Değişerek geliştim

Erdoğan, CHP lideri Baykal'ın dönemin Afganistan Başbakanı Hikmetyar ile çekilmiş fotoğrafı hatırlatmasına "Ben gelişerek değiştim. 30 yıl öncesinde kalmadım çünkü çağdışı değilim" yanıtını verdi

Haber Merkezi Yeni Şafak
Arşiv

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bütçe Yasa Tasarısı'nın tümü üzerindeki son görüşmelerde, muhalefetin eleştirilerine sert cevap verdi. Muhalefete siyasi etik dersi veren Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ın kendisinin dönemin Afganistan Başbakanı Hikmetyar ile çekilmiş fotoğrafını hatırlatmasına da "" cevabını verdi. Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, konuşmasında devletin verimsizliğinin bedelinin vatandaşa vergi olarak ödettirildiğini ileri sürdü.

İSTİFA EDERİM

Daha sonra kürsüye gelen CHP lideri Deniz Baykal, Erdoğan'ın, kendisine "Şemdinli'de başka Ankara'da başka konuşmasın" dediğini hatırlatarak, şahitlerin bir tanesinin bile Başbakan gibi konuşması halinde istifa edeceğini söyledi. Erdoğan'ın 10 yıl önce yaptığı konuşmalardan alıntı yapan Baykal, şunları söyledi: "Sayın Recep Tayyip Erdoğan hangisidir? Hikmetyar'ın önünde diz çöken Recep Tayyip Erdoğan mıdır, Anıtkabir'de saygı duruşunuda bulunan Recep Tayyip Erdoğan mıdır?"

CEMAZİYEL-İ EVVELİN KÖTÜ

Muhalefetin eleştirilerini cevaplandırmak için kürsüye gelen Erdoğan, Baykal'a sert karşılık verdi. Erdoğan şunları söyledi: "Sayın Baykal, konuşmasında bir ifade kullandı. 'Ya göründüğü gibi ol, ya olduğun gibi görün.' Eline kim ne kadar gazete, fotokopi tutuşturmuşsa, bunlarla konuştu. Bu fotokopileri ben çıkarmaya kalkarsam cemaziyel-i evvelin çok kötü. Bakanlık yaptığını dönemde enerjide neler çektiğimizi biliyoruz. Fakat ben bunların üzerinde durmak istiyorum. Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağımız artık yeni şeyler söylemek lazım

Bu ifade Mevlana'nın. Bana ait değil. Niye gocunuyorsun. Ben sizi kastetmedim ki!"

EDEP, AHLAK VAR

"Biz başörtüsü, yazma dağıttığımız zaman söz olur. Baykal, Bosna'da başörtüsü, yazma dağıtmakla meşhur oldu. Ana muhalefet lideri olarak geldin konuştun. Konuşmanda bir tane önerin yok. Yattınız, kalktınız bakanıma belden aşağı vurmaktan başka bir şey yapmadınız. Oğuldan başladınız, eşinden çıktınız. Edep, ahlak var. Nasıl bunu yaparsınız. Siyasetin ahlakına bu sığmıyor. Müdde-i iddiasını ispatla mükelleftir. İddiasını ispatlamayan üç tane nokta koyuyorum."

"Ülkenin en eski partisi olarak hava atıyorsunuz. Atatürk üzerinden siyaset yapıyorsunuz. Bu ülke sizi iktidar yapmadı. Zaten yapmayacak.

İktidarımız marka olmuşsa, bunun sebepleri var. Kamuoyu araştırmasında halinizi görüyorsunuz. Sizlerin araştırması bana da geliyor. Durumunuz felaket. Her gün daha da kötüye gidiyorsunuz."

