Anadolu'daki ilk Türk yazıtı: Dua ve şifa metni yer aldı

Konya’nın Karatay ilçesi Yağlıbayat Mahallesi’ndeki Savatra Antik Kenti kazı sahasında İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait ilk kez ‘Türk’ ibaresinin yer aldığı, Runik alfabesiyle ‘Türkoğlu’ yazan bir yazıt bulundu.

​Anadolu'daki ilk Türk yazıtı.

Konya’nın Karatay ilçesi Yağlıbayat Mahallesi’ndeki Savatra Antik Kenti kazı sahasında İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait ilk kez ‘Türk’ ibaresinin yer aldığı, Runik alfabesiyle ‘Türkoğlu’ yazan bir yazıt bulundu. Kazı başkanı Doç. Dr. Işık, “Yazıt, Savatra Antik Kenti’ne ait bir kaleden getirilmiş. Bu kale, Bizans dönemine kadar kullanılagelmiş. Mimari parçasına baktığımız zaman Bizans dönemi templon payesi. Dini yapılar içesinde bulanan bir mimari unsur bu.

Dönemsel açıdan baktığımızda milattan sonra 10’uncu 11’inci yüzyıllara denk geldiğini düşünüyoruz. Hem de içerik olarak baktığımız zaman İslam öncesi Türklere ait olan bir yazı olarak da karşımıza çıkıyor. İslam öncesi Hristiyanlaşmış olan Türklerin, burada varlığını ortaya koyan bir emare bu. Dönemsel olarak baktığımızda da Bizans dönemi diyebiliriz.” dedi.

1071’DEN ÖNCESİNE AİT

Dua ve şifa metni yer aldı

Savatra Antik Kenti’nde 6 yıldır araştırma yaptıklarını belirten Doç. Dr. Işık, “Türkopol yazısını bulduktan sonra tabii ki bizim için çalışmalar derinleştirildi. 2 adet runik alfabesiyle yazılmış yazıtla karşılaştık. Bu yazıların dua ve şifa metni şeklinde olduğunu düşünüyoruz” dedi.

GÜNDEM
Şiddet gören kadını Özel Harekat kurtardı