Yatırımda demiryolu ve haberleşmeye yoğunlaşacağız

Küresel anlamda trafik ve ulaşım hareketliliği, şehirleşme ve akıllı ulaşım sistemlerine değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bundan sonraki süreçte demiryolu ve haberleşme ağırlıklı yatırım sürecine girdiklerini belirtti.

Mehmet Ali Parto Yeni Şafak
​Yatırımda demiryolu ve haberleşmeye yoğunlaşacağız.

Küresel anlamda trafik ve ulaşım hareketliliği, şehirleşme ve akıllı ulaşım sistemlerine değinen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bundan sonraki süreçte demiryolu ve haberleşme ağırlıklı yatırım sürecine girdiklerini belirtti. Bu kapsamda İstanbul’da hayata geçirdikleri projeleri anlatan Karaismailoğlu, dün Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattının açılışını yaptıklarını hatırlattı. Karaismailoğlu, “Önümüzdeki aylarda her ay İstanbul’da bir metro yatırımı yaparak İstanbulluların hayatını kolaylaştırmaya ve İstanbulluların yaşam standardını artırmaya devam edeceğiz” dedi. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nin 2022-2023 akademik yılı açılış törenine katılan Karaismailoğlu, üniversitenin yeni dönemdeki ilk dersini “Lojistik, Mobilite ve Dijitalleşme Ekseninde Türkiye’nin Ulaşım Vizyonu” başlıklı sunumuyla verdi.

4 ANA TREND ULAŞIMI YÖNLENDİRECEK

Bakan Karaismailoğlu, “Önümüzdeki yüzyıl Türkiye’nin yüzyılı olacaktır, bütün dünya bunu görüyor” şeklinde konuştu. Karaismailoğlu, gelecekte ulaşımı yönlendirecek 4 ana trend bulunduğunu, bu trendlerin “elektrikli araçlar, paylaşımlı seyahat, otonom araçlar ve bağlantılı araçlar” olduğunu, bu alanlarda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Elektrikli araç sayısının 2025’te 85 milyona, 2040’ta 540 milyon adede çıkacağının öngörüldüğünü belirten Adil Karaismailoğlu, “Özellikle 15 dakikalık erişim mesafesinde yürüme, bisiklet ve scooter kullanmak çok önemli. Bundan sonra bunları olağanüstü şekilde teşvik etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Ayrıca Türkiye için dijitalleşmeyi ‘olmazsa olmaz’ olarak nitelendirerek, salgın sürecinde uzaya 2 uydu fırlatan ender ülkeler arasında yer aldıklarını belirten Karaismailoğlu, yakın zamanda Türksat 6A’yı uzaya fırlatacaklarını söylerken, “Türksat 6A’yı tamamen Türk mühendislerinin ürettiği bir uydu olarak uzaya fırlatacağız. Kendi uydusuyla uzayda temsil edilen 10 ülke arasında yer alacağız” dedi.

Saraybosna'daki yeni tramvay hattını Türk firmaları yapacak