Konya Şeker’in enerjisi artıyor

Kangal’ın ardından Soma Termik Santral ihalesini de kazanan Konya Şeker, enerjide büyümeye kararlı. Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk; son 4 yılda 2,6 milyar $ yatırım yaparak cirolarını 5,6 milyar liraya çıkardıklarını belirterek, "Soma ciromuza 1 milyar liralık katkı yapar" dedi.

Yeni Şafak İbrahim Acar

Son yılların en önemli büyümelerinden birini gerçekleştiren Konya Şeker, Kangal Termik Santrali’nin ardından önceki geçtiğimiz hafta düzenlenen Soma Termik Santral ihalesini de kazanarak enerji alanında büyümeye kararlı olduğunu ortaya koydu. İki santrale verdiği teklif toplamı 1,7 milyar dolara yaklaştığını söyleyen Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, İstanbul’da düzenlediği basın sohbet toplantısında hem 2014 yılı rakamlarını hem de bu yılki hedeflerini anlattı.4 YILDA 20,6 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM Son 4 yılda 2,6 milyar dolarlık yatırım yaparak cirolarını 5,6 milyar liraya çıkardıklarını ifade eden Recep Konuk, ihalesinin kazandıkları Soma Termik Santral’nin devir sürecinin tamamlanması halinde bu yeni yatırımın grup cirosuna yaklaşık 1 milyar lira arttırma hedefleri olduğunu kaydetti. Konya Şeker’in 1953 yılından beri termik enerji işinde olduğunu anlatan Recep Konuk, “Konya Şeker, 61 yıldır şeker üretiyor. Ancak 61 yıldır elektrik de üretiyor. Yani bizim şeker işinden sonra en iyi bildiğimiz işlerden biri elektrik üretimi” dedi. ELEKTRİKTEKİ PAYIMIZ % 3,5’E ÇIKAR Konya Şeker’in 2010’da enerji sektöründe faaliyet göstermek üzere Çoban Yıldızı A.Ş.’yi kurduğunu belirten Recep Konuk, Kangal Termik Santrali’ndeki üretimi 18 ayda yüzde 71 arttırdıklarını belirtti. Konuk, “Çumra'daki termik santral ve Kangal Termik Santrali’nden sonra süreçte Soma Termik B Santralini de bünyemize katarsak ülkemizdeki toplam elektrik üretiminin % 3,5’unu tek başımıza karşılayacak seviyeye ulaşacağız” diye konuştu. HEM GIDADA HEM ENERJİDE BÜYÜYECEĞİZ Elektrik ve enerji gibi stratejik iki sektörde de büyümek istediklerini anlatan Konuk, şunları kaydetti: “Biz kökümüzden asla kopmayacağız, kopamayız. Yani tarım ve gıda sektörü bizim yine ana faaliyet alanımız olmaya devam edecek. Bizim asli sorumluluğumuz; işi tarlada, tapanda, ahırda ve ağılda üretenlere karşı. Konya Şeker'in hedefi, 2023'e kadar dünyanın en büyük 5 gıda şirketi arasına girmek.”

Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, termik santrallerin artık 50 yıl önceki teknolojiyle kurulmadığını ve işletilmediğini söyledi. Konuk, “Eğer teknolojiye yatırım yaparsanız bir termik santral bugün bir konut kadar emisyon üretmeyebilir. Bizim Çumra’daki santralimiz Çumra’nın her hangi bir evindeki kömür sobası kadar emisyon bırakmıyor bacasından. Çevrecilik konusunda ise çevreci derneklerin, örgütlerin, STK’ların bile Konya Şeker ile yarışabileceğini sanmıyorum. Soma'da Zeytin üretmeye devam edeceğiz" dedi.