EL KOL HAREKETİ

Erdoğan, konuşmasını sürdürürken CHP'li Mustafa Özyürek müdahale etti. "Bu ayağa kalkmalar çok çirkin Özyürek, çok ileri gittin. Sana bir şey göstereceğim" diyen Erdoğan, Özyürek'in Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kullandığı 'Zaten bu millet mazoşisttir' sözlerini hatırlattı. Erdoğan, "Bunun anlamı ne? Sayın Baykal, yanında bu tür adamlar çalıştırıyorsun. Özür dileyeceksin milletten" dedi. Baykal'ın oturduğu yerden el-kol hareketiyle bağırması üzerine Erdoğan, "El kol hareketi yapma. El kol hareketi yapanları millet sandığa gömdü. Yine gömer. Bir genel başkan el kolu ile hareket yapmaz" diyerek sert çıktı.

KAPIKULE TALİMATI BENDEN

CHP'nin kadrolaşma iddialarına 'çok çirkin' olarak niteleyen Erdoğan, "Siyasi iktidarlar iş başına geldiğinde kendi aktörünü belirleme hakkına sahiptir. Bazı kurumları nasıl dejenere ettiğiniz çok iyi biliriz. Yaptık, yapacağız, yapmaya da devam edeceğiz" diye konuştu. Erdoğan, Kapıkule Sınır Kapısı'nda yürütülen yolsuzluk operasyonunun kendisinin talimatıyla yapıldığını açıkladı. .

HİKMETYAR CEVABI

Başbakan, Baykal'ın Hikmetyar ile çekilmiş fotoğrafını gündeme getirmesi üzerine "İkide bir sakız mı çiğniyorsunuz. Bu olay 1986'da oldu. Bir partinin il başkanıyım. O zaman buraya Hikmetyar, Afganistan'ın başbakan sıfatıyla gelmiştir. Şimdi farklı safa geçmiş durumda. Desteklemiyorum" diye cevap verdi. CHP'lilerin 'değiştin mi?' dile laf atması üzerine Erdoğan, "Değiştim. . 30 yıl öncesinde kalmadım. Çünkü çağdışı değilim" diye konuştu.

MECLİS'TEN NOTLAR

Mumcu indi, Erdoğan girdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bütçe maratonun son gününde TBMM'ye öğleden sonra geldi. Erdoğan, Anavatan Lideri Erkan Mumcu'nun konuşmasını Başkanlık Divanı'nın arkasında bulunan odada izledi. Mumcu'nun konuşması bitince Erdoğan, Genel Kurula girdi. Erdoğan yerine oturunca Mumcu salondan çıktı. Mumcu ayrılırken AK Partililer "Kaçma, kaçma" diye bağırdı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal konuşurken CHP'den AK Parti'ye geçen Edirne Milletvekili Necdet Budak laf attı. Baykal'ın cevabı "Özellikle sen sus, yerine iyi seçeceksin" oldu.

Baykal, hükümeti eleştirirken Erdoğan sürekli not aldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve bazı bakanlar, Baykal'ın konuşmasıyla ilgili Başbakan'a anında bilgi verdiler. Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da Erdoğan'a bir bilgi notu verdi.

Unakıtan'ı eleştirdi

Baykal, bir dergide Maliye Bakanı Unakıtan hakkındaki iddiaları okudu. Unakıtan'ın Ofer'le görüşmediğini söyleyerek halkı yanılttığını ileri süren Baykal, Ofer'in genel müdürünün Ceylan Otel'de Unakıtan, oğlu ve Özelleştirme İdaresi Başkanı ile görüştüğünü iddia etti. Baykal'ın, "Maliye bakanı buraya gelecek, özür dileyecek ve istifa edecek, istifa edecek" dedi. Baykal'a cevap veren Unakıtan da ''Bu kadar yalan dolu bir senaryoyu, kalkıp gerçekmiş gibi burada söylemek, bir genel başkana yakışır mı? Sizin hakkınızda Bülent Ersoy neler söyledi, onu mu alıp gelelim. Bir insanın, muhalifiniz de olsa şahsiyetine en önce sizin dikkat etmenizi, hatırlatmak istiyorum'' dedi.