Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin narenciye üretiminin yüzde 25'ini karşılayan Adana'da sulama sıkıntısı çekmemek ve fi̇danların erken büyümesi̇ i̇çi̇n sonbaharda dikilen fidanların soğuktan olumsuz etkilendikleri belirterek, dikimin ilkbaharda yapılması tavsiyesinde bulunuldu.
Doğan, yazılı açıklamasında, Adana'daki narenciye ağaçlarının yaklaşık yüzde 55'inin bulunduğu Yüreğir ovasında narenciye üreticisinin soğuk havanın getirdiği olumsuzluklarla baş etmeye çalıştığını belirtti.
- Bu yıl kış mevsiminin tüm yurtta olduğu gibi Çukurova yöresinde de çok soğuk geçtiğini, sık sık don olayları yaşandığını hatırlatan Doğan, "Narenciye üreticisi, hasat döneminde olan meyvesini ve ağaçlarını korumak için kış aylarında yoğun çaba harcıyor. Soğuğa karşı dirençli olan yetişkin ağaçların sadece yapraklarında dökülme yaşanıyor. Ancak sonbaharda dikimi yapılan narenciye fidanlarının yüzde 70'e yakını kurudu. Hasardaki yoğunluk, bölge bölge farklılık gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Di̇ki̇m i̇çi̇n en sağlıklı dönem mart
Doğan, üreticinin sonbaharda yaptığı fidan dikiminin zamanını tekrar gözden geçirmesi gerektiğinin altını çizdi.
Doğan, erken budama yapılan yetişkin ağaçların da soğuk nedeniyle dallarında kuruma olduğunu bildirdi.