Bürokrata dokunulmayacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yasa tasarısı ile, Türkiye Ziraat, Halk ve Emlak Bankası'nın başına getirilen ortak yönetime, "kısmi dokunulmazlık" verilmesi öngörüldü.

.
Bürokrata dokunulmayacak

Batık bankalarla ilgili başlatılan "Kasırga Opersyonları" kamu bankalarının ortak yönetimine getirilen bürokratları korkuttu. Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, üç kamu bankasının başına getirdiği Vural Akışık başkanlığındaki ortak yönetim üyeleri, kamu bankalarıyla ilgili yapacakları tüm işlemlerde dokunulmazlık istedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen bazı kanun ve kararnamelerde değişiklik öngören yasa tasarısı ile, Türkiye Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Emlak Bankası'nın başına getirilen Vural Akışık başkanlığındaki ortak yönetime, bankalarla ilgili yapacaklar işlemlerden sorumlu olamayacakları hükmü getirildi. Komisyon üyelerinin itirazları üzerine, Komisyon Başkanı Metin Şahin, dokunulmazlık hükmünün yumuşatılmasını kararlaştırdı ve dokunulmazlığın "suç teşkil etmeyen" işlemlerle sınırlandırılması öngörüldü.

Ortak yönetimden rest

Düzenleme ile bu yöneticiler hakkında, "Kasırga Operasyonları" düzenlenemeyecek. Düzenleme, bürokratlar arasında dokunulmazlık döneminin de başlangıcı olmasından korkuluyor. Dokunulmazlık zırhı 12 Eylül döneminde yapılan icraatların yargıya gidemeyeceği hükmünü içeren Anayasa'nın geçici 15. maddesini hatırlattı. 12 Eylül döneminde tartışma konusu olan bu zırhın, bürokratlara da getirilmesinin yolsuzluk operasyonlarına da darbe vurabileceği belirtiliyor.