusa şerbetiyle harmanlanan üründeki kanatlı hayvan tadı baskılanıyor.

FOTOĞRAF 13
Bu hilelere dikkat: Balığı ağır ve parlak göstermek için bu ürünleri kullanıyorlar
Türkiye'de özellikle kıyı bölgelerinde zengin besin değeri nedeniyle çokça tüketilen balıkta, bazı işletmelerin hileye başvurduğu öne sürüldü. Balığın taze görünmesi için bazı işletmelerde solungaçlarının gıda boyasıyla boyandığı, ağır çekmesi için büyük balığa küçük balık ya da olta kurşunu yutturulduğu ve deri, göz parlaklığını yakalamak için karbonat-tuz ikilisi içinde bekletildiği öne sürüldü.