Kıdem tazminatı, çalışma hayatının en çok üzerinde tartışılan konularından birisi. Kıdem tazminatına hak kazanılması için, işçinin aynı işveren yanında en az 1 yıl çalışması gerekiyor.
İşçinin çeşitli sebeplerden dolayı işinden ayrılırken işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödemek zorunda olduğu bir tazminat şekli olan kıdem tazminatı, kendi isteğiyle işten ayrılan kişilere ödenmiyor. Kıdem tazminatı sayesinde işçilerin gelir ve iş güvenlikleri sağlanırken, gereksiz işten çıkarmaların ve olumsuz etkileyici durumların ortaya çıkmasının önüne geçiliyor.
41 yıllık konu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “1975'te yasal düzenleme yapılırken, kıdem tazminatı fonu kurulmasını da yasa önermiş. 41 yıllık bir konu. 2017'de çözebilirsek, 41 kere maşallah demeyi arzu ediyoruz” açıklamasında bulunmuştu.
Fon sistemine her ay ödeme
Bilindiği gibi bugün için çok güçlü bir firma, birkaç yıl içerisinde güç bir duruma girebiliyor. İflas eden firma kıdem tazminatı da ödeyemiyor.
Yeni sistemle kurulacak fon sistemine her ay para aktarılacak. Nasıl sigorta primleri, Maliye vergileri, sağlık primleri her ay ödeniyorsa, İşsizlik Fonu'na öder gibi Kıdem Tazminatı Fonu'na bu para aktarılacak. Böylelikle çalışma hayatından önemli bir reforma imza atılacak.
Türkiye'de çalışma hayatında adaleti yerine getirmek ve çalışanların hak kaybını önlemek için son derece önem teşkil eden reform ile işveren, işçi adına Kıdem Tazminatı Fonu'na para yatıracak. Böylelikle bir bakıma, o işçinin emekliliğine veya ileri yaşına kadar bir havuza birikecek tasarruf oluşacak. Çalışanların 1 günlük de olsa kıdem hakkından yararlanmasının hedeflendiği yeni düzenlemenin cari açıkla mücadelede de olumlu etki oluşturması bekleniyor.