Türkiye’nin en büyükleri tek noktada

AvivaSA Emeklilik ve Hayat, 12 milyar TL fon büyüklüğü ve yüzde 19,5 pazar payıyla, BES fon büyüklüğünde sektörün lideri oldu. AvivaSA, Otomatik Katılım’ın ilk ayında, aralarında Türkiye’nin dev holdinglerinin de yer aldığı 130 adet şirket tarafından tercih edildi.

Haber Merkezi Yeni Şafak
AvivaSA Emeklilik ve Hayat, BES fon büyüklüğünde sektörün lideri oldu.
BES fon büyüklüğüyle 2016 yılını lider olarak tamamlayan AvivaSA Emeklilik ve Hayat, ülkemiz için reform niteliği taşıyan BES'te Otomatik Katılım ve 2016-2017 ile ilgili değerlendirme ve hedeflerini kamuoyuyla paylaştı. AvivaSA Emeklilik ve Hayat'ın yeni CEO'su Fırat Kuruca, Sabancı Holding'te gerçekleştirilen toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye'de sektörün ciddi bir büyüme ivmesi içerisinde olduğunu söyledi.

FON BÜYÜKLÜĞÜ YILLIK %34 ARTTI


Kuruca, son 5 yılda bireysel emeklilik toplam fonunun, yıllık ortalama yüzde 34 büyüyerek, 2016 sonunda 60,8 milyar TL'ye ulaştığını belirti. Katılımcı sayısında 6,6 milyon kişiye ulaşıldığı paylaşan Kuruca, “Büyüme devam edecek; ancak Türkiye'de bireysel emeklilik fonlarının penetrasyonu hala OECD ortalamasının oldukça altında. Toplam fon büyüklüğü, 2015 yılsonu itibariyle Türkiye'de, GSYİH'nin yüzde 2,4'ünü oluşturuyor. GSYİH'ye oranla fon büyüklüğüne göre, Türkiye, OECD ülkeleri içinde 32. sırada yer alıyor” dedi.



2017 ÇOK DAHA CANLI GEÇECEK

Ayrıca, tasarrufların milli gelire oranı kriterinin de çok önemli olduğuna dikkati çeken CEO Kuruca, TÜİK'in son raporunda tasarruf oranının yüzde 25 seviyesinde açıklandığını, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında bu oranın düşük olduğunu ifade etti. Kuruca, ülkelerin tasarruf oranlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Tasarruf oranı Çin'de yüzde 49, Hindistan'da yüzde 32, Güney Kore'de yüzde 36, Endonezya'da yüzde 32 seviyelerinde. Ülke olarak gidecek daha çok yolumuz var. Otomatik Katılım uygulamasının sektöre getireceği büyüme ve yenilikler sayesinde, çok daha canlı bir 2017 geçireceğimize inanıyorum.”

%19 pazar payıyla sektörde lider

Emeklilik Gözetim Merkezi'nin verilerine göre, 2015'e nazaran, fon büyüklüğünde yüzde 28 ve katılımcı sayısında yüzde 6 büyüme yakaladıklarını dile getiren Kuruca, devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğünde 12 milyar TL ve katılımcı sayısında yaklaşık 900 bin kişi seviyelerine ulaştıklarını aktardı. Toplam 18 şirketin faaliyet gösterdiği bireysel emeklilik sektöründe, fon büyüklüğünde yüzde 19,5 pazar payıyla liderliği sürdürdüklerini açıklayan Kuruca, “Aralık sonu itibariyle toplam müşteri sayımız 2 milyonu aştı. Piyasa değerimiz ise, 2014 yılında gerçekleşen halka arzımızdan bu yana yüzde 38 artarak 2,3 milyar TL seviyesine ulaştı. 2016 yılında ise, hisse senedi fiyat artışımız yüzde 16 oldu” dedi.