Katar sahilleri Türk silahıyla korunacak

Türk savunma sanayii farklı coğrafyalara yatırım atağını sürdürüyor. Son olarak, Ares Tersanecilik, Katar için 17 sahil güvenlik botu üretecek. Ülke sahillerini koruyacak botlarda ASELSAN’ın silah sistemi kullanılacak. 2016’da en az 3 geminin teslim edilmesi planlanan ve üretimi başlayan proje yaklaşık 4 yıllık sürecin ardından tamamlanacak.

Yeni Şafak Erdi Yılmaz

Antalya merkezli ARES Tersanesi, Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı için ürettikleri botların üzerinde ASELSAN Silah Sistemlerini tercih etti. Katar İçişleri Bakanlığı'na bağlı Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ihtiyacı kapsamında, ARES Tersanesi tarafından farklı tiplerdeki 17 botun satışı konusunda sözleşme 2014 yılı içerisinde imzalanmıştı. ASELSAN ve ARES, yaptıkları görüşmeler doğrultusunda, ASELSAN'a ait 30mm MUHAFIZ ve 12,7mm STAMP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemlerinin proje kapsamında ARES Tersanesi'ne satışına ve botlara entegre edilmesine yönelik olarak işbirliği yapmak üzere mutabakata vardı.

4 YILDA TESLİM EDİLECEK

Söz konusu mutabakat dün Savunma Sanayii Müsteşar (SSM) Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ve SSM Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı Asuman Vangölü'nün şahitliğinde ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sedat Nazlıbilek, Genel Müdürü Dr. Faik Eken ve ARES Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu arasında Katar'daki High-Tech Port by MÜSİAD fuarında imzalandı. Faik Eken, Aselsan'ın silah sistemleri Körfez ülkelerinde zaten yoğun olarak kullanımda olduğunu belirterek, “Katar da bunlara dahil; şimdi de buna sahil güvenlik birimi de dahil edilmiş oldu" dedi. Kerim Kalafatoğlu ise, şunları söyledi: “17 gemilik paket için silah sistemlerinde Aselsan'ı tercih ettik. Milli tedarikçimizle çalışıyor olmaktan memnunuz. 2016 yılı içinde asgari 3 gemi 4 yıl içinde de tüm gemiler teslim edilecek." kapımız teknolojiye açık

http://image.pho.fm/resim/imagecrop/2015/10/08/resized_3c899-ef335288aafoto_6454830_061020151518410000_r_gen_20151006000000_aapicture201510066454830high.jpg

Katar'daki High-Tech Port by MÜSİAD Qatar fuarında basın mensuplarıyla sohbet toplantısı gerçekleştiren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, “Bu fuarda bizim üyelerimizin dışında Türkiye'deki tüm yüksek teknoloji şirketlerine de kapımızı açtık. Fuarda stantları gezdiğimde olumlu geri dönüşler aldım fuar ve katılım yüksekliği için bu önemliydi" şeklinde konuştu.

Offset ile 300 milyar dolar kazanç fırsatı

İş Forumu toplantısında konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'de 'offset' uygulamasının yüzde 50 düzeyinde hayata geçirilmesi halinde ticaret hacminin yarı yarıya artabileceğini aktardı. Bakanlık olarak bir yılda sarf ettikleri AR-GE payının eskiden 5 milyon lira olduğunu hatırlatan Bakan Gönül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile bu rakamın yılda 600 milyon liraya çıktığına dikkat çekti. Gönül, bu bütçeden üniversitelerin daha fazla pay alması gerektiğini de vurguladı.

SIRADA KUVEYT, Arabistan VE PAKİSTAN

Kuveyt ve Suudi Arabistan daha sonra da Pakistan bir sonraki fuarın gerçekleştirilmesi hedeflenen ülkeler olmasını beklediklerini belirten Olpak, High-Tech Port by MÜSİAD fuarlarında ülke bazlı gideceklerini belirtti. Olpak, “Katar'a özel bir ilgi gösterdiğimizin kanıtı olması adına başka ülkelerden katılımcı almamayı uygun bulduk" dedi.

5 milyar dolarlık güç

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin Katar'a savunma sanayi ihracatında 10 yıllık bir sürede 5 milyar dolarlık bir hacmi “rasyonel rakam olarak" değerlendirdiklerini söyledi.

Kuveyt, Suudi Arabistan ve Pakistan'ın benzer fuarlar için yeni adres olabileceği bilgisini paylaşan Olpak, “Savunma sanayi temalı bir fuar söz konusu olduğunda devletler arası, hükümetler arası, devlet başkanları seviyesindeki ilişkiler de son derece güzel olmalı. Katar ise inşallah daha da iyi olur, ilişkilerin doruk olduğu ülkelerden birisi" ifadelerini kullandı. Fuarlarda ve gezilerde sonuçlanan işbirliklerinin tutarları hakkında konuşmaktan hoşlanmadığını dile getiren Genel Başkan, Katar devletinin resmi kurumlarıyla 80'e yakın görüşmenin gerçekleşeceğini aktararak, “Savunma sanayinin toplam ihracatı, 1,4 milyar dolar. Katar'a göre belirlediğimizde bunun, 10 yıllık bir süreçte 5 milyar dolar olabileceğini oldukça rasyonel bir rakam olarak değerlendirdik" dedi.

AB VE ABD PAZARI ZOR

Ortadoğu ve Asya pazarı yüksek teknoloji alanında daha fazla pazar bulabilmesi fuarı bu coğrafyalarda yoğunlaştırmada önemli bir etkeni olduğunu kaydeden Olpak, birçok yerli firmanın ABD ve AB'ye de ihracat yapmasına rağmen o ülkelerde ticari anlaşmalardaki sınırlamalar nedeniyle özellikle savunma sanayisini o pazarlara girmeyi zorlaştırdığını anlattı.

Neden Katar?

Katar tercihini Cumhurbaşkanı Başbakan ve Savunma Sanayi Müsteşarı ile görüşerek ortak bir kanaatle şekillendirdiklerini belirten Olpak, fuarda 522 özel sektör 80'e yakın da devlet seviyesinde görüşme ayarladıklarını ifade etti. Olpak savunma sanayisi ihracatının 5 yıl içinde 5 milyar dolara çıkmasını öngördüklerini söyledi.