'Helal turizmde en çok turist çeken ülkelerden biri olabiliriz'

Prof. Dr. Saim Ateş "Türkiye helal turizimde en çok turist çeken ülkelerden biri olabilir. Dini hassasiyetleri olan kitlelerin de tatil ihtiyaçlarının ülke içinde karşılanması sağlanabilir" dedi.

Bodrum - Türkiye'nin helal turizmde en çok turist çeken ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Turizm Fakültesi Dekanı ve Uluslararası Helal Turizm Konferansı Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim Ateş, Türkiye'nin, helal turizimde en çok turist çeken ülkelerden biri olabileceğini belirtti.

KÜ Turizm Fakültesi, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi, Helal Akreditasyon Kurumu ve Uluslararası Helal Turizm Derneği iş birliğinde düzenlenen "2. Uluslararası Helal Turizm Kongresi" için Antalya'nın Alanya ilçesine gelen Prof. Dr. Ateş, açıklamalarda bulundu.

Ateş, helal turizmin, İslami duyarlılığı yüksek vatandaşların bütün ihtiyaçlarını karşılayabilen bir turizm şekli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin helal turizmde en çok turist çeken ülkelerden biri olabileceğine işaret eden Ateş, şu ifadeleri kullandı:

"Helal turizmle yerli turistlerden elde edilecek gelir de artabilecek. Hükümet önderliğinde kent dinamikleri, üniversiteler, bürokratlar ve belediyelerin, il özel idaresinin, sivil toplum kuruluşlarının ortak bir yapı içinde bu konuyu gündeme taşıması ve çözüm arayışında olması gerekir. Yatırımcıların dikkatleri bu pazara çekilerek, önemli ekonomik kazanımlar elde etmeleri sağlanabilir. Bununla birlikte dini hassasiyetleri olan kitlelerin de tatil ihtiyaçlarının ülke içinde karşılanması sağlanabilir."

Ateş, ilkini 2017'de yaptıkları kongrenin ikincisini gerçekleştirdiklerini kaydederek, "21 ülkeden katılımcılarımız var. 114 bilimsel tebliğin yayınlanacağı bir faaliyet olacak" dedi.

"Dünyada turizm sektöründe birinci olmak zorundayız"

KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın ise helal turizmle ilgili ilk çalışmaların İspanya'da, sertifikalandırma işinin de Hırvatistan'da yapılmasının, İslam ülkeleri açısından "acı bir gerçek" olduğunu söyledi.

"Müslüman olmayan ülkelerin helal turizmle ilgili çalışmalarına ne kadar güvenilebileceğinin iyi düşünülmesi gerekir." diyen Aydın, Türkiye'de acilen helal turizmle ilgili resmi kuruluşların kurulup faaliyete geçirilmesi gerektiğini, bu anlamda Helal Akreditasyon Kurumunun güzel bir şans olduğunu belirtti.

Kurumun en kısa sürede teşkilatlanmasını tamamlayarak istenilen seviyeye geleceğine inandığını anlatan Aydın, teorik ve pratik anlamda üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Bu pazarda artık zaman kaybetme lüksü bulunmadığına, hitap edilen potansiyelin çok yüksek olduğuna dikkati çeken Aydın, helal turizmin bir ihtiyaçtan çıktığının unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Aydın, helal turizme ilişkin ülkedeki tesislere değinerek, "140 civarındaki tesis sayısının en az 10 kat artırılması gerekiyor. Bu sayının artmasıyla tanıtımının da yapılması lazım. Bu bir hayal değil. Dünyada turizm sektöründe 6. sıradayız. Birinci olmak zorundayız." diye konuştu.

EKONOMİ
Bilinç düzeyi yükseldikçe yerli ürün kullanımı artıyor

EKONOMİ
Borsadaki otomotiv şirketleri 2018'de cepten yedi

EKONOMİ
Türkiye 52 ülkeye kiraz ihraç etti