Denizli'de UNESCO mirası 853 yıllık gelenek: 'Sudan Koyun Geçirme' Yarışması renkli anlara sahne oldu

Denizli'nin Çal ilçesinde UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Sudan Koyun Geçirme Yarışması'nın 853'üncüsü düzenlendi. 63 çobanın sürüleriyle Menderes Nehri'ni aşmak için kıyasıya mücadele ettiği etkinlikte 5 boynuzlu koç da ilgi odağı oldu.

Çal Belediyesi ev sahipliğinde Aşağıseyit Mahallesi'nde yapılan yarışmaya 63 çoban katıldı

Denizli'nin Çal ilçesinde 8 asırdır sürdürülen UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Sudan Koyun Geçirme Yarışması’nda bu yıl da renkli görüntüler ortaya çıktı. 63 çoban, 'el koyun' adı verilen sürü başı koçları ile koyunlarını Menderes Nehri'nin sularına atlatarak karşıya geçirmeye çalıştı.

Aşağıseyit Mahallesi'nde düzenlenen ve UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer alan Sudan Koyun Geçirme Yarışması, bu yıl 853'ünci kez yapıldı. 2 bin kişinin katıldığı renkli etkinlikte; 63 çoban, 'el koyun' adı verilen sürü başı koçları ile koyunlarını Menderes Nehri'nin sularına atlatarak karşıya geçirmeye çalıştı.

Yarışmayı çok sayıda davetli izledi. Çobanlar önce kendilerini suya atlayarak, çıkardıkları seslerle koç ve koyunlarının suya atlamasını bekledi. Bazı çobanlar başarılı olurken, bazıları da tüm çabalara rağmen koyunlarını sudan geçiremedi. 8 asır önce bir köy ağasının, kızına aşık olan çobana koştuğu şart olarak, tuz yedirilen koyunların su içmeden nehirden karşıya geçirmesini istemesi efsanesinden yola çıkılarak yapılan yarışmaya; fotoğrafçılar da büyük ilgi gösterdi. Etkinliğe; Türkiye'nin birçok şehrinden gelen çok sayıda fotoğrafçı, nehirden geçen koçların ve çobanların farklı enstantanelerini yakalamaya çalıştı.

UNESCO listesindeki yarışmanın 853'üncüsü yapıldı

Çal Belediye Başkanı Ahmet Hakan, bu yıl yarışmanın 853'ncisini düzenlediklerini belirterek, dedi.

Sudan Koyun Geçirme Yarışması'nda Orhan Karakoç birinci, Zekeriya Karakoç ikinci, Necip Yatıcı ise üçüncü oldu. Dereceye girenlere, ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Ayrıca etkinlikte Yusuf Güngör’ün sahibi olduğu 5 boynuzlu koç büyük ilgi gördü. Vatandaşlar 5 boynuzlu koçla fotoğraf çektirdi.