HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, İdil'de HDP Meclis Grup toplantısından konuştu. Cizre'deki sokağa çıkma yasağının kaldırılması gerektiğinden savundu. Şırnak Valisi'ne, ''Suç işliyorsun'' diye seslenen Demirtaş çözüm sürecinin devam etmesi için müzakereye hazır olduklarını söyledi.
"Zannediyor musunuz Bodrum Cizre'ye çok uzak
"
Cizre'de yaşanan olaylara da değinen Demirtaş "Bir acziyetten dolayı değil, korkudan değil, inandığımız barış diyoruz. Barış gelmezse ne kadar felaketin, bölgede yaşayan insanların başına geleceğini bildiğimiz için barış diyoruz. Batı'da yaşayan kardeşim Cizre'ye karşı sussak, yollarda olmasak inanın ki bu ateş her tarafı yakar. Zannediyor musunuz Bodrum Cizre'ye çok uzak. Cizre yanarken Bodrum'daki mutlu olabilir mi? İstanbul'daki sessiz kalırsa kardeşlikten nasıl söz edecek?
" dedi.
Şırnak Valisi'ne, ''Suç işliyorsun'' diye seslenen Demirtaş şöyle konuştu:
Cizre'yle ilgili yaşananlar gün gelecek ortaya çıkacak. Sokağa çıkma yasağını veren Valiler suç işliyorlar. Korkmuyorlar savcı, hakim, mahkeme, hükümet arkamızda diyorlar. Şırnak Vali'sine sesleniyorum: sen bu yetkiyi nereden alıyorsun? Sokağa çıkma yasağı yazmıyor, gerekli tedbirleri alabilirsin yazıyorlar. Sokağa çıkma yasağı için parlamento ya da bakanlar kurulunun karar alması lazım. Bir kentin günlerce dışarı çıkmaması insan hakları ihlalidir. Mahkeme bugün sizin, devlet sizin peki 1 Kasım'dan sonra sizin olmazsa ne olacak? Çünkü hukuken sizden hesap sorulacak. Ne yapacaksınız?