Demokrasi ve istikrar için 'karar milletin'

42 milyon seçmen bugün gelecek 5 yılını yönetecek kadrolara oy verecek. Anketler, seçmenlerin iki öncelikle karar vereceğini gösteriyor: Geçimini etkileyen ekonomik ve siyasi istikrar; güçlü bir demokratik yönetim.

Haber Merkezi
Demokrasi ve istikrar için 'karar milletin'

Türk halkı kendisini 2012 yılına kadar temsil edecek yeni isimleri seçmek için bugün sandık başına gidiyor. Ülkenin 5 yıllık kaderini belirleyecek seçimlerde 726'sı bağımsız 7 bin 395 aday yarışacak, toplam 14 siyasi parti seçimlere katılacak. Seçim kampanyası boyunca Türk halkı siyasal, sosyal ve ekonomik projelerden çok, 'siyasal sataşmaları' dinlemek zorunda kaldıysa da, yapılan anketlerde birinci önceliğinin “ekonomik istikrar”, ikincisinin ise “demokratik yönetim ile hak ve özgürlükler” olduğunu ortaya koydu. Seçmen seçim kampanyası boyunca liderlerinin söylediklerini, kendisine yönelik tavır ve vaatlerini karşılaştırarak karar verecek. Siyaset dışı müdahalelere, terör ve kışkırtıcılığa, ayrıca Türkiye'yi dışa kapatmaya yönelik girişimlere karşı seçmenin önüne getirilen sandık, Türkiye'nin “demokrasi”den yana tavrını ortaya doyuyor.

KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN

Bugün evden çıkıp sandık başına gitmeden önce yanınıza seçmen bilgi kağıdı ve nüfus cüzdanınızı almayı unutmayın. Eğer nüfus cüzdanınız yanınızda yoksa evlilik cüzdanı, pasaport ya da sürücü belgesini de almanız yeterli olacak. Seçim görevlilerine kimliğinizi ibraz ettiğiniz anda daha önce muhtarlıktan aldığınız seçmen bilgi kağıdını da göstermeniz gerekiyor.

MÜHÜRÜ BASARKEN DİKKAT

Oy kullanma sırası size geldiğinde seçim görevlileri tarafından seçmene bir oy pusulası, bir zarf ve mühür verilecek. Ancak burada oy pusulasının uzunluğunun yaklaşık 1 metre olması nedeniyle seçmen oy pusulasını katlarken dikkatli davranmanız gerekiyor. Çünkü mührü vurduktan sonra katlarken vurduğunuz mührün ıslak olması ve akması nedeniyle başka partinin amblemine geçmesi ihtimali bulunuyor. Bu nedenle hangi partiye mühür vurduysanız katlarken bu partinin en üstte bulunmasına dikkat edin. 10-15 saniye kadar mührün kurması için bekleyin. Şunu kesinlikle unutmayın: “Birden fazla mührün bulunduğu pusulaya ait kullanılan oy geçersiz sayılacak.

ENGELLİLERE KOLAYLIK

İkinci bir kez oy kullanımının önlenmesi için seçmenin sol işaret parmağı çıkmayan boya ile boyanacak. Hamileler, hastalar ve engelli seçmenler sıra beklemeden oylarını kullanacak. Görme engelliler ise ancak birinci derece yakın akrabaları ya da sandık başkanı eşliğinde oy kullanabilecek.