“Güçlü Aile, Güçlü Türkiye” vizyonuyla ilan edilen Aile Yılı kapsamında, 1 Ocak 2025 tarihi ve sonrasında gerçekleşen doğumlara yönelik Doğum Yardımı Programı uygulanıyor.
Doğum yardımı, muhtaçlık şartı aranmaksızın yürütülen başvuru esaslı bir sosyal destek programı olarak uygulanıyor. Başvurular, çocuğun Kimlik Paylaşım Sistemi’ne (KPS) kaydının ardından e-Devlet ile “İlk Öğretmenim Ailem” mobil uygulaması üzerinden gerçekleştiriliyor. Başvurusu onaylanan aileler, ödemelerine ilişkin bilgilere de aynı mobil uygulama üzerinden ulaşabiliyor.
Your browser doesn't support HTML5 video.
Programdan, 1 Ocak 2025 ve sonrasında canlı doğan çocuğu bulunan, anne veya babasından en az biri Türk vatandaşı olan, hak sahibi ve çocuğun Türkiye’de ikamet etmesi ile diğer başvuru şartlarını taşıyan aileler yararlanabiliyor.
Program kapsamında birinci çocuk için 1 yaşını tamamlayana kadar başvuru yapılması şartıyla tek seferlik 5 bin lira, ikinci çocuk için başvurunun yapıldığı ay itibarıyla 5 yaşını tamamlayana kadar aylık 1.500 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için ise başvurunun yapıldığı ay itibarıyla 5 yaşını tamamlayana kadar aylık 5 bin lira doğum yardımı yapılıyor.
Ailelere yapılan toplam ödeme 22 milyar 531 milyon lira
Temmuz 2026 ödeme döneminde 711 bin 5 hak sahibine, 723 bin 472 çocuk için toplam 2 milyar 358 milyon lira ödeme hak sahiplerinin hesaplarına aktarıldı. Böylece program kapsamında toplam 1 milyon 175 bin 601 hak sahibine, 1 milyon 201 bin 173 çocuk için toplam 22 milyar 531 milyon lira ödeme yapılmış oldu.
Temmuz 2026 ödeme dönemi dahil olmak üzere programdan yararlanan çocukların 500 bin 632’sini birinci, 368 bin 288’ini ikinci, 332 bin 253’ünü ise üçüncü ve sonraki çocuklar oluşturuyor. Hak sahiplerinden 27 bin 547’si ikiz ve üzeri çocuğa sahip bulunurken, 700 bin 541 çocuk için düzenli ödeme yapılıyor.
Hak sahipleri ödemelerini, ödeme türüne göre Halkbank şubeleri veya Ailem Kart aracılığıyla ATM’lerden herhangi bir ek komisyon ödemeden alabiliyor.