Sedan yerine fastback Togg

Togg CEO'su Gürcan Karakaş, 2025'te üretilmesi planlanan ikinci modeli (T10F), piyasa koşulları doğrultusunda fastback olarak belirlediklerini söyledi. Dünyada sedan pazar payının küçüldüğünü belirten Karakaş, fastback'in zamanın ruhunu yakalayan, dinamik, cazibesi yüksek bir model olduğunu kaydetti.

Şuayip Alabay
Gürcan Karakaş.

Togg’un ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) örtüsünü kaldırdığı ikinci modeli olan 600 kilometre menzilli fastback T10F vatandaşlar tarafından büyük beğeni topladı.

F HARFİ FASTBACK’İ TEMSİL EDİYOR

Togg'un model isimlendirme sistemine bakıldığında, model seri tamamlayıcısı olan "T" harfi, Türkiye ve Togg'un baş harfini temsil ediyor. T harfinin hemen yanında konumlanan "10" sayısı ise "C segmentine" işaret ediyor. T10'un yanına gelen "F" harfi de gövde tipi tamamlayıcısı olarak fastback kelimesinin baş harfinden esinlenildi. Böylece "T10F" model ismi ortaya çıktı.

PİYASAYA AYAK UYDURDU

Otomotiv markaları özellikle elektrikli yeni modellerinde artık SUV yerine fastback tasarımlara yöneliyor. Togg CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, ikinci akıllı cihazlarında fastback tercihlerinin nedenine değinerek, "Dünyada klasik alandaki sedanın pazar payları küçülüyor. Elektrikli araçların da daha fazla stil ve dinamik çizgiler açısından liftback, fastback, coupe tarzına geçtiğini görüyoruz" diye konuştu.

2025’TE SATIŞA ÇIKACAK

Doğuştan elektrikli T10F, 2025 yılının mart veya nisan ayında önce Türkiye'de satışa sunulacak. Bu yıl içerisinde T10F'in deneme testleri ve yıl sonunda da deneme üretimleri gerçekleştirilecek. Yeni otomobille sunulan 600 kilometreye varan menzil seçeneği, T10F'i Türkiye'de şu an itibarıyla en yüksek menzilli otomobillerden biri sınıfına soktu. Bu menzil verisine ise Togg mühendislerinin denemeleri sonucu erişildi. Dört çeker versiyonda ise bu menzil 530 kilometre olacak.

DEPREMDE AKÜ GİBİ KULLANILACAK

T10F, aynı zamanda harici bir güç kaynağı olarak kullanılmasına olanak tanıyan cihazdan elektrikli aletlere enerji aktarımı (V2L) teknolojisine sahip olacak. Bu teknoloji sayesinde Togg sahipleri akıllı cihazlarını tam anlamıyla üçüncü bir yaşam alanı olarak kullanabilecek. Türkiye’de benzer örneklere sahip bazı otomobillerin güç kaynağı olarak kullanılmasıyla “kahve ve kek” yapılan görüntüler büyük ilgi görmüştü. Ayrıca şubat ayında deprem felaketinin yaşandığı bazı illerde de bu özelliğe sahip otomobiller güç kaynağı olarak kullanılmıştı.

TRAFİKTE 15 KM HIZA KADAR OTONOM

Trafik işareti algılama sistemiyle birlikte çalışan dur-kalk fonksiyonlu akıllı adaptif hız sabitleyici, akıllı şerit takip sistemi ve şeritten ayrılma ikazı gibi özellikler sunacak T10F, “yoğun trafik pilotu” asistan özelliğine de sahip olacak. Kullanıcılar bu özellikle 15 kilometre/saat hıza kadar olan yoğun trafikte ellerini direksiyondan ayırıp T10F’nin kontrolünde ilerleyebilecek. Bu özellik V2 donanım seviyesine sahip olan akıllı cihazlarda aktif olacak. Yeni modelle birlikte yerliliğin yüzde 68’lere çıkması bekleniyor. Togg, bu yıl Türkiye için 45 bin adet, yurt dışı için de 2 bin adet üretim planlıyor.

YENİ MODELE YENİ RENK

Togg T10F’in en çok göze çarpan yeniliklerinden biri de rengi oldu. T10X’te kullanılan 6 renkten farklı renk seçeneği tanıtım filmiyle gösterildi. T10F’te farklı renk seçeneğinin de olacağı konuşulurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fabrika açılışında talep ettiği Karadeniz’e özgü bir rengin de seçenekler arasında yer alacağı düşünülüyor.

EKONOMİ
Togg T10F sahnede

EKONOMİ
İşte Togg T10F’nin merak edilenleri

EKONOMİ
3 kıta 8 ülkede hediye Togg var