Parayla  güzellik olmaz

14 yaşına kadar düşen estetik çılgınlığı, merdiven altı kliniklerde tehlike saçıyor. Estetik yaptırma çılgınlığı yüzünden sektörde denetimsizlik ve kayıt dışılık kol geziyor.

Orhan Orhun Ünal
Arşiv

Güzelleşme merakımızın çılgınlığa dönüşmesiyle estetik sektörü, standart dışı uygulamaların pençesine düşmüş durumda. Şikayet siteleri incelendiğinde olmadık vaatlerle kandırılanları, yanlış işlemler yapılıp sağlığından olanları, piyasanın on katı fiyatla sunulan hizmetleri ve dahasını görmek mümkün. Uzmanlar, ameliyat için bankadan kredi bile çektiren çılgınlığın denetlenmesi veya belli bir standart getirilmesi gerektiğini söylüyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/19/12/47/resized_dbed6-2b4213c3botoksharitasi.jpg

ESTETİK YAŞI 14’E KADAR DÜŞTÜ

Estetik yaptırma yaşı 14’e kadar düşen ve 2 milyar doların üzerinde büyüklüğe ulaşan piyasadaki gelişmeleri öğrenmek için güzellik merkezlerinin kapısını çaldık. Erkek hasta (müşteri) olarak randevu alıp, buradaki gözlemlerimizi yazdık. En çok başvurulan uygulama olan botoks talebiyle gittik. Öncelikle 18 yaşın altındakilerin çoğunun rahatça kliniklere gelerek işlem yaptırdığını paylaşalım. Normal şartlar altında ebeveynlerin rızasının alınması gerekiyor.

ÇAKMA ÜRÜNLE BOTOKS YAPIYORLAR

En önemli taktiğin moral bozmak olduğunu görüyoruz. Sözde kusurlarınız sıralandıkça fatura şişiyor. Diğer bir konu da uygulamalar arasındaki fiyat farkı. Nişantaşı’nda 8 bin lira istenen işlem Zeytinburnu’nda 2 bin liraya yapılıyor. Üsküdar’da bin 700 lira olan 5 bölge botoks, Bağdat Caddesi’nde 5 bin lira civarında. Serbest piyasa şartlarında doktordan doktora fark olsa da aradaki uçurumun ve kontrolsüz işlemlerin boyutu dikkat çekiyor. Buralarda ürünün adı ve içeriği hakkında fazla bilgi verilmemesi tüketici hakları ve sağlığı açısından önemli başka bir nokta.

GÜNDEM
Bir estetik faciası daha: Reklam yüzü olmak için gitti hastanelik oldu

TEŞHİS DOKTORDAN DEĞİL SEKRETERDEN

Randevuyla gittiğimiz bazı yerlerde doktoru dahi göremedik ve işlem bilgisini klinik sekreterinden aldık. ‘Beni bir doktorun muayene etmesi gerekmiyor mu’ şeklindeki sorumuza ‘Onlar da aynı şeyi söyleyecek, bizler artık tecrübe kazandık’ gibi yanıtlar alıyoruz. Ne yazık ki, tıbbi bir hizmet, adam soyma işine dönüşerek çirkinleşiyor. O kadar geriliyoruz ki, sayelerinde botoksa gerek kalmıyor.

Kayıt dışı ve sahte ürüne dikkat

Güzellikte çirkin pazarlama

İnternet ise içler acısı durumda. Fenomenlere para ödeyen, fırsat sitesinde yüz germe işlemi satan ve dahası. Kuaförde botoks gibi olayın vahametini gösteren örnekler mevcut. Birçok mağdur, işlemler sonrasında muhatap bulamamaktan şikayetçi. Kısacası bu piyasa ‘Güzelliğin on para etmez bu bendeki aşk olmasa’ olayını çoktan aşmış.

GÜNDEM
Yargıtaydan emsal estetik kararı: Boşanma sebebi sayıldı